Egy kutatás szerint a tűz- és biztonsági riasztások több mint 30%-a az elmulasztott, vagy hibás karbantartás miatt történik

A kutatás szerint a rosszul karbantartott riasztórendszerek felelősek az Egyesült Királyságban a riasztások több mint 30%-áért, így hangsúlyozottan hívják fel a figyelmet a rendszerek periodikus ellenőrzésére és karbantartására. Az IfsecGlobal cikkéből a vélhető vastag hazai „áthallások okán” mi is szemezgetünk.

A téves riasztások kiváltó okai a Samsic felmérése szerint
Forrás: Samsic

A kutatás, 2021-ben 968 híváson alapult, ahol a riasztás kiváltója feltárható volt, A reagált riasztások jelentős része hibás érzékelők, panelek, és vezetékek miatt következett be. A riasztások 32,5%-a rosszul karbantartott rendszerek, köztük törött alkatrészek okán indult, míg további 11% a személyzet hibája miatt – például hibás telepítés – következményeként történt. További 18%-ot pókháló váltott ki, ami rávilágít az érzékelők körüli területek tisztán tartásának fontosságára. A rágcsálók, pókok és más rovarok, amelyek érzékeny behatolóriasztást indíthatnak, adták a vizsgált esetek további 13%-át.

Összességében a riasztások csak körülbelül 19%-a történt valós vagyonbiztonsági okokból ( időjárási anomália, vízszivárgás, vandalizmus, tűzeset, betöréses helyzetek, jogsértések, stb.)

A Samsic.uk szóvivője elmondta: „Ezek a statisztikák rávilágítanak a riasztórendszer rendszeres ellenőrzésének fontosságára, annak biztosítására, hogy a személyzet megfelelő képzést kapjon a beállításukról, és hogy a környező területeket tisztán, rendben és biztonságban kell tartani.

A téves riasztásokat megelőzéshez kapcsolódó feladatok

  • A biztonsági rendszerek karbantartása – A hatékony működés érdekében a telepített rendszerek időnkénti karbantartást igényelnek. A CCTV rendszereket legalább évente kétszer, az egyéb behatoló- és riasztórendszereket pedig legalább évente egyszer szükséges ellenőrizni és szükség esetén javítani, beállításukat pontosítani stb.
  • Az érzékelők körüli területek tisztán tartása – Amint azt a Samsic kutatása is mutatja, meglepően sok riasztást váltanak ki az érzékelőn vagy körülötte lógó pókhálók. Ennek elkerülésére egy nagyon egyszerű módszer a környező terület rendszeres ellenőrzése és tisztítása. Ha öt percet vesz igénybe a terület leporolására, akkor elkerülhető egy kellemetlen és szükségtelen riasztás az éjszaka közepén.
  • A kezelő személyzet megfelelő képzettsége felkészítése – A legtöbb modern riasztórendszer nem bonyolult és nem nehéz működtetni, de a rendszerek be- és kikapcsolásáért felelős személyzet biztosítása és szakértelme létfontosságú a rendszer megfelelő működéséhez.
  • Kártevőirtás – A megvizsgált lekérdezések 13%-a mutatta ki, hogy patkányok, egerek és más rovarok is okolhatók a meghibásodásokért. A kártevőkkel kapcsolatos problémák nyomon követése és időben történő kezelése (irtás) is megelőzheti a problémákat.

Forrás: IfsecGlobal