A tokioi olimpia arcfelismerős beléptetőjének videós bemutatója

Arcfelismerésen alapuló beléptető-rendszerrel ügyelnek majd a biztonságra a 2020-as tokiói olimpián. Az új technológiával el lehet kerülni, hogy hosszú sorok alakuljanak ki a nyári forróságban, és csaknem 100 százalékos pontossággal működik.

Forrás: HIR TV

Forrás: HIR TV

A meghajlás ezúttal nemcsak a hagyományos japán üdvözlés miatt volt fontos: a sportolók és tisztviselők így tesztelték a tokiói olimpia egyik újítását, az arcfelismerésen alapuló biztonsági ellenőrző rendszert. Erre a leginkább azért volt szükség, hogy a 2020-as nyári elkerüljék a hosszú sorok kialakulását – így az amúgy körülményes azonosítási folyamat másodpercekig tart csupán.

„Valahányszor belépnek a létesítménybe, biztonsági ellenőrzésen kell átesniük. A tokiói helyszíneken nem mindig van elég hely ehhez, vagy akár ahhoz, hogy várjanak a biztonsági ellenőrzésre. Arra számítunk, hogy sokan érkeznek majd és nagyon meleg lesz. Ezért vezettük be az arcfelismerő rendszert” – ismertette az olimpia biztonsági főnöke.

A tokiói olimpia 2020. júliusi kezdete előtt összesen több mint 300 ezer sportolónak és szervezőnek kell majd leadnia a fényképét az adatbázis elkészítéséhez.

„Több mint 40 létesítményben, köztük a központi stadionban, a sajtóközpontban és az olimpiai faluban is lesz arcfelismerő rendszer. A sportolók, a személyzet, az önkéntesek és a sajtó képviselői is átesnek ilyen ellenőrzésen” – mondta a fejlesztő technológiai cég alelnöke.

A készülék természetesen ízig-vérig japán: hipermodern, gyors és pontos – szinte kizárt, hogy hibázzon. Az esetek 99,7 százalékában helyesen ismeri fel a rendszer az arcot. Ezen a számon sem az arc mérete, sem a személy nemzetisége nem változtat. A rendszert olimpián most alkalmazzák majd először, de korábban sikerrel vetették már be más kiemelt biztonsági kockázatú helyeken, például repülőtereken is.

Forrás: hirtv.hu és euronews.com

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások