A vezeték nélküli hozzáférés-vezérlés fontos alternatívává válik

Egyre több végfelhasználó támaszkodik a vezeték nélküli hozzáférés ellenőrzésére még az iparban is, az Ifsec Global és az Assa Abloy új piaci elemzésének eredménye szerint. Az összes telepített rendszer majdnem fele legalább részben vezeték nélküli. A “Jelentés a vezeték nélküli hozzáférés-ellenőrzésről 2021” részletesen bemutatja a vitatott kérdéseket is a költségek, a rendszerintegráció, a felhőalapú vagy a mobil eszközök tekintetében, egyúttal mélyreható betekintést nyújt a döntéshozók számára a jelenlegi piaci helyzetbe.

Forrás: Assa Abloy

Forrás: Assa Abloy

Míg néhány évvel ezelőtt még jelentős a szkepticizmus volt tapasztalható a vezeték nélküli napjainkban már az összes telepített rendszer majdnem fele legalább részben vezeték nélküli, mivel ezek a verziók a digitális zárolási megoldások általános előnyeit is kínálják: a hozzáférési engedélyek ingyenes kiosztása, egyszerű adminisztráció, rugalmas rendszerbővítés és az elveszett hozzáférési adathordozók gyors blokkolása. Az új jelentés a további előnyöket is bemutatja a vezetékes rendszerekhez képest, átfogó adatokat, grafikákat és értékeléseket használva.

Digitalizációs ütemterv az elkövetkező évekre

A jelentés kapcsán Európában több száz szakembert kérdeztek az Ifsec Global szakértői, akik a beléptető rendszerek beszerzésével, üzemeltetésével, használatával és karbantartásával foglalkoznak. Idézve: . Az ipar és más területek műszaki vezetői részletes információkat és segítséget találnak döntéseikhez, különösen olyan fontos témákban, mint a beruházási és működési költségek, a felhőalapú adminisztráció biztonsága, az épületgépészeti rendszerek integrálása vagy az okostelefonok és táblagépek integrációja.” Az Omdia globális kutatóközpont kizárólagos elemzésével a jelentés felvázolja az elkövetkező évek ütemtervét is.

Az elektronikus hozzáférés-vezérlés egyre inkább vezeték nélkülivé válik

Az IvSec Global (2018) legutóbbi tanulmánya óta 31-ről 38 százalékra nőtt azoknak a válaszadóknak a száma, akik legalább részben használják a vezeték nélküli rendszereket. Közvetlenül összehasonlítva a vezetékes és vezeték nélküli rendszerek arányát, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy az összes telepített elektronikus rendszer majdnem fele vezeték nélküli alkatrészekkel működik.

Egy vállalat sok ezer eurót spórolhat meg a rendszer teljes élettartama alatt vezeték nélküli hozzáférés-vezérléssel. Ennek oka többek között a lényegesen alacsonyabb telepítési költségek, az üzem közbeni energiatakarékosság és a nagyobb rugalmasság bővítések, vagy változtatások esetén. 

A felhasználók számára nagyon fontos a rendszerintegráció

Tíz válaszadóból kilenc inkább a nyílt hozzáférés-vezérléses rendszereket részesíti előnyben, amelyek lehetővé teszik más épület, vagy biztonságkezelési funkciók integrálását. Ez többnyire a videomegfigyelő, valamint riasztórendszerek integrációját jelenti. Az ilyen integrációk egyik fő előnye az egyszerűbb munkafolyamat – például az összes rendszer kezelése központi szoftverközponton keresztül, egyetlen felhasználói felülettel.

A felhőalapú hozzáférés-szabályozás egyre népszerűbbé vált

A válaszadók több mint egyharmada mára felhőalapú szoftverre váltott. A SaaS megoldással (Software-as-a-Service) kombinálva, amelyben egy külső szolgáltató veszi át az informatikai támogatást és így a műszaki vezetők jobban kiszámíthatják a karbantartási és a frissítési költségeket.

A mobil eszközök, mint kulcsok

A mobil vagy virtuális kulcsokat, például okostelefonokon vagy táblagépeken, egyre gyakrabban használják a beléptető rendszerekben. A technológia ma már gyakoribb, mivel fizetési eszközként használják és növekszik a bizalom az ilyen megoldások iránt. A hozzáférés-ellenőrzés és a mobil hitelesítő adatok kombinálása azonban továbbra is kérdéseket és nyitott kritikai pontokat vet fel a tanulmányban.

A fenntartható megoldások egyre nagyobb jelentőséget kapnak

Különösen a vezeték nélküli hozzáférés-vezérlést tekintik eszköznek az energia- és erőforrás-megtakarítás, valamint a vállalat fenntarthatósági céljainak gyorsabb elérése érdekében.

A fentiek a sok szempont közül azok a témák, amelyeket intenzíven emelnek ki és vitatnak meg a tanulmányban. Ezenkívül a jelentés új adatokat és elemzéseket is tartalmaz olyan témákról, mint a kiberbiztonság, a vezeték nélküli alkatrészek élettartama, az elektronikus zármegoldásokra való áttéréshez nyújtott segítség és még sok más. Számos grafika és statisztika egészíti ki és szemlélteti a felmérések eredményeit.

A „Wireless Accesss Control Report 21” teljes jelentés ingyenesen tölthető le az Assa Abloy oldaláról.

Forrás: Git Sicherheit, Assa Abloy

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások