Innovációk a 2016-os Las Vegas-i CES (Consumer Electronics Show) találkozón

A CES kiállítás mindazoknak szól, akik kíváncsiak a fogyasztói technológiák világában elért innovációkra és technikai áttörésekre, eszközökre és piaci megjelenésükre. Ezek közül a biztonságot szolgáló 9 eszközt mutatunk be vázlatosan.

Okos otthoni kamera, egyben hő és füstérzékelő

A SensorSphere egy gömb alakú kamera – egy labdára hasonlít leginkább – melyet körbe lehet gurítani a házban (lakásban) az okos telefonunk használatával, ezzel segítve akár az egész lakásra kiterjedő megfigyelést. ( Így nincs szükség szobánként külön kamerákra.)
A SencorSphere tulajdonságai:

 • HD kamera, mely hőkameraként és éjjellátóként is használható,
 • füst és hő érzékelő,
 • fényforrás,
 • infra vörös jeladó, az egymás közötti kommunikáció érdekében,
 • mozgásérzékelő, mely automatikusan indítja a felvételt, mozgás esetén,
 • mikrofon és hangszóró a hangfelvételhez és kommunikációhoz,
 • tanulási képesség, megfigyeli környezete adottságait a memorizálásához
 • felhő tárhely használat,
 • töltő kapacitás, a mindenkori töltési szükségletnek megfelelően, önálló töltődés

Figyelemre méltó technika, megdöbbentően sokoldalú tulajdonságokkal (talán ez okozza fenntartásainkat is). Elsősorban a betörések, tűzesetek, tűzveszély észlelésére alkották meg az eszközt. Persze a „puding próbája az evés”.
Innovációk a 2016-os Las Vegas-i CES (Consumer Electronics Show) találkozónhttp://1.mshcdn.com/wp-content/uploads/2015/12/SensorSphere-square.png

ATM írisz alapú azonosítással

Mindenkivel előfordult már, hogy pénzfelvételnél el kellett takarnia a gombokat, nehogy a mögötte álló meglássa a PIN kódját. Az Eyelock legújabb innovációja kiküszöbölheti ezt a problémát.
Az új Diebold névre hallgató ATM-et jelenleg a Citibank teszteli, amelyen nincsenek gombok a PIN kód beütéséhez.  Csak élő személyek esetén működik a rendszer. Az írisz alapú azonosítás után az okostelefonunkon lévő alkalmazás és az NFC (Near Field Communication) segítségével tudunk majd pénzt felvenni a számlánkról.
Az Eyelock emellett egy másik újítással is előállt, melynek lényege szintén az írisz alapú azonosítás. A rendszer az autóban az azonosítás után elmenti az egyéni vezetési beállításokat, mint például az ülés helyzetét, a visszapillantó tükrök dőlésszögét és számos más lehetőség mellett a rádiót is beállítja számunkra.

 

Innovációk a 2016-os Las Vegas-i CES (Consumer Electronics Show) találkozón

A kamerás kapucsengő

A Ring által bemutatott, kamerával ellátott kapucsengő megnyomásával az okostelefonunkon megjelenik a kamera által mutatott kép és akár a csengőn elhelyezett hangszórón keresztül beszélhetünk az érkezőhöz.

Kültéri fali kamera

A kamerás kapucsengő nem biztosít természetesen folyamatos élő megfigyelést, azonban a Ring egy további fejlesztése a Stick-up Cam falra rögzíthető kamera már igen.

Stick-up Cam tulajdonságok:

 • könnyen felszerelhető,
 • vezeték nélküli,
 • állandó megfigyelést biztosít,
 • okostelefunkhoz csatlakoztatható,
 • hangszóróval ellátott, így telefonunk használatával beszélhetünk a kamera hatótávolságában lévőkkel,
 • felvételt is készíthetünk vele, ami segíthet egy betörési próbálkozás esetén,
 • időjárásálló,
 • éjjellátó.

A két eszköz együtt alkalmazva hatékony megfigyelést biztosíthat a ház körül.

Innovációk a 2016-os Las Vegas-i CES (Consumer Electronics Show) találkozón

Kültéri fali kamera
http://cnet4.cbsistatic.com/hub/i/r/2016/01/03/9fbb7899-e750-4700-b1b2-3897fc10a2a7/thumbnail/770×433/c139372d6a257bc38a7df49e3f8f37c5/woodwall4.jpg

Hangazonosítással működő zár

A Kwikset mutatta be Premis nevű hangazonosítással működtethető zárát. A készülék az Apple Siri és az Apple Homekit alkalmazás segítségével használható bluetooth-on keresztül.
Emellett egy új fedőlappal is előálltak, amit a meglévő zárunkra helyezve, akár egy magasabb biztonsági szintet is elérhetünk.

Innovációk a 2016-os Las Vegas-i CES (Consumer Electronics Show) találkozónhangazonositassal forrás. http://thenextweb.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2016/01/KwiksetPremisTNW.jpg

 

A Napenergiával működő zár

A Brinks létrehozta a legelső okos zárját, aminek 33 óra napsütés elég ahhoz, hogy egy teljes éven át kitartson az akkumulátora. Még Finnországban is feltölthető az eszköz, ahol télen 51 napig fel sem kel a Nap. A Brinks Array névre hallgató intelligens zár lítium akkumulátora mesterséges fények segítségével is tölthető.  Kezelése egyszerű, WiFi-n keresztül kapcsolódik az okostelefonokhoz, tabletekhez, applikációja IOS és Android operációsrendszerre is elérhető. Könnyedén összehangolható más okoseszközökkel is.

Innovációk a 2016-os Las Vegas-i CES (Consumer Electronics Show) találkozón Forrás. http://cnet3.cbsistatic.com/hub/i/r/2016/01/06/5bdf7a46-c29c-4dbc-8186-643eeb484a7b/resize/770x578/8e3f0d958ca723aba179dc316e35103a/brinks-array-product-photos-1.jpg

 

Intelligens router biztonsági szirénával

A Securifi Almond 3 router egy Zigbee jeladót és az Almond applikációt használva összeköti az otthoni okos eszközöket, mint például a Nest intelligens termosztátot és a Philips Hue LED televíziót, egyszerre 50 eszközzel és folyamattal is elbír fennakadás nélkül, legyen az online játék vagy Youtube, HD minőségű letöltés egy időben. Védelmet is nyújt a betolakodók ellen a beépített riasztójának köszönhetően, és ráköthetőek a mozgásérzékelők és a kamerák is. Így egyszerűen vezérelhető az egész otthoni biztonsági rendszerünk mindössze a telefonunk használatával,  ami persze lehet veszélyes, ha idegen kezekbe kerül okostelefonunk. Azt is láthatjuk hogy kik és milyen eszközökkel kapcsolódtak az otthoni hálózatunkra. Vezeték nélküli biztonsági hub-ként is funkcionál.

Innovációk a 2016-os Las Vegas-i CES (Consumer Electronics Show) találkozónForrás. http://cdn.thegadgetflow.com/wp-content/uploads/2016/01/Securifi-Almond-3-Router-and-Security-Alarm-01.jpeg

 

Az éjjellátó kültéri megfigyelő

Az Ezviz Mini Cube egy éjjellátó, HD minőségben rögzítő kamera, ami elsősorban kültéri megfigyeléshez használható. A CNET szerint a kamera mozgásérzékelője túl érzékeny, mivel egy bogár is képes kiváltani a riasztó jelzést, viszont a technika a minőségéhez képest olcsó, ezért ha valaki általános elővigyázatosságból szeretné a kamerát, akkor megéri beruházni egyre.
Innovációk a 2016-os Las Vegas-i CES (Consumer Electronics Show) találkozón Forrás. http://images.airsed.com/images/500x500/i5.walmartimages.com/dfw/dce07b8c-97de/k2-_4ba687ae-99b5-432a-a01b-47a9eb8b3fb3.v1.jpg

Intelligens lakat

A Master Lock egy intelligens lakat, ami okos telefon segítségével működtethető bluetooth-on keresztül. Az eszköznek köszönhetően nem kell magunknál tartani kulcsot és zár kombinációkat sem kell megjegyeznünk. Ha nincs nálunk a telefonunk, hagyományos zárkombinációt is használhatunk.

Innovációk a 2016-os Las Vegas-i CES (Consumer Electronics Show) találkozón http://farm8.staticflickr.com/7750/18006444128_557e86656b_o.jpg

Szerkesztette: Valkó Máté

SZÖVEG FORRÁSA:

Kapcsolódó cikkek:

Napelemes okos zár a BrinkstőlTűzjelző elem, okos funkcióvalEgy érdekes beléptető rendszer a SCHÜCO-tól

Hozzászólások