Rino bébi születés Axissal. Az Axis kamerája örökítette meg a Föld egyik legritkább állatának születését Nyíregyházán.

Egyedülálló zoológiai esemény részese lehetett szeptember végén az Axis Magyarországon, amikor a Nyíregyházi Állatpark indiai orrszarvúja egészséges borjúnak adott életet. A nemzetközi szenzációnak számító pillanatokat az Axis kamerájával sikerült megörökíteni, de a svéd gyártó rendszere a fokozottan védett, és a Föld egyik legritkább állatfajának számító indiai orrszarvú tudományos megfigyelésében, gondozásban is nagy segítséget jelent az állatpark munkatársai számára.

Forrás: Axis communications

Forrás: Axis communications

Az indiai páncélos orrszarvú borjának születése valódi zoológiai szenzációnak számít. Mivel a Nyíregyházi Állatparkban már közel egy évtizede dolgoznak az indiai orrszarvúak tenyésztésén, a zoológus szakemberek megkülönböztetett figyelemmel követték nyomon a vemhességet, amelynek előrehaladtával egy kamerarendszert is felszereltek a speciális kialakítású „baba-mama bokszban”. A kis állat születésére évek óta vártak a szakemberek, hiszen már az is komoly szakértelmet igényel, hogy természetes módon párzásra bírják ezeket a fogságban nagyon ritkán szaporodó vastagbőrűeket. A több éves munkát most siker koronázta, ráadásul a tudományos szempontból is egyedülálló pillanatokat csúcsminőségben sikerült megörökíteni.

Az állatparkban nem minden előzmény nélküli a veszélyeztetett állatok megfigyelése, különösen a vemhesség időszakában. Az indiai orrszarvú bébi szeptember 26-i születése előtt három hónappal egy afrikai elefántborjú jött világra a Nyíregyházi Állatparkban – ezt az eseményt szintén az Axis kamerája dokumentálta.

Azt már az afrikai elefántborjú születésekor megtapasztalhatták a Nyíregyházi Állatparkban, hogy az Axis rendszerei kiváló képminőséget biztosítanak, így nem is volt kérdés, hogy az indiai orrszarvúk megfigyelésére is ezeket az eszközöket használják – mondta a kamerarendszert telepítő Postelektronik Kft. ügyvezető igazgatója. Debreczeni László tájékoztatása szerint az indiai orrszarvúk megfigyelésére az Axis P1435-LE hálózati kameráját telepítették a Zöld Piramis nevű épületben, amely a rinocéroszok otthona az állatparkban. Részben a szerencsés időzítésnek, részben a rendszer gyors konfigurálhatóságának köszönhetően úgy készülhettek nagy felbontású felvételek az orrszarvú-borjúról, hogy alig néhány órával a születése előtt telepítették a kamerát a Postelektronik szakemberei. A speciális igények miatt, illetve a részletgazdagabb képek érdekében a legjobb minőségű rögzítési beállításokat alkalmazták a nyíregyházi szakemberek, így az orrszarvú születéséről 1080p felbontásban készült folyamatos felvétel 30 fps frame-rátával, a P1435-LE kamera mögött pedig az Axis Camera Station video-menedzsment szoftver dolgozott.

A csúcsminőségű felvételek rögzítésének jelentősége tudományos, zoológiai szempontból sem elhanyagolható. Napjainkban az állatkerti állatok bemutatása során egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az állatok jólétére, a fajmegőrzésre és a látogatók élő környezetről alkotott képének formálására – fejtette ki Papp Endre, a Nyíregyházi Állatpark zoológiai igazgató-helyettese. A minél természetesebb életkörnyezet és a nyugalom biztosítása kulcsfontosságú, az állatoknak azt kell érezniük, hogy – különösen a vemhesség időszakában – még a gondozók sem zavarják meg őket. Mivel az orrszarvú védekező típusú állat, ezért a borjú szeptemberi születésénél mindez még hangsúlyosabb volt. Papp Endre hozzátette: mindezek miatt olyan rendszert kell kiépíteni, ahol az állatok zavarása nélkül képesek megfigyelni őket a zoológus szakemberek. A kamerarendszerekkel szemben elvárás, hogy „alkalmazkodjanak” az állatok környezeti igényeihez, így például a számukra szimpatikus fényviszonyokhoz. de persze az is fontos, hogy éjszaka is megfigyelhessék az állatokat. Tudományos szempontból minden momentum számít – hangsúlyozta Papp Endre –, tehát folyamatos megfigyelésre, rögzítésre volt és van szükség. Mindemellett a nyíregyházi létesítmény vezetői olyan felvételeket szerettek volna rögzíteni, amelyeket később a nagyközönség számára is bemutathatnak.

Forrás: Szeretlek Magyarország

Forrás: Szeretlek Magyarország

Az állatkertekben egyre gyakrabban alkalmaznak hasonló célokra megfigyelő kamerákat. Az Axis kamerái és megoldásai segítségével Magyarországon és külföldön is számos állatkertből szolgáltatnak élő adásokat (live stream) különleges állatfajokról, amelyek a szórakoztatás mellett a bevételek, a közönség elérésének növelését is segíthetik, de promóciós célokat is szolgálhatnak – mondta el Pelyák Norbert. Az Axis Communications magyarországi képviselője szerint a tudományos szempontból is egyedülálló felvételeket főként a Postelektronik rugalmasságának és gyorsaságának köszönhetően sikerült rögzíteni a Nyíregyházi Állatparkban. Az együttműködés kapcsán Pelyák Norbert hozzátette: gyakran merülnek fel speciális felhasználási igények, amelyeket az Axis mind eszközeivel, mind megoldásaival képes kiszolgálni, de a sikeres alkalmazásban rendkívül fontos szerepet játszanak a rendszereket telepítő és integráló, valamint a szoftvereket, alkalmazásokat fejlesztő partnerek. A Nyíregyházi Állatpark példája is megerősítette, hogy a felhasználók számára rendkívüli jelentőséggel és értékkel bíró felvételek rögzítése szempontjából kulcsfontosságú a kamerák megbízhatósága, gyors telepíthetősége. Különösen megtisztelő feladat közreműködni egy olyan projektben, ahol a csúcsminőségű technológia a ritka állatfajok túlélését, szaporodását, a tudományos ismeretek elmélyítését szolgálhatja – tette hozzá az Axis magyarországi képviselője.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Hozzászólások