A vezeték nélküli rendszerek telepítések problémái, hibaelhárítása

Steven Bishop

Steven Bishop

Van vezeték nélküli berendezése, de nem kap megbízható kommunikációt a vezeték nélküli összeköttetéseken keresztül… és szeretné tudni, miért. Ebben segít javaslataival Steven Bishop, az IFSEC Telepítő Tanácsának mérnöke.

Takarékos megoldás

A vezeték nélküli eszközök telepítésének alacsony költsége nagyon vonzóvá teszi ezt a technológiát és népszerű választássá vált a kommunikációs infrastruktúra és a jelzés területén.

A vezeték nélküli eszköz telepítésénél jelentős az időmegtakarítás a vezetékes technológiákkal szemben (órákról akár percekre is csökkenhet), nem beszélve a kábelezési anyag költségek megspórolásáról. Egy egész webhelyet, vezeték nélküli eszközökkel kevesebb technikus felhasználásával, vagy DIY-ként lehet telepíteni, sokkal alacsonyabb költségekkel.

Átviteli problémák, kockázatok

A vezeték nélküli technológia azonban az interferencia megbízhatatlanságának kockázatával jár, a lefedettség átfedése és a vezeték nélküli jelek változása a helyi adottságokon belül problémákat okozhat. Az instabil vezeték nélküli kommunikációnak több oka lehet, de az egyik leggyakoribb ok a vezeték nélküli spektrum torlódása.

Forrás:  Tips & Tricks on Tech

Forrás: Tips & Tricks on Tech

Vezeték nélküli spektrum torlódás

Az adatok küldése vezeték nélküli kapcsolaton keresztül zsúfolt vezeték nélküli környéken olyan, mintha beszélgetni próbálnánk egy zsúfolt kocsmában vagy egy hangos vacsorapartin. Kiabálhatsz, hogy a din felett hallják őket, de amikor felemeled a hangod, a kiáltások az egész szoba szélesebb részén terjednek. Ez mindenki más számára növeli a zajszintet és bárki, aki beszél, szintén emeli a saját hangját. A torlódások és a zaj növekedésével a szobában hamarosan mindenki számára szinte lehetetlenné válik az érthető kommunikáció folytatása. De ha mindenki a partneréhez közel ül és a fülébe suttog, akkor csökken a zajszint, oldódnak (esnek) a torlódások és folytatódhat az immár zavarmentes kommunikáció.

Ebből nyilván érhető, hogy a beszélő („hangszóró”) és a hallgató közötti távolság, valamint a hangerő szintje egyaránt hatással van arra, hogy zsúfolt helységben érthetően beszélgetni tudunk-e.

Vezeték nélküli ismétlők

Egy jó példa erre a hatásra, amikor megnézzük a városi települések WiFi telepítéseit.

A Vezeték nélküli-jel-20A során tendencia, hogy a gyártók további WiFi ismétlőket és hatótávolságokat árusítanak az ügyfeleknek annak érdekében, hogy javítsák az ügyfél kommunikációjának megbízhatóságát. Ezeket az átjátszókat úgy tervezték, hogy a jelvonalak középpontjába a WiFi végpontok és hozzáférési pont között szereljék fel, hogy kiszélesítsék az adott WiFi hálózat lefedettségi területét. Ez persze növeli adott térségbe a vezeték nélküli beszélgetések elterjedtségét egyúttal lehetővé teszi a szomszédos WiFi hálózatok bekapcsolódását.

Tehát létrejöhet egy kis „fegyver-verseny” a szomszédok között, hogy egyre több WiFi-ismétlőt tudjon felszerelni. Ez túlterheli a WiFi-t az átfedő lefedettséggel, és ez azt jelenti, hogy a WiFi megbízhatatlanná válik csúcsidőben, este és hétvégén.

Szóval, mi a megoldás a vezeték nélküli kapcsolat problémáira?

A legjobb megoldás az, ha csökkentjük a vezeték nélküli végpontok és az elérési pont közötti távolságot.

Ezt megtehetjük úgy, hogy a meglévő hozzáférési pontot a kívánt lefedettség területének középpontjába helyezzük, vagy még jobb, ha több hozzáférési pontot is telepítünk, amelyek mindegyike az eredeti terület kisebb részét fedi le. Ezután csatlakoztatjuk ezen hozzáférési pontok mindegyikét az internet-átjátszó útválasztójához vezetékes kapcsolat vagy más típusú vezeték nélküli kapcsolat használatával, amely nem esik átfedésbe az elsődleges vezeték nélküli készülékkel.

A vezeték nélküli kommunikáció hibaelhárítási készségeinek leírása jóval több, mint ami ebbe a cikkbe fér, de van néhány alapvető kérdés, amelyeket azonnal feltehetünk magunknak az érzékelhető problémákkal kapcsolatban.

A legrövidebb azonnali kérdések

Ugyanezt a rendszert ide már korábban is telepítették?
És sikerült korábban megbízható kapcsolatot létesíteni? Ha igen, akkor a mostani hiba lehet, hogy a helyi szomszédság vezeték nélküli környezetének megváltozására utal.

Ez egy új telepítés vagy frissítés?
Ha csak frissítés, akkor valószínűleg soha nem működött megbízhatóan. Ennek oka az lehet, hogy a vezeték nélküli végpontnak nincs elég hatótávolsága a vezeték nélküli hozzáférési pont eléréséhez.

Megváltozott valami a közelben?
Telepítettek-e további új, – az előzőektől független – gépeket? Ha igen ez zajt okozhat a vezeték nélküli spektrumban?
Történtek-e olyan építési munkák, amelyek változásokat idézhettek elő az épület struktúrájában? Az új fém (pl. csövek), vagy beton szerkezetek már akadályozhatják a vezeték nélküli jelek útját? A szomszéd megváltoztatta a vezeték nélküli eszközei saját rendszerét?

Forrás: ifsecglobal.com

Hozzászólások