TELETEK: új szín az intelligens tűzjelző rendszerek palettáján

Az elektronikus tűzjelző rendszerek piaca számos megoldást kínál a felhasználói igények kielégítésére. A megálmodott rendszerek kialakításánál mindenkor meghatározó szerepet tölt be az ár és a műszaki tartalom keresztmetszete. Ha korszerű, nagy érzékelő számmal, stabilan működő, telepítő és felhasználóbarát rendszer kialakítására van szükség, az általában nagy múltú, neves gyártók tervezőasztaláról származó termékekkel képzelhető csak el.

Az optimumra törekedve

Az IP Cam Technologies disztribútorként a piaci igényeket felismerve, a TELETEK intelligens tűzjelző rendszereivel bővítette termékpalettáját, melyek a kedvező a kedvező ár-értékarány megvalósítása mellet tudnak optimális megoldásokat kínálni a megrendelőknek
TELETEK: új szín az intelligens tűzjelző rendszerek palettáján Forrás: IP Cam Technologies
A bolgár gyártó-fejlesztő cég több mint 25 éves múlttal rendelkezik az elektronikus vagyonvédelmi, tűzjelző és távfelügyeleti eszközök gyártása területén. Forgalmuk 54% -a tűzjelző rendszerek értékesítéséből származik. Számos referenciával rendelkeznek a kisebb és a több ezer érzékelős rendszerek terén.
TELETEK: új szín az intelligens tűzjelző rendszerek palettáján Forrás: IP Cam Technologies
Fejlesztéseik során nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy az infrastruktúra mérettől függetlenül is megfeleljenek a felhasználói elvárásoknak, ezért olyan fejlesztéseket valósítottak meg, amelyek műszaki tartalmukat tekintve kiemelkedővé teszik megoldásaikat a tűzjelző rendszerek piacán.

Színvonalas műszaki megoldások

Központjaik 2 valamint 4 hurokig bővíthetőek. Mindkét eszköz öncímző, hurkonként 250 eszköz fogadására alkalmas.  A „kis” központ előlapi kezelőszervekkel és 16 zónát megjelenítő LED sorral, a „nagy” központ redundáns processzorral, tűpontosan kezelhető érintőképernyővel és 96 zónát megjelenítő előlapi LED tablóval rendelkezik. A központok valamint a másodkezelők egymással RS485 fizikai rétegen megvalósuló buszrendszeren keresztül köthetőek össze. A nagy központok akár optikán keresztül is IP hálózatba rendezhetőek egymással, valamint a felügyeleti számítógéppel.

Mindkét központ tartalmazza a szokásos átjelzésekhez használt gyűjtött kimeneteket, 2 felügyelt hangjelző kimenetet, oltórendszer jelzéseinek fogadására alkalmas bemeneteket, valamint 4 db szabadon programozható száraz váltókontaktussal rendelkező relét. A nagy központ RTU MODBUS-on csatlakoztatható épületfelügyeleti rendszerekhez, továbbá a gyártó által forgalmazott Teletek hurokeszközökön kívül System Sensor eszközök fogadására is képes.
TELETEK: új szín az intelligens tűzjelző rendszerek palettáján Forrás: IP Cam Technologies

A rendszer élesztése

A tűzjelző rendszer telepítés sarkalatos pontja a felszerelt rendszer élesztése, az intelligens eszközök címeinek kiosztása.  A központok többféle képen is támogatják a kialakításra került rendszer élesztését, ezzel segítve a telepítés utolsó fázisát, amire az esetek nagy többségben a legkevesebb idő marad.

 • Izolátor alapú címzés: Izolátorról izolátorra ugrálva a központ a felfűzési sorrendben megcímezi a hurokeszközöket.
 • ID alapú címzés: A hurokeszközök alján elhelyezett ID számot tartalmazó címkét az eszköz elhelyezésekor, a megvalósulási rajz szerinti felszerelés helyére átragasztva építjük ki a rendszert. A központ az ID számokat növekvő sorrendben beolvasva megcímezi az eszközöket.
 • Eszköz és cím felismerés: A hurokeszközöket felszerelés előtt kézi címző egységgel megcímezzük, majd az élesztéskor a központ automatikusan megismeri az eszközöket és címeiket eltárolja.

Az eszközbővítést és cserét a rendszer hasonlóképpen rugalmasan támogatja.

Hurokeszköz kínálat

 • Szokásos optikai, hő/hősebesség valamint kombinált optikai/hő/hősebesség érzékelők, LPG és földgáz érzékelők. Ezek működése az éjszakai és nappali üzemnek megfelelően a központról paraméterezhető.
 • Vezérlő és vezérlést fogadó modulok:
  • 240V vezérlésére alkalmas modul
  • izolátor modul
  • 2 kimenet 2 bemenet modul
  • 4 kimenet 4 bemenet modul
  • hagyományos hurokillesztő
  • hangjelző
  • mikro 1 bemenetes cím modul, amely illeszthetővé teszi az összes más gyártó által forgalmazott kontaktus alapú eszközök jelzéseinek fogadását
 • Intelligens hangjelzők kétirányú izolátorral
 • Intelligens hang/fényjelzők (EN54-23)
 • Érzékelő alá szerelhető intelligens hang és hang/fényjelzők (kétirányú izolátorral vagy izolátor nélküli változatban)

Minden hurokeszköz elérhető izolátoros és izolátor nélküli kivitelben, továbbá a modulokkal összetett vezérlés is megvalósítható.
Felmerülő kérdéseikkel kapcsolatban készséggel állnak rendelkezésre  az IP Cam Technologies Kft munkatársai.
TELETEK: új szín az intelligens tűzjelző rendszerek palettáján Forrás: IP Cam Technologies

Kapcsolódó cikkek:

A reális alternatíva! Tűzjelző rendszerek – vezeték nélkül! A vezetékessel versenyképes áron!

Biztonság a raktárakban – Videóval a tűz ellen

Tűzjelző elem, okos funkcióval

Hozzászólások