10 éves az ONVIF!

2018 november 14-én, Lundban az Axis székházában az Axis munkatársai egy kis ünnepséget tartottak abból az alkalomból, hogy éppen 10 évvel ezelőtt (2008 november 25-én) indították útjára az ONVIF-et. Az ONVIF egyik alapító tagjaként az Axis komoly energiákat fektetett a nemzetközi ipari fórum sikerességébe és büszke az elmúlt évtizedben elért eredményekre. 2008 óta az ONVIF növekedése ahhoz vezetett, hogy az ipar gyártóinak nagy többsége csatlakozott a kezdeményezéshez és jelenleg már több, mint 10 000 ONVIF-et támogató termék van a piacon.

ONVIF – a gyártó független termék együttműködés

Az ONVIF-et (Open Network Video Interface Forum) 2008-ban három cég: az Axis Communications, a Bosch Security Systems és a Sony alapította. Globális, non-profit szervezetként működik és nyitott mindazon gyártók, szoftver fejlesztők, tanácsadók, rendszer integrátorok és végfelhasználók felé, akik szeretnének tevékenyen részt venni a munkában. Az ONVIF jelentősen hozzájárult az IP alapú videó megfigyelő- és beléptető rendszerek elterjedéséhez és a hagyományos analóg rendszerekkel szembeni térhódításához. Az ONVIF profilokat támogató termékek együttműködnek egymással gyártótól függetlenül, így a végfelhasználók kiválaszthatják a számukra leginkább megfelelő termékeket anélkül, hogy el kellene kötelezniük magukat bármelyik gyártó zárt rendszere mellett. A végfelhasználók így rugalmasan választhatnak a termékek között, és időtálló megoldásokat kaphatnak a különböző gyártóktól.

Habár eleinte csak egy maroknyi cég volt érintett, az ONVIF a növekedésével egyre fontosabbá vált a modern biztonsági piacon és mára jelentősen befolyásolja az IP-alapú megfigyelés- és biztonságtechnika jövőjét. Éppen 10 éve annak, hogy az ONVIF elkezdte a szabványos interfészek népszerűsítését a hálózatba kötött megfigyelés- és biztonságtechnikai termékek hatékony együttműködése érdekében.

A képen szereplő (álló) személyek: Peter Friberg, Göran Haraldsson, Per Björkdahl és Martin Gren kollégáikkal együtt az ONVIF 10 éves „születésnapi” ünnepségén az Axis székházábanForrás: axis communications

A képen szereplő (álló) személyek: Peter Friberg, Göran Haraldsson, Per Björkdahl és Martin Gren kollégáikkal együtt az ONVIF 10 éves „születésnapi” ünnepségén az Axis székházában
Forrás: axis communications

ONVIF nélkül talán nem lett volna IP biztonságtechnikai forradalom

Per Björkdahl, az Axis Communications üzletfejlesztési igazgatója és az ONVIF irányító testületének elnöke, az ONVIF fontosságát taglalja: „A különböző termékek együttműködéséhez egy közös interfészre van szükség, a végfelhasználói igények kielégítése érdekében. Hosszú utat tettünk meg ezért, mára számos nemzetközi biztonsági szabvány ONVIF által fejlesztett specifikációt használ videomegfigyelésre és beléptetésre. Merész állítás, de az ONVIF által ösztönzött iparágon belüli együttműködés nélkül talán nem lehettünk volna tanúi az IP-alapú videomegfigyelési és biztonságtechnikai rendszerek analóg rendszerekkel szemben történő rendkívül gyors térnyerésének és nem is lennének az IP-alapú rendszerek annyira egyeduralkodók, mint most.”

A jövőről szólva Björkdahl folytatja, “Az ONVIF jövőképe, miszerint egy napon az összes biztonsági rendszer ugyanazt a közös interfészt fogja használni, évről évre közelebb kerül. Folytatjuk az ipari igények kielégítését és a közösséggel való együttműködést az piac fejlődése érdekében. Tovább a következő 10 évre!”

Forrás: Aspectis Kft

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások