Dinamikus bővülésben a biztonsági átvilágítási piac

Az holland ESOMAR kutatóintézet szerint a teljes biztonsági átvilágítási igény több mint felét a fejlett regionális piacok adják. Kelet-Ázsiát a biztonsági átvilágítási rendszerek és megoldások befektetői számára legjövedelmezőbb piacként említik. Kína, India és Oroszország áll a növekedési tendenciák az élén.

A gazdaság gyors növekedése, amely egyre nagyobb nemzeti- és infrastrukturális biztonsági kiadásokat tesz szükségessé, továbbra is ösztönzi a megbízható és fejlett technológiájú biztonsági átvilágítási rendszerek kiépítését.

Forrás: Smith Detection

A repülőterek maximális keresletet generálnak 

A globális biztonsági átvilágítási igények több mint 2/5-ét a repülőterek adják és az elemzők szerint továbbra is a domináns alkalmazási terület marad a biztonsági átvilágítási rendszerek gyártói és beszállítói számára. De további piacok is várhatóan nyílnak így pl. a kormányzati épületek rendkívül sérülékenyek az általuk beszerzett nagy mennyiségű érzékeny információ okán, de képbe kerülhetnek a jövőben, a nyilvános rekreációs és kereskedelmi területek, például a bevásárlóközpontok és még inkább a határellenőrzési pontok.

A robbanásveszélyes nyomdetektorok, amelyek jelenleg a biztonsági átvilágítási rendszerek teljes értékesítésének közel 1/4-ét teszik ki, a hírek szerint a következő években erőteljes keresletnövekedésre számíthatnak. A további technológiákat érintően a jelentés szerint a röntgen és biometrikus rendszerek is igen népszerűek a végfelhasználói piacokon. A fent említett biztonsági átvizsgálási rendszerek kollektív piaci részesedése jelenleg éppen 50% alatti, de a jelentés arra számít, hogy az ujjlenyomat- és arcfelismerő technológiák elterjedésével további növekedési potenciál várható.

Intelligens biztonsági átvilágítási trendek

A jelenlegi biztonsági átvilágítási modellekben a hatékonyság és a fenntarthatóság tekintetében a repülőterek az elmúlt időszakban felgyorsították az iparág átállását az intelligens biztonsági átvilágítási megoldásokra. A Nemzetközi Repülőterek Tanácsa (ACI) és a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) közös kezdeményezése az intelligens biztonság, egyszerűsített megoldásként jelenik meg a légitársaságok, az utasok és csomagjaik vonatkozásában. Nemrég mutatták be Ausztrália első intelligens biztonsági átvizsgáló ellenőrző pontját a melbourne-i repülőtéren.

Forrás: securityworldmarket