A biztonsági szakembereknek jól kell érteniük az informatikához (is)

Előfordulnak gondok abból, ha a biztonsági szakember nem kellően jártas az informatikában. Mára az IT világa annyira áthatja a biztonságtechnikát, hogy elengedhetetlen a biztonsági szakemberek megfelelő informatikai képzése.

Nemrégiben Ausztráliában okozott gondot a biztonsági szakemberek nem elégséges számítógépes tudása. A Googl Wharf 7 office programján keresztül hackelte meg valaki épületfelügyeleti rendszerek bejelentkezési adatait, és átvette az irányítást a beléptetőrendszer felett. Ha a rendszer a távoli hozzáférés érdekében kapcsolódott az internethez, de nem a rendszergazda bejelentkezése volt az alapértelmezett, akkor a hacker könnyen betört a rendszerbe, és szerezte meg a bizalmas adatokat és vette át az ellenőrzését az ajtók felett.

Elég kínos az eset, de mit tegyünk, hogy ez ne történhessen meg még egyszer?

  • Nem kell mindent csatlakoztatni az internethez

Gyakran előfordul, hogy csak azért csatlakozunk egy helyi hálózathoz vagy az Internethez, mert lehet. Végfelhasználó esetén ez nem gond, de ha a telepítő, a szerelő vagy a biztonsági vezető csatlakozik bárhol a hálózatra, akkor nem kellő védelem esetén betörés áldozata lehet. Így ha épp nincs szükség a távoli hozzáférésre, akkor nem csatlakozzon az Internetre.

  • Szoftverei mindig legyenek naprakészek

Az említett ausztráliai esetben azért lehetett könnyen betörni a beléptetőrendszerbe, mert volt egy hiba a szoftverben, amely megakadályozta, hogy bárki megváltoztatása a rendszer alapértelmezett jelszavát. De nem csak ez volt a gond, mert ehhez a programhibához már volt javítás, de ezt nem telepítették. A szoftverek naprakészen tartása lényeges, mégis egyszerű lépés a számítógépes bűnözés elleni védekezés során.

  • Információcsere

Beszélgessen az IT szakemberekkel, és beszéljen az ügyfél IT munkatársával. Sok biztonsági szakember kerüli a kommunikációt, mert attól tart, tudatlannak nézik. Házon belül is az IT-szakemberek is rengeteg tudással rendelkeznek, nem árt kérdezni őket, és fontos az is, hogy tudják, mit is tesz a biztonsági szakember. Érdemes megtudni tőlük, milyen biztonsági intézkedéseket tesznek a cég rendszereinek védelme érdekében.

  • Önképzés

Tanulja meg a legfontosabb internetes biztonsági lépéseket, mert így képes lesz követni a beszélgetést az IT-szakemberekkel. Ezzel elnyeri a bizalmukat, és ha valaha megtámadják a rendszert, akkor bízhat abban, hogy mindent megtett ennek elkerülése érdekében.

 

A fizikai és a digitális biztonság területén átfedés van, és ez egyre nő. A biztonsági vezetőknek, telepítőknek, szerelőknek folyamatos továbbképzésre van szükségük a számítógépes biztonságterületén. A naprakész tudás segít megelőzni a veszélyes helyzeteket a biztonság területén.

 

Colin Bodbyl

Colin Bodbyl, a Zeecure.com alapítója

Forrás: www.ifsecglobal.com

 

 

Vélemény, hozzászólás?