Egy kutatás szerint a tűz- és biztonsági riasztások több mint 30%-a az elmulasztott, vagy hibás karbantartás miatt történik

Érdekes tanulságokkal bír a brit Samsic létesítménygazdálkodási szolgáltató kutatása, amely feltárta, hogy a rosszul karbantartott riasztórendszerek felelősek az Egyesült Királyságban a riasztások több mint 30%-áért, így hangsúlyozottan hívják fel a figyelmet a rendszerek periodikus ellenőrzésére és karbantartására. (tovább…)

Az IoT szerepe a tűzbiztonsági megoldásokban – Brit piaci vélemények

A kiberbiztonsággal és az üzembiztos működéssel kapcsolatos érthető aggodalmak ellenére az olyan technológia, mint az IoT, egyre fontosabb szerepet játszik a tűzbiztonságban is, habár a többi iparághoz képest – érthető biztonsági okokból – érzékelhető a lemaradás.. Az Ifsec Global véleménycikkéből szemezgetünk. (tovább…)

Az arcfelismerés korlátai – Gondban a brit rendőrség (is)

Akár az esetek 98 százalékában is tévedhet a rendőrségek által használt arcfelismerő technika. „ A ránk ömlő információtengerben hajlamosak vagyunk fejlettebbnek hinni a technológiákat annál, mint amire valóban képesek. Márpedig a biometriai azonosításnak vannak korlátai.” (tovább…)

Vita Nagy Britanniában taxis CCTV-ről

Vita Nagy Britanniában a taxis CCTV-ről

A városi tanácsok és a taxisok támogatják, amíg az adatvédelmi biztos ellenzi Nagy Britanniában a taxikban elhelyezett videomegfigyelő-rendszereket. Southampton mellett több brit városban is vita folyik a taxis CCTV-ről.

Southampton Város Tanácsa 2009 augusztusától kötelezővé tette, hogy a taxikban képet és hangot rögzítsenek, ezzel kívánják a taxisok és az utasok biztonságát növelni. Most azonban az adatvédelmi biztos hivatala kimondta, a tanács túl messzire ment, mert kép- és hangfelvételek rögzítése sérti az adatvédelmi törvényt, és a rögzítés aránytalan a fenyegetettséggel. A döntés ellen azonban Southampton Város Tanácsa fellebbezett.
Az idei év elején Oxford Város Tanácsa is tervezte, hogy kötelezővé teszi a rögzítést a taxisok számára, de a biztos beavatkozott, és meggátolta a rendelet életbelépését.
Christopher Graham, adatvédelmi biztos elmondta, érti a Southampton-i tanács szándékát a biztonság növelése érdekében, de ezzel szemben áll az utasok és a taxisok magánéletének védelme. Fennáll az a veszély, hogy a taxiban rögzített felvételeket más célra is fölhasználják.
Southampton Város Tanácsa viszont állítja, hogy ezeket a felvételeket automatikusan törlik, és csak akkor nézik meg, ha valamilyen bűncselekmény történt. A fellebbezés miatt 2013 tavaszáig még kötelező lesz a taxisoknak a rögzítés Southamptonban.

 

Eközben Kentben az egyik taxitársaság arra ösztönzi a járművezetőket, hogy mivel az országban nő a taxisok elleni támadások száma, ők is telepítsenek rögzítő berendezéseket. Szerintük is a biztonság a fontosabb az adatvédelemnél, és már 300 fontért kapható videomegfigyelő-rendszert ajánlanak a taxisoknak. Mike O’Brien, a közösségi biztonságért felelős kenti tanácsos, azt mondta, hogy tanács nem tervezi a rendszerek telepítésének kötelezővé tételét. De örül, és támogatja a taxisok kezdeményezését, hogy telepítsenek CCTV-t saját és az ügyfeleik biztonsága érdekében. Feltéve, hogy betartják a megfelelő előírásokat, és az utasokat figyelmeztetik, rögzítőt szereltek fel a járműben.
A taxisok továbbra is kitartanak a rögzítés fontossága mellett, azzal az ígérettel, hogy csak akkor nézik meg a rögzített anyagot, ha bűncselekmény történik, és kiemelték a berendezés üzemeltetésének a támadásokat elrettentő hatását. Az adatvédelmi biztos szóvivője megígérte, hogy alaposan megvizsgálják a fellebbezésre benyújtott anyagot.

Ha megszületik a végső döntés, akkor a brit megoldás valószínűleg hatással lesz az Európai Unió más országainak gyakorlatára is.

Készül Rob Ratcliff írásai alapján
 

Lap teteje