Merre tart 2020-ban a videó megfigyelés?

kevin-waterhouseKevin Waterhouse, a brit VCA Technology ügyvezető igazgatója prognózisát olvashatjuk a videomegfigyelés várható 2020-as tendenciáiról.

Az Egyesült Királyságban a növekvő arányú bűnözés mellett a biztonság fenntartása továbbra is komoly kihívást jelent a vállalkozások számára ebben az évben is. A biztonsági személyzet számára elérhető technológiák közül a videó megfigyelés egy általánosan használt eszköz, amelyet jelentősen hatékonyabbá tesznek a színvonalas videoanalitikai elemzések alkalmazásával, valamint a napjainkban továbbfejlesztett mesterséges intelligencia és gépi tanulási megoldásokkal.

Ezen eszközök intelligens felhasználásával a szervezetek nemcsak fokozhatják a védelmet, de javíthatják erőforrásaik optimalizálását is és a biztonságon kívüli területekre történő alkalmazásokkal növelhetik üzleti eredményességüket is.

Nézzünk öt kulcsfontosságú tendenciát, amelyeket a következő évben látunk az iparágban

1. A vállalatok megpróbálják növelni a videó megfigyelés megtérülését

Nem titok, hogy sok szervezet eredetileg a követő videomegfigyelés egyszerű megvalósításába fektetett be. Itt a kamerák gyakran felügyelet nélküli helységekbe kerülnek és a felvételeket általában utólag figyelik, amikor egy esemény már bekövetkezett, és nincs lehetőség a megelőzésre. Míg egyes vállalkozások szerint a videó megfigyelés legalább visszatartó erőt jelenthet, a tolvajok és a betolakodók tudják, hogy elkerülhetik a felismerést, ha egyszerűen felimerhetetlenné teszik személyazonosságukat, kicselezve így a kamerákat.

2020-ban várhatóan változik a megközelítés és a szervezetk arra számítanak, hogy valódi haszonnal járnak biztonsági beruházásaik. Az analitikai képességekkel rendelkező videómegfigyelő rendszerek kiválasztásával a vállalkozások végre hatékonyan használhatják biztonsági kameráikat: a videoanalitika képes a szokatlan viselkedést felismerni, riaszthatja a biztonsági személyzetet és megakadályozhatja a bűnelkövetés kiteljesítését. A helyszínen zajló bűncselekmény szimpla rögzítésén túl, a vállalkozások tehát a videoanalitikai eszközöket használják fel a behatolások és a lopások megakadályozására, valódi értéket szerezve a videómegfigyelő rendszerükből.

2. Az AI és a mélytanulás segít csökkenteni a hamis riasztások felismerését

A hamis riasztások a hatékony videó megfigyelés esküdt ellenségei. Egy olyan videómegfigyelő rendszerrel való munka, amely gyakran ad „hamis pozitív eredményeket”, azt jelenti, hogy a felhasználót folyamatosan felesleges riasztásokkal bombázhatják. Ez elkerülhetetlenül becsapja a biztonsági szereplők helyzetérzékelését, megnehezítve a szóban forgó terület hatékony ellenőrzését.

Idén ahogy jeleztem, várhatóan növekszik a mesterséges intelligencia (AI) és a mélytanulás szerepe amely lehetővé teszi a videó megfigyelő rendszerek számára, hogy felismerjék „megtanulják”, hogy mi jelenthet potenciális veszélyt (személy-tárgy-helyzet-viselkedés). Ez pontosabb észlelést tesz lehetővé és kizárja a természetes körülményekkel, például a szél által mozgatható növényzettel vagy a helyi vadvilággal kapcsolatos jelzéseket. A mélyreható tanulás és az AI alkalmazása 2020-ban tehát lehetővé teszi a vállalkozások számára a biztonság fokozását, biztosítva egyúttal az erőforrások költség kímélőbb racionális felhasználását.

3. A biztonsági dolgozókat nem helyettesíti AI

Napjaink egyik kulcsfontossági kérdése kétségtelenül az a félelem hogy a gépek és különösen a mesterséges intelligencia, munkavállalók millióit hagyják munkahelyek nélkül. Ez a félelem a biztonsági ágazatban egyenlőre úgy gondolom, hogy megalapozatlan. Ami az AI-nek köszönhetően valóban sikeres az üzleti életben, az a megfelelő egyensúly megtalálása a technológia és az emberi beavatkozás között. A megfigyelőközpontok személyzete jelenleg rendkívül túlterhelt, és gyakran 12 órás műszakot kell vinniük, amelynek során a figyelem szintjét sem lehet egyenletesen fenntartani. Ezért a videó megfigyeléshez alkalmazott mesterséges intelligencia támogatni fogja, de nem helyettesíti a biztonsági dolgozókat. Az AI és a gépi tanulás lenyűgöző haladást ért el – az Open AI amerikai kutatócsoport szerint 2012 óta ennek a technológiának a képességei kéthavonta megkétszereződtek. Ugyanakkor a biztonságban, ahol rendszeresen kell kritikus helyzeteket értelmezni és döntéseket hozni, mindig szükség lesz az emberi közreműködésre.

A kifinomult, AI-alapú videómegfigyelő rendszerek képesek pontosan azonosítani és megjelölni a biztonsági fenyegetéseket, de az észlelés és a védelem munkája itt nem ér véget. Ezután a biztonsági döntéshozók vizsgálják meg, hogy vajon érdemes-e az eseményre egyáltalán reagálni és ha igen, akkor milyen intézkedés a megfelelő.

Az AI-alapú videó megfigyeléssel kiegészítve a megfigyelőközpontok személyzete megszabadul a fárasztó képernyős munkaórák jelentős részétől és egyúttal a megfigyelés hatékonysága is javul.

Forrás: ifsecglobal.com

Forrás: ifsecglobal.com

4. fejlett esemény utáni keresési képességek a szokásos gyakorlatba kerülnek

A valós időben történő reakció, illetve a megelőzés elősegítése mellett, a videotechnika a bűncselekmények utólagos kivizsgálása során is egyre nehezebben nélkülözhető. Jelenleg a biztonsági rendszerek többsége nincs felszerelve fejlett esemény utáni keresési képességekkel, és ez komoly kihívást jelent a korábbi események vizsgálatát végző személyek számára. Képzeljük el, hogy elemezni akarjuk egy jármű gyanús tevékenységét a helyszínen található 20 kamera között, az elmúlt hónapban, vagy talán egy hiányzó kórházi beteget keresünk egy kék köntösben, áttekintve az összes legutóbbi felvételt 80 kamerából. Hagyományos CCTV-vel mindkét feladat szinte teljesíthetetlen lenne, mivel a képkeresés nem szolgáltatná a szükséges történeti, vagy dinamikus adatokat.

2020-ban a szervezeteknek fejlettebb események utáni keresési eszközökre lesz szükségük a bűncselekmények eredményesebb kivizsgálásához. A mesterséges intelligencia és a mélyreható tanulás segítségével a megfigyelő személyzet a begyűjtött adatokat pontosabb keresési kritériumok segítségével elemezheti és pontosabb következtetéseket vonhat le azokból. Amikor – bűncselekmények esetén – a valós idejű reakció nem lehetséges, az esemény utáni elemzés alapvető fontosságúvá válik. Ennek okán a következő években, a vállalatok ezen a területen is javítani fogják megfigyelő rendszereik képességeit.

5. A videó megfigyelés a biztonság mellett kereskedelmi területen is egyre nagyobb teret nyer

2020-ban a különféle ágazatokban működő szervezetek megtanulják, hogy a megfigyeléshez alkalmazott videoanalitika felbecsülhetetlen értékű betekintést nyújthat, az üzletmenetbe, elősegítve a megalapozottabb üzleti döntések meghozatalát. A kiskereskedelmi üzletek vásárlói viselkedésének elemzésétől a parkolóhelyek optimalizálásáig, a raktárkezelés jobb irányításáig a vállalatok kibővítik a videoalapú technológia alkalmazását, ezáltal maximalizálva e beruházás megtérülését.

Napjaink sokrétű veszélyhelyzetében a biztonságnak minden üzleti stratégia kulcsfontosságú elemévé kell válnia A kifinomult, felhasználóbarát és költséghatékony – legkülönbözőbb célú – megfigyelési megoldások iránti igény vitathatatlan, így azok a szervezetek, amelyek elsajátítják, majd alkalmazzák az intelligens videoanalitikát, az AI-t és a gépi tanulást 2020-ban várhatóan növekedni fognak.

Forrás: ifsecglobal.com

Hozzászólások