Arcfelismerő rendszer a tokiói olimpián

A növekvő terrorkockázatot szem előtt tartva, a japán hatóságok arcfelismerő rendszert alkalmaznak majd a 2020-as tokiói olimpia és paralimpia versenyhelyszínein, a beléptetés kapcsán.

Forrás: Veol

Forrás: Veol

A program csak a sportolók, a sportvezetők és az újságírók zökkenőmentes és biztonságos bejutását segíti majd elő, becsült összlétszámuk 300-400 ezer fő lesz. Számukra a szervezőbizottság személyazonossági igazolványokat készít, a rendszer pedig minden belépés alkalmával automatikusan ellenőrizni fogja, arcuk megfelel-e a fényképük jellemzőinek.

A technológia megnehezíti az ellopott vagy hamisított kártyák használatát, és minden bizonnyal csökkenti a várakozási időt. A tokiói Haneda repülőtéren október óta üzemelnek a japán igazságügyi minisztérium arcfelismerő kapui.

A nézők esetében nem tervezik használni a technológiát, nekik a korábbi olimpiai játékokhoz hasonlóan be kell mutatniuk a jegyüket, és csomagellenőrzésen kell átesniük.

Szerk. megjegyzés. Az persze szinte biztosra vehető, hogy a fentieken mellett , az olimpiai helyszíneken a biztonsági projektek keretében, a legkorszerűbb video megfigyelő és integrált rendszerek kerülnek majd alkalmazásra.

Forrás: MTI