Kideríthetőek a pénztárnál megadott PIN-kódok

Kutatók gépi tanulással tesztelték, hogy milyen hatékonysággal lehet kipuhatolni a pénztáraknál beírt PIN-kódokat. Az eredményeken még a kutatócsoport is meglepődött.

Forrás: LikeNews.hu

Noha egyre gyakrabban fizetünk például okostelefonok segítségével, azért még rengeteg alkalommal kerül sor hagyományos kártyás fizetésre. Egy bizonyos limit felett a fizetésnél PIN-kódot is meg kell adni, ami a biztonságot szolgálja. Az Arxiv kutatói pedig nem másra voltak kíváncsiak, minthogy ez a biztonság valójában mekkora, ha a gépi tanulásra épülő technológiákat is bevetnek a PIN-kódok kifürkészésére. 

A kísérlethez 5800 videófelvételt készítettek, amelyek összesen 58 személy PIN-kód megadását rögzítették. Ehhez a szokványos kézi terminálokat használták, és 4, illetve 5 számjegyből álló kódok megadására kérték a kísérletben résztvevőket. Miután a felvételek rendelkezésre álltak, akkor elkezdték a gépi tanulás már-már szokványos folyamatainak elvégzését, kezdve a modell betanításától.

Ezt követően jöhetett a tesztelés. A kiépített rendszer eredményei meglepetést okoztak, ugyanis a 4 számjegyű PIN-ek esetében 41 százalékos, míg az 5 jegyű PIN-ek kitalálásában 30 százalékos sikerrel vette az akadályt a mesterséges intelligencia.

Mindezt olyan esetekben is képes volt produkálni, amikor a személyek részben kitakarták a PIN beírására használt kezüket. Ilyenkor a gépi tanulás segítségével a rendszer figyelte a még látható vagy részben látható ujjak mozgását, sőt ha a terminál még hangot is adott a billentyűk lenyomásakor, akkor azt is figyelembe vette. Majd topológia módszerekkel igyekezett kitalálni, hogy a személy mely gombot nyomta meg. Érdekességként a kutatók 78 önkéntes segítségével azt is megfigyelték, hogy ugyanezen feladat elvégzése során az emberek 7,9 százalékos pontossággal találták el a beírt PIN-kódokat, vagyis egyértelműen a gépek nyertek. 

A kutatócsoport hangsúlyozta, hogy a mindennapokban azért korántsem egyszerű feladat végrehajtani ilyen módon az adatlopást. Már csak azért sem, mert a technika akkor működik leginkább, ha a kamera a terminál felett helyezkedik el, és a vásárló orra elé belógatott kamerával nem éppen lehet rejtett felvételeket készíteni. A szakemberek ugyanakkor azt tanácsolták, hogy ha lehetséges, akkor célszerű 5 számjegyből álló PIN-kódot választani.

Forrás: Biztonságportál

Hozzászólások