Felvétel a végeken… Végponti adattárolás a videofelügyeleti ipar számára

Az  Edge Storage technológia (végponti adattárolás) azaz a videók decentralizált rögzítése a kamerában, vagy egy közvetlenül csatlakoztatott tárolóeszközön, olyan redundáns adattárolási lehetőséget jelent, amellyel megkerülhetők a központosított adattárolók ( NVR/Cloud ) és az összekötő informatikai hálózatok meghibásodásából eredő adatvesztés.

Forrás: SecurityinfoWatch.com

Forrás: SecurityinfoWatch.com

A végponti adattárolás az IP-kamerákban hamar népszerűvé vált, hiszen nagyobb rugalmasságot és költséghatékonyságot biztosít a rendszertervezésben a videofelügyeleti megoldások fejlesztőinek. A lokális microSD kártya-alapú tárolók kihasználásával a rendszerintegrátorok optimalizálhatják az IP hálózati terhelés / kapacitás rendelkezésre állását, a redundanciát és a mobil hozzáférést.

Azonban vigyázat! A kereskedelmi / ipari videó felügyelet egyedülálló 24×7-es felvételi alkalmazás, ahol a könnyen hozzáférhető, olcsó fogyasztói / kiskereskedelmi microSD kártyák nagy valószínűséggel nem lesznek elég megbízhatóak. Kiváló minőségű, végponti rögzítésre tervezett, firmware-optimalizált microSD kártya kiválasztása kulcsfontosságú a megbízható, robosztus és alacsony karbantartási igényű rendszer tervezése szempontjából.

Az alábbi útmutató segíti a video felügyeleti szakembereket a legjobb tárolási megoldások kiválasztásában, elősegítve a végponti tárolás előnyeinek érvényesülését.

Hogyan működik a végponti tárolás a gyakorlatban?

Sokat nem kell tenni érte. Napjainkban a legtöbb IP videó megfigyelő kamera támogatja a végponti tárolást egy beépített microSD kártyahelyen. A fedélzeti tároló közvetlen videofelvételt tesz lehetővé és olyan távoli alkalmazásokra is van lehetőség, mint például hálózati videorögzítő (NVR), mobileszközök, központi felügyeleti rendszer videomegfigyelő szoftverrel (VMS) és a memóriakártyán tároltak visszanézési lehetősége a hálózaton keresztül.

Alább egy tipikus vállalati végponti tárolási rendszer topológiát láthatunk microSD kártyák használatával

1. ábra: Tipikus vállalati telepítés egy végponti tároló megoldásraForrás: asmag.com

1. ábra: Tipikus vállalati telepítés egy végponti tároló megoldásra
Forrás: asmag.com

Végponti tárolási esetek IP video megfigyeléshez

A korai telepítések három elsődleges felhasználási esetet érintenek az IP video felügyelettel kapcsolatban: a felvételi redundancia, a hálózati terhelésoptimalizálás és a rögzítési rendszer cseréje.

A redundáns rögzítés

A nagy megbízhatóságú vállalati alkalmazásokban (mint a banki, kormányzati és városi felügyeleti rendszerek) a végponti tárolást az adatvesztés kockázatának csökkentésére használják. A végponti tároló megtartja a rögzített videó második példányát arra az esetre, ha bármely, az elsődleges hálózati alapú tároláshoz kapcsolódó probléma fordul elő, beleértve a hálózati megbízhatósági problémákat. A microSD kártyán rögzített videó szinkronizálható a backend rendszerekhez (NVR / VMS) a rendszer általános megbízhatóságának javítása érdekében.

2. ábra: Vállalkozás háttértárolója IP videó felügyelet alattForrás: asmag.com

2. ábra: Vállalkozás háttértárolója IP videó felügyelet alatt
Forrás: asmag.com

Hálózati terhelés optimalizálása

Bizonyos esetekben a video stream adatátvitel minősége korlátozott a nem konzisztens sávszélesség miatt (például vezeték nélküli szakaszok, a megosztott infrastruktúra helyeken, vagy nagyméretű helyszíneken). Ezekben az esetekben a végponti rögzítés cash-ben vagy a pufferben tárolhatja a videó streamet mindaddig, míg a hálózat alkalmassá nem válik a felvétel háttérmentésére. Ezenkívül a végponti tárolás felhasználható a sávszélesség és a videó minőségének optimalizálására úgy hogy a helyszínen jobb minőségű videókat rögzítenek, míg távolról a standard minőségű videókat nézik. Lehetséges a jó minőségű rögzített videót a háttérrendszerhez (NVR / VMS) szinkronizálni, ha a hálózati sávszélesség megengedi. 

A végponti tárolás segíthet a hálózat terhelésének optimalizálásában, nagyobb rugalmasságot nyújt a topológia / tervezés perspektívájából és csökkentheti a tulajdonos általános költségeit. A legtöbb vállalat esetében a felügyeleti hálózat a már létező vállalati LAN hálózaton fut.  Az irodai IT-forgalom csúcsidőszakában a felügyeleti kamerák adatforgalma szükségszerűen ütközik az IT forgalommal. A végponti tárolás használatával a rendszermérnökök csökkenthetik a video megfigyelés hálózati terhelését csúcsidőben, anélkül, hogy veszélyeztetnék a felügyeleti rendszer hatékonyságát. Ez nagyobb rugalmasságot és költségmegtakarítást tesz lehetővé a hálózat kialakításában.

Visszamenőleg a hálózati terhelés optimalizálását alacsony sűrűségű SLC flash technológiájú microSD kártyán (4 GB és 8 GB) végezték az SLC nagyobb tartóssága miatt; azonban a következő generációs MLC-alapú microSD kártyák (32 GB és 64 GB) előnyösebbek lesznek mind a költségek, mind a gyorsítótár sebességében.

3. ábra: Hálózati terhelés optimalizálás IP videó felügyelet alattForrás: asmag.com

3. ábra: Hálózati terhelés optimalizálás IP videó felügyelet alatt
Forrás: asmag.com

Rögzítési rendszer cseréje SMB rendszerekben

A legtöbb IP-videófelügyeleti rendszer továbbra is a háttér (NVR / cloud). adatrögzítési megoldásokra támaszkodik. Kis és közepes méretű (SMB) IP kamerarendszer telepítésekor azonban lehetőség van a központi NVR teljes megszüntetésére, és kizárólag a végponti tárolás használatára az IP-kamerákban elérhető élvonalbeli tömörítési technológia és a felügyelet specifikus mikroSD-kártyák használatával. A felhasználó továbbra is figyelemmel kísérheti a felügyelt tulajdonait – on-line módon, vagy a rögzített archívumokból – okostelefonján, PC-jén vagy laptopján keresztül.

A végponti tárolás ebben a felhasználási esetben optimalizálja a telepített eszközök számát (NVR elhagyása), csökkenti a tárolási költségeket (nincs további felhőtároló előfizetés, vagy NVR a merevlemez-meghajtóval), és csökkenti a magánélet védelmével kapcsolatos bizonytalanságot (magánadatok rögzítése a helyi microSD kártyára).

4. ábra: Felvevő rendszer cseréje IP videó megfigyelés alattForrás: asmag.com

4. ábra: Felvevő rendszer cseréje IP videó megfigyelés alatt
Forrás: asmag.com

A végponti tárolás buktatói az IP videó felügyelet alatt

A mai piacon elérhető mikroSD-kártyák túlnyomó többségét a digitális fényképezőgépek (DSC-k), autós kamerák, vagy házi használatú kamerák fogyasztói használják, nem kereskedelmi, vagy ipari fokozatú IP-videó megfigyelő kamerák kiszolgálására tervezték. Ennek eredményeképpen a végponti tárolást sok rendszerintegrátor és telepítő “megbízhatatlannak” tekinti. A legtöbb felhasználó nem érti, hogy a végponti felvétel során használt microSD kártya élettartama és teljesítménye jelentősen változhat a kártya minőségétől függően. A rossz minőségű microSD kártya kiválasztása költséges helyszíni hibákat eredményezhet, már a telepítést követő hónapokban is. 

A piacon kapható főbb memóriakártyák közötti különbség:

  • A kártyán használt NAND flash technológia
  • Mennyire optimatizált a 24×7-es videofelvételre
  • A NAND tesztelése és ellenőrzése mennyire szolgálja a teljes termék megbízhatóságát

Általános hiba – rosszul értelmezett takarékosságból – kiskereskedelmi microSD kártyák használata a videomegfigyelő telepítésekben. A végponti rögzítés egy IP-kamerában az egyik legnehezebb munkaterhelés a memóriának és egy ilyen terhelésnek kitett consumergrade microSD kártya gyorsan befejezi földi pályafutását Az 5. ábra példája bemutatja, hogy egy 64GB-os kiskereskedelmi kártya milyen gyorsan pusztul le egy tipikus videó megfigyelő rendszerben, folyamatos 8 Mb / s sebességű használat mellettl. Ha egy kiskereskedelmi microSD kártyát napi 12 vagy több órán keresztül használjuk felvételre folyamatos 8 Mb / s képsebesség mellett, akkor a memóriakártya valószínűleg nem éri meg a telepítést követő egy hónapot.

5. ábra: A kiskereskedelmi microSD kártyák  élettartama a napi rögzítés órájától függőenForrás: asmag.com

5. ábra: A kiskereskedelmi microSD kártyák élettartama a napi rögzítés órájától függően
Forrás: asmag.com

Rögzítési teljesítmény és a képveszteség

A másik fontos tárolóeszközre vonatkozó követelmény a stabil felvételi teljesítmény biztosítása. A 24/7 folyamatos felvételt igénylő alkalmazás esetén a firmware-t úgy kell hangolni, hogy a teljesítmény ingadozását, minimumon tartsa, amely garantálja az összes kép rögzítését. Itt is gyakori hiba olyan kiskereskedelmi microSD kártya használata, amelynek a firmware-jét nem optimalizálták a 24×7-es felvételre és ennek következtében képvesztés áll elő. A 6. ábra egy tipikus mikroSD kártya kép-rögzítési teljesítményét mutatja, 8 Mb / s, állandó bitráta és 30 F/s mellett egy perc videoklip rögzítése közben. 

A percenként 1800 ( 60 sec x 30 Frame ) alatti képrögzítési sebesség hiányzó képkockákra utal. Sok esetben a képrögzítés aránya 20-30% -kal csökken, ami jelentős adatvesztést okoz.

6. ábra: Egy tipikus kiskereskedelmi  microSD kártya rögzítési sebessége (percenként)Forrás: asmag.com

6. ábra: Egy tipikus kiskereskedelmi microSD kártya rögzítési sebessége (percenként)
Forrás: asmag.com

A Micron ipari kártya a végponti tároló alkalmazásokhoz

A flash technológia és a felügyeleti alkalmazások ismereteinek birtokában a Micron nevű vállalkozás felügyeleti célú ipari kártyákat fejlesztett ki a végponti tárolásra IP videófelügyeleti alkalmazásokban. Ez a kártyatípus az alábbiakat nyújtja:

Hosszú élettartam

A videofelvételre tervezett Micron ipari kártya képes támogatni a 3 évet, vagy azt meghaladó kiváló minőségű 24 órás folyamatos videofelvételt a következők szerint;
64 GB: 3 év @ 8 Mb / s 24/7 folyamatos felvétel
32 GB: 3 év @ 4 Mb / s 24/7 folyamatos felvétel

Amint a 7. ábrán látható a Micron ipari kártya (64 GB 8 Mb / s sebességgel) jelentős élettartam előnnyel rendelkezik a kapható kiskereskedelmi kártyákhoz képest folyamatos 24×7 felvétel mellett.

Kép8. vegponti adattarolas abra 7.

7. ábra: A Micron ipari kártya élettartama az IP videomegfigyelő alkalmazások tipikus mikroSD kártyáihoz képestForrás: asmag.com

7. ábra: A Micron ipari kártya élettartama az IP videomegfigyelő alkalmazások tipikus mikroSD kártyáihoz képest
Forrás: asmag.com

Kivételes felvételi teljesítmény

A 8. ábra szerint a Micron ipari kártyája olyan firmware-t tartalmaz, amely optimális teljesítményt nyújt a 24×7-es, videorögzítéshez minimális képkocka kieséssel.

8. ábra: Micron ipari kártya rögzítési sebessége IP videofelügyeleti alkalmazásokbanForrás: asmag.com

8. ábra: Micron ipari kártya rögzítési sebessége IP videofelügyeleti alkalmazásokban
Forrás: asmag.com

Videó rögzítési konfiguráció: 8 Mb / s (állandó bitráta), 30 FPS, folyamatos rögzítés, egyperces videoklipek

Ipari minőség

A Micron ipari kártyagyártó megbízható, a videomegfigyeléshez használható minőségi mikroSD kártyát kínál az NVR-ekben használt felügyeleti merevlemezek megbízhatóságát kétszeresen felülmúló, 2 millió óra meghibásodási középidővel (MTTF) vagy 0,44% -os éves hibaaránnyal.

Intelligens eszköz a felügyeleti monitorozáshoz

A Micron ipari kártyája az IP-kamera integrációban felügyeleti funkciót is kínál, a kártya használatára és a hátralévő élettartamra vonatkozóan. A befogadó rendszerek integrálhatják ezt a funkciót a szoftvereikbe, hogy figyelmeztessék a végfelhasználókat, ha cserére van szükség. Ezzel a funkcióval csökkenthető a rendszer leállási ideje, valamint a karbantartási költsége a teljes költség (TCO) szempontjából.

Következtetés

A végponti tárolás egy új és izgalmas technológia. A legtöbb IP-megfigyelő kamera támogatja a microSD kártyanyílásokat, amelyek lehetővé teszik a végponti tárolást a rendszer vagy a terv módosítása nélkül.

A rendszerintegrátorok sikerének kulcsa, hogy kifejezetten IP felügyeleti kamerákhoz, válasszon kártyát, ahelyett, hogy egy olcsóbb vagy könnyen hozzáférhető microSD kártyát választana, Az IP videó megfigyelő kamerák számára kifejlesztett microSD kártya kiválasztása több értéket és teljesítménynövelést eredményezhet a rögzítési redundancia, a hálózati terheléscsökkentés optimalizálásával és a teljes körű TCO csökkentésével.

Forrás: asmag.com

Fordította, szerkesztette: Ecsedi Ákos