Villáminterjú a budapesti tömegközlekedés fejlesztéséről, biztonsági vonatkozásairól.

Az avatatlan járókelők is felfedezhetnek egy-egy részletet a BKK összetett biztonsági rendszeréből.  „Vajon mivel vigyáznak ránk?” Szakmai szemmel viszont kiemelten érdekes kérdés a budapesti tömegközlekedés biztonságának helyzete, tervei. A téma néhány vonatkozásáról nyilatkozik a BKK biztonsági részlege. Villáminterjú a budapesti tömegközlekedés fejlesztéséről, biztonsági vonatkozásairól

Elektronikus jegyrendszer

Securinfo

( a továbbiakban: S.) Nem olyan régen olvastuk egy internetes cikkben, hogy Londonban e-ticket rendszert használnak az utazóközönség beléptetésére.  Tervezik-e Önökhasonló rendszer bevezetését? Amennyiben igen, milyen szinten áll a projekt, milyen elvű azonosítást terveznek használni? Például kártyás rendszer, vagy esetleg biometrikus azonosítás alapján történne a beléptetés?

BKK.  Igen, Budapesten is lesz elektronikus jegyrendszer, amelynek előkészítéséhez a BKK a Fővárosi Közgyűlés megbízásából és támogatásával a ciklus elején fogott hozzá. A jegyrendszer bevezetése több ütemben történik, a jelenlegi tervek szerint 2015 év végétől a BKK dolgozók kapják meg először a kártyáikat, 2016 tavaszától a 65 éven felüliek válthatják ki. 2016 év végétől kezdődik az éves és a havi Budapest-bérlettel utazók bevonása, majd ezt követően 2017 nyarán előbb a többi bérletet használók, majd a jeggyel utazók igényelhetik az utazáshoz szükséges kártyát. A járművek érvényesítő készülékekkel való felszerelése jövő év második felében kezdődik, a beléptető kapuk telepítésére várhatóan 2017 első felétől kerül sor.

Villáminterjú a budapesti tömegközlekedés fejlesztéséről, biztonsági vonatkozásairól

Az elektronikus jegyrendszer működésének alapját a központi rendszer jelenti, amely nyilvántartja a kártyákat és más utasmédiákat, a termékvásárlásokat és egyenlegfeltöltéseket, elvégzi az árkalkulációt és a kapcsolódó pénzügyi elszámolásokat, valamint támogatja az új, integrált értékesítési csatornákat. A beszállító feladata a rendszer összes hardver- és szoftverelemének biztosítása, üzembe helyezése, teljes körű konfigurációja, tesztelése, majd átadása üzemeltetésre.

Okoskártyák

Számításaik szerint 1,5 millió megszemélyesített és anonim (alapvetően a rendszeres utazóknak szóló), valamint csaknem 9 millió eldobható (alapvetően a Budapestre látogatóknak szóló, rövidebb idejű felhasználást lehetővé tevő) okoskártyát bocsátanak ki a következő években. Ehhez új internetes felületet fejlesztenek, a BKK automatákat integrálják az elektronikus jegyrendszerbe, bevezetik a telefonos ügyfélszolgálaton történő értékesítést, valamint kártyamegszemélyesítő géppel látnak el minden BKK ügyfélközpontot.

Villáminterjú a budapesti tömegközlekedés fejlesztéséről, biztonsági vonatkozásairól (forrás kozlekedes.org)

Okoskártya minta

Villáminterjú a budapesti tömegközlekedés fejlesztéséről, biztonsági vonatkozásairólAutomata kapuk

A bevételvédelmi rendszert is megújítják, hiszen a metró- és a kiemelt HÉV-állomásokra mintegy 800 automatikusan működő be- és kiléptető kaput telepítenek, az ellenőrök pedig összesen több mint 600 új, hordozható kézi készülék segítségével végzik majd munkájukat, amelyek segítségével könnyen és gyorsan ellenőrizhetik a kártyák érvényességét. A beszállító feladata lesz az összes állomás kapcsolódó szerelési terveinek elkészítése, a teljes hatósági engedélyeztetés, a kapuk gyártása, szállítása és kiépítése.

A beléptetőkapuk teszt verziói a 3-as Metro Corvin negyed állomásánál, a plexi kapukkal:

A beléptetőkapuk teszt verziói a 3-as Metro Corvin negyed állomásánál, a plexi kapukkal. (forrás index.hu)A beléptetőkapuk teszt verziói a 3-as Metro Corvin negyed állomásánál, a plexi kapukkal. (forrás index.hu)A beléptetőkapuk teszt verziói a 3-as Metro Corvin negyed állomásánál, a plexi kapukkal. (forrás index.hu)A beléptetőkapuk teszt verziói a 3-as Metro Corvin negyed állomásánál, a plexi kapukkal. (forrás index.hu)(A Metro beléptetés elektronikus és mechanikus fejlesztése egyúttal, rendészeti biztonsági szempontból is megteremti a lehetőségét a nem kívánatos elemek pontosabb követésének, kiszűrésének. A szerk.)

A rendszer részét képezi majd a 2500 járműre (buszra, trolibuszra, villamosra) felszerelendő mintegy 10 ezer darab új érvényesítő készülék, míg a kapuval nem lezárható HÉV-állomásokra 450 állomási érvényesítő készüléket helyeznek ki. A járművek elektronikus jegyrendszerre való felkészítése a projekt legtöbb időt igénybe vevő része (tanulva a FUTÁR telepítésének tapasztalataiból is), emiatt tart a beruházás mintegy 3 évig, és nyilvánvalóan csak ennek a folyamatnak a végén lehet teljesen kivezetni a mai papíralapú jegyeket.

S.  Tervezik-e, hogy az alkalmazottak beléptetésére és nyilvántartására használjanak biometrikus elvű rendszert ügyfélközpontokban vagy az irodaházban?

BKK biztonsági részleg: A dolgozók munkahelyre történő, napi beléptetésével kapcsolatosan, valamint az ügyfélközpontokban nem tervezzük a biometrikus azonosítás bevezetését.

S.  Milyen biztonsági eszközöket (elektronikus, mechanikai) alkalmaznak az aluljárók, villamosmegállók, metró lejárók vagy az ügyfélközpontok védelmére?

Mechanikus védelem

BKK.

Az illetékes BKV tájékoztatása szerint: az aluljárókban a Metro lejáratoknál passzázskapukat helyeztek el, melyekkel le lehet zárni a bejáratokat, továbbá tűz gátló ajtókat alkalmaznak az utasterek és az üzemi terek határán, melyek a tűz terjedésének megállítását hivatottak szolgálni. A felszíni létesítményeket kerítéssel, illetve rácsszerkezettel látják el, melyek alkalmazásával az illetéktelen bejutást akadályozzák meg olyan terekbe, ahol az illetéktelenek számára jelentős baleseti veszélyforrás található. Ezenfelül a metró szellőztetőrendszerének kültéri kapcsolatait (légbeszívók, légkidobók) biztonsági ráccsal zárták el. Fontos megemlíteni, hogy a Metró állomásait üzemszüneti időben passzázs-kapukkal zárják le az M1, M2 és M4 vonalakon, míg az M3 vonalon üvegajtókkal, melyek biztonsági üvegből készültek.  Mindamellett a felszíni szakaszokat betonkerítésekkel védik.

Villáminterjú a budapesti tömegközlekedés fejlesztéséről, biztonsági vonatkozásairól

A felújítás során az 1-es villamos megállóiban található liftekben, és a 3-as villamos egyes megállóiban video megfigyelő és rögzítő rendszert alakítottak ki.

A kulturált értékesítési és ügyfélszolgálati célok megvalósítása érdekében kialakított korszerű ügyfélközpontokban az ügyfelek, dolgozóink valamint a Társaság vagyonának megóvása érdekében, az élőerős biztonsági szolgálat jelenlétén túlmenően, teljes körű mechanikai és elektronikus biztonságtechnikai rendszer került kialakításra.

( Tudjuk azt, hogy utas biztonsági szempontból a BKV tervezte a budapesti tömegközlekedési járművek bekamerázását, azonban ezt adatvédelmi okokból  egyenlőre le kellett venni a napirendről. Nem kevés érv van mellette, de ellene is.  További érdekes téma lett volna –egyebek mellett-. az M4 Metro vonal új  automata vezetéssel működő Alstom szerelvényeinek utas biztonsági kérdései, nem is beszélve a Metro tűzbiztonsági helyzetéről. Sajnos ezekre a témákra nem tértek ki válaszaikban a cég szakemberei, de talán majd egy másik alkalommal. A szerk.) 

forrás: BKK

kapcsolódó cikkek:

Biztonság a Mercedes gyárban. Beszélgetés Szekér Péterrel a gyár biztonsági vezetőjévelBudapest Airport. Eredményesen kezelik a növekvő biztonsági kockázatokat!Termelő üzemek védelme bombafenyegetéssel szemben

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?