A mesterséges intelligencia a videó kiértékelésében

 Köszönhetően a nagyfelbontású videózásban lezajlott fejlődésnek és a hatékony tömörítési technikák elterjedésének, az IP alapú videokamerák ipari szabvánnyá válásával, az iparág ismét robbanásszerű fejlődés előtt áll.

A mesterséges intelligencia a videó kiértékelésében Forrás: https://www.asmag.com/showpost/23598.aspx

A videomegfigyelési infrastruktúrát összetett ökoszisztéma alkotja, amely kamerákat, tárolást, szoftvert, különféle hardvereket és professzionális szolgáltatásokat foglal magában – és ha ez a piac ígéretesen fejlődik, várhatóan eléri a 40,8 milliárd dollárt  2020-ig,. A továbblépés irányát illetően, arra a következtetésre jutottak, hogy a legnagyobb lehetőség az új technológiák adaptálása lenne a  video kiértékelésének és feldolgozásának gyakorlatában, különösen a tárgyak Internete (IoT), a felhő alapú tárolás, a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia (AI) technológiák esetében.
Lássuk, hogyan fogják pontosan ezek a tendenciák formálni a jövőben a videós megfigyelést?

A csatlakoztatott eszközök robbanásszerű növekedése

Nemrégiben a Seagate és az IDC kiadott egy, a Data Age 2025 néven ismert tanulmányt, amely az eljövendő adat korszakot és azokat a tényezőket elemezte, amelyek 2025-re várhatólag  163 ZB  ( ZB = 1021  Byte ) globális adat felhalmozódásához  járulnak hozzá. Az adatok növekedésének egyik fő oka  az IoT nevében csatlakoztatott eszközök nagy száma. Speciálisan  a video megfigyelés területén a drónok és az  egyéb hordozható biztonsági eszközök csatlakoztatásának és online megjelenésének köszönhetően El kell gondolkozni,azon, hogyan kezeljük az adatok túlcsordulását?.
Tekintettel arra, hogy az IoT  az  eljövendő adat korszak  egyik legnagyobb mozgatórugója, utána kell nézni, hogy ezek a csatlakoztatott eszközök  (legyenek azok kamerák vagy érzékelők)  hogyan fognak az emberekkel kapcsolatba lépni –  és milyen eredménynek tekinthető lehetőségek hozhatók létre.

Videó a felhőben

A csatlakoztatott eszközök számának növekedése jelentős mennyiségű adatot generál. Ez a tárhely problémáját vetette fel:  hol és hogyan tárolhatók és férhetők hozzá ezek az adatok.
A felhőben tárolás aktuális téma a video megfigyelésen belül, és számos előnnyel kell számolni. Először is, az adatokat egy központi, megosztott rendszerben tárolják, így a felhasználók gyorsan és könnyen hozzáférhetnek a tartalomhoz bárhonnan is. Másodszor lehetőség nyílik felhőalapú termékek folyamatos fejlesztésére, gyakran valós időben, és miután a hiba javítások megtörténtek, azonnal láthatók és elérhetőek az ügyfelek számára.
A felhőalapú, gyors elérésű és valóban mobil adatforgalomra való áttérés kényszerítő ereje az, hogy az adatok egyre inkább kritikus befolyást gyakorolnak nem csak a vállalkozásainkra, hanem az életünk egyéb vonatkozásaira is számos szempontból, amint azt az IDC kutatása is mutatja.

Mesterséges intelligencia ( AI ) a valós idejű elemzésekhez

Az adatok felhasználása és integrációja a vállalkozásokban de az életünkben is, gyorsan növeli a valós idejű adatok iránti igényt. Mint ilyen, az adatok nem csak tájékoztatják, hanem gyakorta meg  is határozzák a teendőket – néha még autonóm módon is.

Ennek következtében a gépi tanulás és az AI hatalmas felbolydulást  okoz a video megfigyelés körein belül. A biztonsági alkalmazások fejlesztésének óriási lehetősége van: ha a biztonsági és a sürgősségi szolgálatok képesek az AI adatait felhasználni intelligens előrejelzések készítésére, akkor ez elősegíti a megelőző és a valós idejű biztonság növelését felügyeleti tevékenységeinkben, ahelyett, hogy utólagos jelentési folyamatban látnák viszont azokat, esetenként törvényszéki eljárásokban.

A jó példa erre a Tainan városi önkormányzat által indított legutóbbi projekt – a műemlékek megőrzésének optimalizálása, a turizmuselemzés, a környezeti megfigyelés és a forgalomfigyelés,- működő AI elemzésekkel kísért kamerás drónok bevetésével – részeként az intelligens város kezdeményezésnek.
Az egész felügyeleti iparnak azonban meg kell őriznie a kommunikációt a különböző technológiák és alkalmazások szolgáltatói között. Idővel az intelligens videoelemzések és rendszerek iránti igény csak növekszik, ahogy egyre több iparág észleli az alkalmazás előnyeit. A szakmának együtt kell dolgozni a partnerekkel és ügyfelekkel annak érdekében, hogy készek legyenek e változásra és képesnek kell lenni tanácsot adni az igényeknek megfelelően generált adatok legjobb kezelésére és tárolására.

Fordította: Ecsedi Ákos

Forrás. https://www.asmag.com/showpost/23598.aspx

Kapcsolódó cikkek:
Totális káosz az interneten biztonsági kockázatokkal – egységesíteni kellene az IoT-t megvalósító technológiákat?
2017-es kulcstrendek az IP alapú biztonságtechnika területén – Dr. Martin Gren szerint
Miért kell a biztonságpiacnak használnia az IoT-t? Okosabb kapcsolat a játék neve!

Hozzászólások