A ccHDTV jellemzői – Miért pont a DTV?

One X Multiple, fejlett OFDM technológia, nagy távolságú adatátvitel, rugalmas és könnyű integrálhatóság. Miért jó a végfelhasználóknak, a telepítőknek, a rendszerintegrátoroknak?

Forrás: cchdtv.com.tw

Forrás: cchdtv.com.tw

One X Multiple : több 4K-s videó párhuzamos átvitele egy koax kábelen.

A széles körben használatos H.264 tömörítéssel a 1080P HD-s videó jelátvitel sávszélesség igénye 3 ~ 4Mb/sec míg a 4K videóé hozzávetőlegesen 8Mb/sec. Az újonnan elfogadott H.265 tömörítéssel a sávszélesség igény még az előzőknél is kisebb. A ccHDTV (DTV) csatorna sávszélességének maximuma 31,67 Mb/sec lehet, ami majdnem négyszerese a 4K-s videó átviteléhez kalkulált sávszélességnek. Ebből következően lehetőség van független videojelek egyidejű átvitelére. A modulált videojeleket a csatornák középfrekvenciájára rendezve, a kamerajeleket TV splitterrel összegezve, egyetlen koaxiális kábel elegendő a többszörös jelátvitelhez.

OFDM: a fejlett OFDM technológia a digitális videó továbbításához.

Az IP felügyeleti rendszerekhez hasonlóan a DTV is digitális modulációt alkalmaz, azonban a DTV rugalmasabb az átviteli média kiválasztásánál, megengedi a koaxiális kábeleket, az Ethernet kábelt, a csavart érpárat, az optikai szálakat, vagy a vezeték nélküli átvitelt. A DTV elfogadja a COFDM-et (Orthogonal frequency-division multiplexing), használatát, amely ma a legnépszerűbb modulációs technika, mivel nagyon ellenálló a környezeti hatásokkal szemben, mint pl. az átvitel során fellépő interferencia és zaj.

Nagy távolságú adatátvitel: 1 km alatt nincs szükség repeaterre.

A DTV jól védett a zaj és az interferencia ellen.Gondos tervezés és megfelelő kábelek, használata – mint például az RG6 – mellett, az átviteli távolság repeater nélkül meghaladja az 1 km-t. Összehasonlításképpen, az IP felügyeleti rendszer 100 ~ 300m-ként ipari fokozatú routert igényel. A DTV egyetlen szegmensének az átviteli távolsága több mint háromszorosa az IP rendszerűének. Nem kétséges, hogy a DTV a jobb megoldás a nagy területre kiterjedő felügyelet számára.

Daisy chain topológia

Daisy chain topológia

Rugalmas integráció: felújítás kábelcsere nélkül. Rugalmas topológia.

A fejlett digitális modulációs technika miatt, a DTV termékeknek nagyobb a toleranciája a kábel minőség romlásával szemben. A legtöbb helyen, ahol még CCTV működik és HD-re vagy UHD-re frissítenénk, a DTV kábelmegőrző megoldást kínál, amelyben csak a kamerákat és a DVR-t kell lecserélni. Nincs szükség újrakábelezésre, hacsak a meglévő kábelek teljesen tönkre nem mentek. A DTV nemcsak megoldja a CCTV ismert problémáit, – mint például a színváltás, a homályos és havas képek – hanem a rendszer frissítését is a kis felbontású SD képekről HD, vagy UHD képekre.

Csillag topológia

Csillag topológia

Könnyű integráció: egyszerű integráció az IP hálózatban. A (POC) jelentése.

Az IP és a DTV egyaránt digitális rendszerek, lehetséges mindkét rendszer együttes használata, optimalizálva az egyes rendszerek működését. Mivel az IP már több éves piaci háttérrel rendelkezik, az elmúlt idő alatt számos beléptetőt, riasztórendszert és automatikus gyártásvezérlést illesztettek hozzá. Ezek a kapcsolatok könnyen migrálhatók a DTV felügyeleti rendszerekbe. A DTV szolgáltatók nem kevés erőfeszítést szánnak az ügyfelek igényeinek kielégítésére. Ilyen pl. a tápfeszültség ellátás kérdése. Tekintettel arra, hogy a DTV nagyfrekvenciás átvitelt használ, az alapsáv (DC) használható a kamerák egyenáramú tápellátásának biztosítására. Ezt a megoldást a PoE mintájára PoC –nek (Power over Cable) nevezzük, és különösen olyan helyeken alkalmazható, ahol az önálló, független tápellátás akadályokba ütközik.

Miért pont a DTV

A DTV előnyeiForrás: pacidal.com

A DTV előnyei
Forrás: pacidal.com

Miért jó a végfelhasználóknak?

Az utóbbi években a közbiztonság fokozottabb igénye és a digitális technológia elérhetősége nagymértékben növelte a digitális felújítás iránti igényeket a video megfigyelésben.

A legtöbb végfelhasználó gondosan mérlegeli az árakat és a teljesítményt a választás folyamatában. Fontos megjegyezni, hogy a megoldások költségeinek felmérésénél nem szabad figyelmen kívül hagyni a kábelezés esetleges szükségességét és annak költségeit. Vegyük például a HD analógot. A rendszer természetéből adódóan az analóg kamerák problémáit örökli az analóg átvitel miatt, mint például a szellemképek, a havas videók stb. A videó minősége nagyon érzékeny a kábel állapotára, És ami még ennél is rosszabb, a HD analóg videó minősége idővel romlik a kábel korszakaiban, és végül elfogadhatatlan lesz, akárcsak a régi, analóg rendszerek minősége.

A ccHDTV (DTV) teljeskörű digitális technológia, amely digitális átviteli technikákat használ a digitális video megjelenítéséhez. Nagyon hasonlít az IP-kamerákra, azzal a fontos különbséggel, hogy nem csak Ethernet kábellel működik, hanem közvetlenül a régi, meglévő koaxiális kábeleken is. A digitális frissítés analóg CCTV (vagy HD analóg) rendszerről DTV rendszerre, nem igényli az újrakábelezést, sem most, sem a jövőben. A hosszú távú telepítési költség figyelembe vételével a DTV valóban a legjobb választás a digitális frissítéshez.

Miért jó a telepítőknek?

A digitális megfigyelő rendszerek, például a hálózati kamerák telepítése gyakran nagyon különböző és sokkal nehezebb, mint az analóg CCTV esetében.

A DTV telepítése, beállítása, bővítése és működése nagyon hasonlít a kábeltelevízióhoz, mivel a DTV felügyeleti rendszer a digitális televíziózásban gyökerezik. A koaxiális kábeleken futó DTV rendszereken az új DTV kamerák egyszerűen csatlakoztathatók kábelTV elosztók (splitterek) használatával. Ezek a jellemzők minimalizálják a munkaerő költségét akár felújításról, akár a bővítésről is legyen szó. A DTV a legtöbb felügyeleti rendszerben használt kábeltípust támogatja, beleértve a koaxiális kábeleket, csavart érpárúakat, optikai szálakat és még sok minden mást. Különböző típusú kábelek is keverhetők és illeszthetők, így a telepítők a DTV-t olyan kábeltípusok segítségével telepíthetik, amelyeket a leginkább ismertek, vagy amelyekkel a leginkább költség-hatékonyak tudnak maradni

Miért jó a rendszer integrátoroknak?

A rendszerintegrátorok számára a DTV termékek egyedi jellemzői további lehetőségeket kínálnak, a követelmények kielégítéséhez. Az átviteli média és a telepítési topológia sokszínűsége, valamint az ultra-hosszú adatátviteli távolság rugalmas egyvelege teszi a DTV-termékeket rendkívül alkalmassá a kihívásokra. A rendszerintegrátorok számára a DTV a megoldások arzenálját jelenti. A gyártók már kifejlesztették a DTV rendszerek építőelemeit a DTV kamerákat, DVR-ket, videokiszolgálókat, CMS-t, VMS-t, mobilalkalmazásokat és perifériákat, és még sok minden mást.  Egyes gyártók a beléptető és riasztórendszereket is beintegrálták a DTV-be. Ezek azok az előnyök amelyek különösen alkalmassá teszik a DTV rendszereket az analóg rendszerek kiváltására, az IP hálózatokba és a felügyeleti rendszerekbe történő beintegrálásra.

Forrás: cchdtv.com.tw

Fordította, írta: Ecsedi Ákos

Kapcsolódó cikkek: