Hogyan támogatja az intelligens videó megfigyelés az intelligens és biztonságos közlekedés szervezést?

Az intelligens mobilitás már jó egy ideje kulcsfontosságú téma a közlekedési ágazatban. Az ágazat szereplői a cél érdekébe számos innovációt és fejlett technológiákat vezetnek be és alkalmaznak. Példa erre az intelligens forgalomirányító rendszerek, az autópálya használat rugalmasabb fizetési lehetőségei a folyamatos használat céljával, az önjáró vezetés vezérlés, az intelligens helymeghatározási megoldások és egyebek.

Forrás: securityworldmarket.com

Forrás: securityworldmarket.com

Ugyanakkor a forgalmi torlódások, az elöregedő infrastruktúra, a gyors városiasodás és a növekvő fenntarthatósági igények, egyre növelik az intelligens mobilitási megoldások iránti igényt. Az akadályok leküzdésének egyik módja az intelligens videómegfigyelő technológia alkalmazása a jobb forgalomirányításhoz, a szabálytalanságok megelőzéséhez, biztonságosabbá és hatékonyabbá téve az utak használatát minden felhasználó számára, amivel egyúttal a közlekedési károsanyag kibocsájtás is csökkenthető.

Intelligens videomegfigyelés a közlekedés szervezésben, irányításban

Forgalom optimalizálás a kereszteződésekben

Az intelligens videoanalitika alapján a kamerák azonosítják a kereszteződések forgalomintenzitását azáltal, hogy számolják a kereszteződést átlépő járművek mennyiségét és azonosítják azok sebességét, miközben rögzítik egyúttal a valós időben sorban álló járművek számát is. Az összesített adatok tájékoztatják a rendszert arról, mikor kell a lámpákat váltani. A forgalomjelzők intelligens optimalizálása biztosítja a hatékonyabb forgalmat. Az előnyök: nagyobb biztonság; elkerülhető a kereszteződés tervezett esetleges rekonstrukciója; a járművezetők tájékoztatást kaphatnak arról az optimális sebességről is, amivel tarthatják a zöld hullámot, csökken a várakozási idő, a stressz és a járművek károsanyag kibocsájtása.

Forrás: securityworldmarket.com

Forrás: securityworldmarket.com

Szabálytalanságok észlelése

A videomegfigyelés segítséget nyújt a szabálytalan események észlelésében, kiszűrésében. Ilyen például az illegális parkolás, a vörös lámpás áthaladás, vezetés ellen irányú forgalmi sávban, gyorshajtás, illegális fordulók, szabálytalan parkolás stb. Az intelligens videoanalitikával a kamerák felismerik ezeket az eseményeket és azonnal értesíthetik hatóságokat – az esetek jó százalékában még a baleseteket megelőzve – a szükséges intézkedések gyors meghozatala céljával. A forgatókönyvek között szerepelhet pl. egy leálló sávot használó, vagy az autóját illegálisan parkoló sofőr értesítése is.

Tájékoztatás, információk megosztása

Az információk megosztása kulcsfontosságú a járművezetők, utazók tájékoztatása szempontjából. A figyelmeztetésekkel és frissítésekkel kapcsolatos intelligens kommunikáció mindenki számára időt spórol, csökkenti a frusztrációt és egyszerűsíti a mindennapi mobilitást. Ez egyre inkább gyakorlat a jól látható helyeken, például nagy forgalmú közterületeken, közlekedési csomópontokban, bevásárlóközpontokban és városi utcákon kihelyezett forgalomirányító képernyők felhasználásával – de itt már széles körűen működnek mobilalkalmazások is!

A kamerák valós idejű adatokat generálnak a forgalomról és az eseményekről és eljuttatják azokat egy központi platformra, megteremtve egyúttal a lehetőséget további harmadik féltől származó rendszerek, például radar és GPS rendszerek adatainak integrációjára. Pontos, aktuális forgalmi információkat adnak közre, ideértve a forgalmi állapotot, a figyelmeztető és tanácsadó értesítéseket, valamint akár a parkoláshoz kapcsolódó információkat is.

A Hikvision gyakorlata

Mások mellett a Hikvision is kifinomult tapasztalatokkal rendelkezik a forgalomirányítás területén itthon és külföldön egyaránt. A terméksorozatok sokoldalú megoldásokat kínálnak a városi forgalomirányítás, a forgalmi események kezelése, az autópálya-kezelés és sok más probléma megoldására.

Ugyanakkor a hatékony jelvezérlés-menedzsment függ a forgalmi adatok minőségétől, a rendszer algoritmusaitól és a használt hardver eszközöktől; szorosan kapcsolódik a mobil környezethez, például az útviszonyokhoz, a forgalmi viszonyokhoz és a városi infrastruktúrához. Emiatt önmagában egyetlen megoldás sosem húzható rá adott komplex probléma megoldására. A Hikvision úgy véli, hogy csak a városi hatóságokkal, a közbiztonsági szervezetekkel és szakemberekkel és akár más érdekelt felekkel szoros együttműködésben lehet alkalmazásokat és operatív folyamatokat fejleszteni a lehető legjobb eredmények elérése érdekében.

A lehetőségek a forgalmi videoadatok felhasználása vonatkozásában szinte végtelenek, főleg most, hogy a fejlett funkcionalitás érdekében egyre szélesebb körben mesterséges intelligenciát alkalmazunk.

A Hikvision intelligens forgalmi rendszerével kapcsolatos további információkért kérjük, látogasson el ide.

A Hikvision intelligens forgalmi rendszerének sikeres eseteit itt ellenőrizheti.

Forrás: securityworldmarket.com

Hozzászólások