MI szoftver a bűncselekménytípusok összehasonlítására a New York-i rendőrségen

Ez bizony úttörő jellegű fejlesztésnek tűnik! A Patternizr névre hallgató algoritmus egy kattintással hasonlítja össze a bűncselekményeket a városban elkövetett összes többi esettel  könnyítve így a rendőrség felderítő munkáját – írja a Washington Post.

A New York Police Department 2016 végén két éves fejlesztési időszak után kezdte el használni a rendszert, de egészen idén márciusig nem beszéltek róla, a médiának pedig vasárnap nyilatkoztak először a szoftverről. Az egyértelmű, hogy ezzel a módszerrel sokkal hamarabb lehet eredményekhez jutni, mint ha elemzők hasonlítanák össze manuálisan az adatokat, de az sem elhanyagolható, hogy így az összes kerület adataival össze tudják mérni az egyes eseteket.

Forrás: Drew Angerer / Getty Images Hungary

Forrás: Drew Angerer / Getty Images Hungary

Az Patternizr okos szoftver

A Patternizr célja természetesen az, hogy biztonságosabbá tegyük az utcákat. Minél könnyebben találunk mintákat a bűncselekmények között, annál gyorsabban tudjuk elfogni a tetteseket. – mondta a projekt egyik atyja, aki társával együtt az elmúlt tíz év anyagán tanította meg a szoftvert az összefüggések felismerésére. A tesztek során a korábbi minták egyharmadát tudta pontosan meghatározni, az esetek nyolcvan százalékában pedig képes volt megállapítani legalább egy részüket.

A Patternizr az emberi elemzőkhöz hasonlóan olyan faktorokat vesz számításba a betörések esetében, mint a behatolás módja, az elrabolt dolgok típusa, és az egyes bűncselekmények közti távolság. Az így kinyert adatokkal aztán persze embereknek is kell foglalkoznia, de a programnak hála sokkal kisebb mintán kell átrágniuk magukat.

A program egyébként a szervezet tájékoztatása szerint a minták során nem veszi figyelembe az elkövető bőrszínét, hogy elkerülje a lehetséges rassz alapján történő megkülönböztetéseket, a New York-i jogvédők azonban így sem teljesen nyugodtak miatta. Az egyik jogvédő szervezet képviselője a Washington Postnak azt írta, az ehhez hasonló technológiákat mindig független kutatóknak kellene tesztelnie, mielőtt éles helyzetben használják őket.

Forrás: index.hu

Hozzászólások