A Magyar Biztonsági Fórum konferenciája

Konferenciát tartott a Magyar Biztonsági Fórum. A szervezet tagjai főként a gyártó és logisztikai cégek biztonsági vezetői és a területhez kapcsolódó biztonsági cégek munkatársai.

A Magyar Biztonsági Fórum (MBF) célja, hogy a biztonsági szakma különböző területein dolgozók számára lehetőséget biztosítson a szakmai tapasztalatok, ötletek, problémák megosztására – tájékoztatott Majoros Gábor, az MBF elnöke, majd hozzátette, mindezt konkurenciaharc vagy a rivalizálás nélkül teszik. Mindemellett párbeszédet szeretnénk folytatni más hazai és nemzetközi biztonsági szervezetekkel. Terveik között szerepel egy minősítő rendszer kidolgozása is, amely kiterjed a biztonsági szolgáltatások, a technikai eszközök, valamint az élőerő minősítésére is. Emellett a szervezet részt kíván venni a szakmai oktatás gyakorlati munkájában, ennek része volt a Magyar Biztonsági Fórum II. konferenciája is.

TAPA

Az MBF konferencia egyik külföldi előadója Thorsten Neumann a Transported Asset Protection Association (TAPA) elnöke, aki elmondta, hogy a szövetség a nemzetközi áruszállítás védelmét hivatott támogatni. A TAPA biztonsági előírásait, mint szabványt használják világszerte az áruszállítás biztonsága érdekében. A szövetség információs rendszere (Incidens Information Service, IIS) folyamatosan rögzíti, és azonnal meg is osztja a rakományok ellen elkövetett bűncselekmények adatait. Ezzel védi az áruszállítót, és segít a lopott értékek megtalálásában. A TAPA rendszeresen konzultál legmagasabb szinten a kormányzati és a bűnüldöző szervekkel a bűnözés csökkentése érdekében. Majd Neumann hozzátette, a bűnözők egyre agresszívebbek, miközben folyamatosan nő az elrabolt áru értéke.

Plombálás

A plombákat nagyon sok területen használják: rendezvénybiztosítás, gyártástechnika, közüzemi szolgáltatás, büntetés-végrehajtás, gyógyszeripar és a közlekedés, áruszállítás területén. Előadásában Noth Péter, az MBF e területért felelős szakértője először is egy tévhitet oszlatott el: a plomba nem védi meg az árut, viszont a jó minőségű és megfelelő azonosítóval rendelkező plombával és főleg annak szakszerű alkalmazásával már érzékelhető bizonyítható, ha valaki jogosulatlanul próbált hozzáférni. Majd kiemelte a folyamatban a biztonsági őr szerepét, akinek a megfelelő képzése és ellenőrzése nélkül nem működik eredményesen a rendszer.

Képzés

Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke a személy- és vagyonőrök kötelező képzéséről beszélt. Szakonyi Péter, a Safety Sector vezetője kételyeinek adott hangot, elmondta, nem gondolja, hogy a szolgáltatói szektor hibája az alacsony bér, szerinte a pályázatok kiírói, illetve elbírálói gyakran olyan összegű ajánlatot fogadnak el, amelyből biztosan nem lehet törvényesen elvégezni a munkát. A hallgatóság egyik tagja fölvetette, azzal, hogy a képzés és vizsga nélkül nem dolgozhatnak a személy- és vagyonőrök, szerzett jogot veszítenek el. Német Ferenc válaszában eloszlatott számos tévképzetet, amely a szakmai kamarához, illetve a képzéshez fűződik. Kifejtette, nem szerzett jogot veszít, el, aki nem teszi le sikeresen a vizsgát, hanem a pozícióját, és azt is csak ideiglenesen, amíg sikerül letennie a vizsgát. Majd hozzátette, évi ezermilliárdos forgalmú iparág nem engedheti meg magának, hogy nem naprakész tudással rendelkező embereket alkalmazzon. Az elnök világossá tette, a kamara nem szakszervezet, nincs törvényi felhatalmazása beavatkozni sem munkajogi kérdésekbe, sem pedig a béralkuba. Kiemelte, az érdekképviselet egy része, a munkájukat elégtelenül végző szakszervezetek próbálnak meg bűnbakot csinálni a kamarából, hogy ezzel eltereljék a figyelmet saját eredménytelenségükről.

Német Ferenc, a kamara elnöke, Szakonyi Péter, a Safety Sector ügyvezetője, Papp Róbert, az MBF titkára

Biztonsági kihívások és megoldások

Carlo Giannini, a Sony európai risk managere előadásában elmondta, bár az általános válság hatására megcsappant a vásárlóerő, így sok gyár bezárt, azonban a szervezett bűnözés megerősödött. Mindemellett természeti katasztrófák is súlyos károkat okoztak a Japánból származó multi cégnek. A biztonságért felelős vezetőnek a külső és belső kockázatokat is kezelnie kell munkája során. Az áruszállítás különösen nagy kockázatot jelent, de a már említett külső körülmények miatt nem engedhetik meg, hogy elveszítsenek egy-egy szállítmányt, mindegyiknek célba kell érnie. Ha elvész egy szállítmány, akkor nem csak az áru vész el, hanem ügyfeleket és ezzel együtt presztízst is veszítenek. Carlo Giannini kiemelte, a biztosításnak és a TAPA szabványának, azon belül is az oktatásnak és képzésnek a jelentőségét az áruszállítás területén.

A Magyar Biztonsági Fórum konferenciája

Carlo Giannini, a Sony biztonsági vezetője

Nyomozás

Balotai Attila őrnagy egy nemzetközi bűnszervezet bukását mesélte el előadásában. A szervezet Franciaországban lopott el kamionokból árut, amelyet azután Magyarországra szállítottak, ahol eladták. A tolvajok francia kamionparkolókban fosztogattak ponyvás autókat, és mire az áruval Magyarországra értek, már a vevő is megvolt. A tolvajok nem válogattak, mindent vittek, ami mozdítható volt: a műszaki cikkektől a mosóporon át a tartós élelmiszerekig. A banda tagjai pár napot pihentek Budapesten, majd mentek vissza Franciaországba. A magyar hatóságokkal a francia rendőrség vette föl a kapcsolatot. A nyomozás során több ország rendőrségének együttműködésével sikeresen zárult az ügy: egy időben csaptak le a különböző országokban a banda tagjaira, akik most büntetésüket töltik. Balotai Attila előadásában kihangsúlyozta a szállított áru megfelelő védelmének jelentőségét és több ország rendőrségének példás együttműködését a felderítés érdekében.

 

Német Ferenc

Interjú Német Ferenccel, a kamara elnökével

 

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?