2017-es kulcstrendek az IP alapú biztonságtechnika területén – Dr. Martin Gren szerint

2017-es kulcstrendek az IP alapú biztonságtechnika területén

Egy podcast interjú során szegezték az Axis alapítójának a kérdést, mit lát a 2017-es év kulcstrendjeinek az IP alapú biztonságtechnika területén. Ehhez hasonló kérdésekre születtek már válaszok, de a magam részéről ez az első, amivel (szinte teljesen) egyet tudok érteni. (Lehet, hogy elfogult vagyok? O.V.)

1 – Kiberbiztonság

Talán nem meglepő az elmúlt hónapok tükrében. Jelen portál „hasábjain” megjelentek, és egyéb médiában is visszhangzottak az IP alapú CCTV kamerák „segítségével” elkövetett támadások rémtörténetei. Pedig a megoldás viszonylag egyszerű. Állíts be megfelelő erősségű jelszavakat; ne használj olyan készüléket, aminek „beégetett” root jelszava van; lehetőség szerint, ne használj nyitott portokat; fontold meg a 802.1x használatát.

Tudd, hogy honnan származik a termék, amit telepítesz. Remek és elfogadott az OEM gyártás, de nem biztos, hogy a logo-tulaj és a tényleges gyártó egyazon biztonsági elvárásokon osztoznak.

2 – IoT és az Internet of Security Things

Ma már mindent fel lehet tenni a „hálóra”. Az sem baj, ha ezt lehetőségként kezeljük. Egy USA-beli felmérés szerint, az esetek 75%-ában a folyamatban lévő bűncselekménnyel felhagynak az elkövetők, ha észre veszik, hogy figyelik őket. Martin Gren cége IP alapú hangosítását javallotta példakánt, melyen keresztül rá lehet „ordítani” a t. elkövetőre.

3 – „Smart” kodekek és tömörítési eljárások

Egyszerű, mint a pofon. A becses megrendelők egyre nagyobb felbontású kamerákat szeretnének szereltetni. Kétségtelenül a 4K korszak verandáján ücsörgünk. Azonban, a nagy kép = rengeteg adat. Megfelelően „okos” tömörítés nélkül meghalhat a rendszer.

Forrás: Axis Communications

https://youtu.be/4_Y_UIhr0JA

Hozzászólások