Hikvision a lázmérő hőkamerák helyes használatáról

Tudjuk hogy az egyre szélesebb körben használt hőkamerák mennyire fontos eszközei lettek most a COVID periódusában a hőemelkedés és láz elsődleges detektálásának, ami elengedhetetlen feltétele a járvány előszűrésének. Ugyanakkor ezek helyes beállítása feltétele hatékony használatuknak. Stefan Li, a Hikvision hőtermék-igazgatója megszívlelendő gondolataiból idézünk.

lazdetektalas.hu

lazdetektalas.hu

Láz észlelés és betegség

Alapvetés, hogy a hőkamera nem képes a vírusfelismerésre, de a nagy létszámok, gyors viszonylag pontos hőmérséklet mérésére igen, így a létesítmények elengedhetetlen járványvédelmi protokoljának ( kézmosás, felületek rendszeres fertőtlenítése, maszkviselés, távolságtartás stb.) igen hasznos kiegészítése lehet.

Optimális mérési algoritmus beállítása

Az algoritmus nagyszámú vizsgálati eredményen alapul a dinamikusan kiegyensúlyozott értéket elérése érdekében. A termikus képalkotás hőmérséklet-mérési elve az emberi test által kibocsátott hősugárzás detektálása. A kimutatott hőérték gyakran nem tükrözi az egyén valódi belső testhőmérsékletét. Ezenkívül a hőmérséklet az ember különböző testrészein különböző (homlok, fül, hónalj, szemzug stb.)

Az algoritmus nagyszámú vizsgálati eredményen alapul, hogy dinamikusan kiegyensúlyozott értéket kapjon. Jelenleg a piacon lévő képalkotó gyártók, sőt a homlokhőmérők gyártói is kidolgozták saját algoritmusaikat, amelyek a kamera által mért bőrhőmérsékletet a belső testhőmérséklethez viszonyítják, hogy a bőrhőmérsékletet a belső testhőmérséklethez kompenzálják.

Ezért is javasolja a Hikvision, hogy a “tényleges testhőmérsékletet” ellenőrizzék egy másodlagos eszközzel a megerősítés érdekében. A hőkamera kalibrálási munkálatait a gyár végzi beleértve a referenciaértékek és az érzékelési pontok kalibrálását stb. Ugyanakkor a helyszíni használat előtt be kell állítani a berendezés paramétereit a pontos hőmérséklet-leolvasás biztosítása érdekében.

A Hikvision a hőkamerás mérései kapcsán a homlok hőmérsékletének mérését és a tényleges felhasználási szcenáriókon alapuló algoritmusokat alkalmazza. A vizsgálati adatok és a gyakorlati eredmények nagy mennyisége azt jelzi, hogy a homlok helyes és könnyen használható hőmérsékletmérési terület – állítja a cég. Vannak előnyei és hátrányai, ha a hőmérsékletméréshez különböző arcterületek kerülnek kiválasztásra.

Alapértelmezett kompenzációs hőmérséklet

Kétféle megközelítés ismert a mérési területet és a kompenzációs algoritmusok alkalmazása vonatkozásában:

  • Homlokterület + alapértelmezett homlokkompenzációs algoritmus értéke
  • Felső arc rész (homlok + canthus) + alapértelmezett belső canthus kompenzációs algoritmus értéke.

Mindkét módszer kompenzációs algoritmusokat alkalmaz, de a belső chanthus (szemzug) alapértelmezett kompenzációs hőmérséklete általában véve alacsonyabb lesz, mint a homlok a kompenzációs hőmérséklete. Ennek oka, hogy a legtöbb ember belső chantuszának hőmérséklete magasabb, mint a homloknál, ezért a hőmérséklet-kompenzáció viszonylag alacsony (azaz közelebb van a testen belüli tényleges hőmérséklethez).

Hőkamerás arcfelismerő terminálok

További alkalmazási paraméterek maximalizálhatják a hőkamerák hatékonyságát a testhőmérséklet mérésben:

  • Helymeghatározás és magasság – Minden kamerát megfelelően kell felszerelni a pontosság és a teljesítménycsökkenés elkerülése érdekében. Az egyes kamerák telepítési magasságát a kamera felbontásának és a gyújtótávolságának megfelelően kell beállítani, és stabil telepítésre van szükség a rázkódás okozta hibák elkerülése érdekében.
  • „Egyirányú útvonal” biztosítása – Az érzékelési területnek biztosítania kell, hogy a kamerák rögzítsék az összes elhaladó vagy álló teljes arcát, és a látómezőbe ne kerüljön akadály pl. üvegajtó.
  • Megfelelő indítás és használat – Az előmelegítéshez az első indítást követően több mint 90 perces várakozási idő szükséges. Hőkamerás mérés előtt az embereknek három-öt percet célszerű biztosítani, hogy a testhőmérsékletük stabilizálódjon. A Hikvision MinMoe arcfelismerő terminálok használatakor az embereknek fix távolságra kell állniuk, egyesével kell elhaladniuk, majd megállást követően közvetlenül a kamerával kell szembenézniük. A Hikvision kamerák támogatják a hatékony csoportos szűrést, de a pontosabb eredmények érdekében egyenkénti szűrést javasolható – Li úr véleménye szerint
Forrás: riel.hu

Forrás: riel.hu

És itt azért indokolt egy kis szerkesztői kétely. Azokon a helyszíneken ahol a nagy létszámú gyors áteresztésekhez kapcsolódó mérések történnek (és ilyenre azért bőben van példa: repterek, sport és tömegrendezvények, de akár kórházak vagy más nagyobb látogatottságú intézmények) ott azért – tapintatosan fogalmazva is – vastagon aggályos annak a 3-5 percnek a kivárása amig a testhőmérséklet stabilizálódik.

Instabil környezeti állapot

Az instabil környezeti állapot befolyásolhatja a hőkamerarendszerek pontosságát. A fekete test használatának célja, hogy stabil hőmérsékletű referenciapontot biztosítson a kamerának. A fekete testet meghatározott hőmérsékletre melegítik, ami segít a hőkamerának a külső körülmények okozta esetleges mérési hibák meghatározásában, így abban is hogy a pontos mérés érdekében hogyan kell a kamerának valós időben kalibrálnia magát.

A módszerrel növelhető a hőmérséklet mérési pontossága, a leggyakoribb javulás ± 0,5 fok és ± 0,3 fok között érték. Ez azonban növeli a telepítés költségeit is. Egyes piacokon az ügyfelek fekete testeket igényelhetnek a szabályozási pontosság követelményeinek való megfelelés érdekében.

A telepítés környezeti feltételei

A Hikvision véleménye szerint a pontos mérések lehetősége érdekében a mérés optimális környezeti feltételeit is biztosítani kell.

Először is, a felhasználóknak kerülniük kell az eszközök telepítését forró vagy folyton változó környezetbe, ezért a kamerákat lehetőleg mindig beltérbe kell telepíteni, ahol nyugodtak a levegőáramlási körülmények, állandó a hőmérséklet és nincs közvetlen napfény, ugyanakkor elegendő és stabil megvilágítás mindenképpen feltétel. Lehetőleg kerülni kell a telepítést olyan félig nyitott helyeken is, amelyek hajlamosak lehetnek a környezeti feltételek gyors változására.

A telepítéseknél arra is figyelni kell, hogy a háttérvilágítás, a magas hőmérsékletű források és a látómezőben történő visszaverődések a lehető legnagyobb mértékben elkerülhetők legyenek.

Gyors előzetes szűrés eszköze

Záró megjegyzésként Li úr hangsúlyozza:

„A hőmérséklet-szűrő termográfiai kamerákat a bőrfelszín hőmérsékletének érzékelésére tervezték, és a mérést a nyilvános helyiségekben történő gyors előzetes szűrés elérése érdekében kell elvégezni. Nagyon fontos, hogy a tényleges testhőmérsékletet később klinikai mérőeszközökkel mérjék, tehát a hőkamerák nem helyettesíthetik az orvosi hőmérsékletmérő berendezéseket”

forrás: sourcesecurity.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások