Főként a nagyberuházások húzzák a videómegfigyelési piacot Magyarországon

Idén harmadik alkalommal rendezte meg budapesti nyílt napját az IP-megfigyelési megoldások piacvezető szállítója, az Axis Communications. A rendezvény fókuszában – a vállalat legújabb termék- és megoldásfejlesztései mellett – a videómegfigyelési beruházások teljes bekerülési költségmutatója állt.

Főként a nagyberuházások húzzák a videómegfigyelési piacot Magyarországon Forrás. Aspectis Kft

Pelyák Norbert Axis key account manager

Az elmúlt időszakban Magyarországon túlnyomórészt új beruházásokhoz kapcsolódóan került sor komplett videómegfigyelő-rendszerek és -megoldáscsomagok szállítására, ennél kisebb arányban cserélik a rendszer-üzemeltetők meglévő, de sok esetben elavult hálózataikat egy új, komplett megoldásra.  Számos nagyvállalatnál még mindig a „szükséges rossznak” tartják a biztonságtechnikát, és csak egy-egy valódi incidens után döntenek a professzionális megfigyelési megoldások mellett. Foglalta össze az aktuális piaci trendeket az Axis Communications magyarországi képviselője. Pelyák Norbert key account manager.  A régióban nagy az árverseny, és ez nem feltétlenül a jó irányba húzza a piacot – mondta Pelyák. Mindazonáltal az Axis képviselője szerint a jó partner meg tudja értetni az ügyféllel az átfogó és minőségi megoldások valódi értékét és hasznát. Éppen ebből kiindulva kapott az Axisnál komolyabb hangsúlyt a teljes bekerülési érték, vagyis az a kulcsindex, amely megmutatja egy megfigyelő rendszer teljes költségigényét a szerződéskötéstől kezdve a teljes üzemeltetési időszakra. A vállalati döntéshozók így pontosan láthatják, hogy az eszközbeszerzéstől, a szerződés-előkészítésen és telepítésen át a működtetésig, valamint karbantartásig mennyibe is kerül majd a komplett videómegfigyelő-rendszer. A teljes költségmutató valódi súlyát és dimenzióit Pelyák egy összesen 17 millió dollár teljes bekerülési költségű és 1500 kamerából álló, okosváros beruházáshoz kapcsolódó projekt példáján keresztül érzékeltette.

A cég jelenlegi piaci dominanciáját jól érzékeltetik azok a legfrissebb mutatók, amelyekről Markéta Bauerová, az Axis közép-európai értékesítési igazgatója számolt be a budapesti nyílt napon. Az Axis jelenleg a világ ötven országában mintegy 2500 ember foglalkoztat közvetlenül, de emellett a társaság 80 ezer hosszú távú – disztribútori, viszonteladói és integrátor – partner megállapodással rendelkezik. Az Axis tavaly 6,6 milliárd svéd korona (vagyis mintegy 794 millió dollár) értékesítési árbevételt könyvelhetett el, a vállalat éves bevételének 15 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre – mondta Bauerová.

Főként a nagyberuházások húzzák a videómegfigyelési piacot MagyarországonForrás. Aspectis Kft

A társaság legújabb fejlesztései közül egyebek mellett az aktuális csúcskamera modelleket, a nyílt szabványú hálózati hangszórókat, valamint nyílt, IP-alapú videótelefon-megoldásait mutatták be az Axis budapesti nyílt napján. A rendezvényen beszámoltak arról, hogy az Axis kisvállalati videómegfigyelési szoftvermegoldása (Axis Camera Companion, ACC) mellett a társaság megnyitotta a közepes méretű, illetve nagyvállalati megoldását (Axis Camera Station, ACS) a külső fejlesztők előtt is, lehetőséget adva ezzel arra, hogy speciális, személyre szabott funkciókat és szolgáltatásokat adjanak hozzá a meglévő üzleti megoldáscsomagokhoz.
Az elmúlt időszak fejlesztései közül számos újdonsággal ismerkedhettek meg a nyílt nap résztvevői. Bemutatták többek között az Axis legújabb érintés nélküli kártyás beléptető megoldását és az RFID-alapú kártyás azonosítási rendszerét is. Az Axis IP-kamera fejlesztéseinek egyik eredménye a Q16 jelzésű sorozat, amely elsősorban a közlekedési megoldásokban kaphat komoly szerepet, köszönhetően nagy fényérzékenységnek, valamint annak, hogy az arcazonosítás mellett gyorsan mozgó tárgyak követésére is alkalmas. Emellett a népszerű Q60-as dómkamera-széria is újabb tagokkal bővült. Jelentős mértékben növelték az Axis P56-sorozatában a kamerák fényérzékenységét, amely ráadásul az alacsonyabb képzajnak köszönhetően nem csak tisztább felvételeket készít, de sávszélesség-igénye is kisebb mint az elődöké. Az Axis legújabb kameráiban immár lézeres technológia is segíti a jobb fókuszálást, elsőként a Q6155 kamerában alkalmazták ezt az újítást. Az Axis M20-as szériája kültéren is bevethető infrakamerákat foglal magába, amelyek HDTV, illetve Quad HD minőségű képeket rögzítenek. Az M20-as sorozatba tartozó eszközök a WDR technológiának köszönhetően változó fényviszonyok mellett is megbízható minőségű felvételeket készítenek, a Zipstream megoldással pedig – kiemelkedő képminőség mellett is – alacsony tárolókapacitást és sávszélességet igényel az üzemeltetés.
Az Axis komplett megoldásainak egyik fontos eleme a felvételek rögzítésére a 64 Gb kapacitású, a SanDiskkel közösen fejlesztett és kifejezett videórögzítésre optimalizált SD kártya, amelynél most a társaság jelentősen megnövelte az élettartamot. Ezen felül az új kártyák már egy élettartam-monitorozó alkalmazással is felvértezik az Axis kameráit, ugyanis a rendszertelepítő azonnal értesítést kap, ha már cserélni kell a videótároló egységet.
A cég az elmúlt évben több akvizícióval is erősítette kompetenciáit: az IP-alapú távközlési megoldásokkal foglalkozó 2N Telecommunications mellett az Axis felvásárolta a közlekedési iparág számára videóalapú megfigyelési megoldásokat nyújtó Citilogot, valamint a Cognimatics nevű, intelligens videó- és képelemző rendszereket fejlesztő vállalkozást.
A rendezvényen – a hagyományokhoz hűen – ismét átadták a vállalat partnerdíjait. Az év új szereplője elismerést az Alphanet Informatikai Zrt., a legjobb streaming projektért járó díjat a Controlax Kft., míg az év partnere díjat a G4S Biztonságtechnikai Zrt. vehette át.

Forrás: Vynil Cafe

Kapcsolódó cikk:
Axis Open Day: fókuszban az innovatív megfigyelés és az új üzleti lehetőségek

Hozzászólások