Védelem a „végeken”… Gondolatok a hatékony kültéri védelem tervezéséhez

A határvédelem média visszhangja jó alkalom a kereskedelmi és ipari cégek számára kicsit alaposabban áttekinteni saját helyzetüket  is.Tapasztalható a bűnözés, a fenyegetettség szintjének növekedése, ezért gyakorta indokolt a védelmi vonalat egészen a telekhatárokig kitolni.

 

Védelem a „végeken”… Gondolatok a hatékony kültéri védelem tervezéséhez Forrás: https://www.asmag.com/showpost/23312.aspx?utm_source=Newsletter&utm_medium=Email&utm_campaign=enewsletter&utm_term=News_23312&utm_content=20170727

Amikor kültéri védelemről beszélünk a legjobb, ha egy többrétegű rendszerben gondolkodunk, mivel nincs olyan egyedülálló technológia vagy megoldás, amely az összes elvárásnak meg tudna felelni.  Az egyes  rétegek és technológiák kiválasztása a  helyszín és a környezet ismeretében, az érzékelés és azonosítás  elvárásainak  megfelelően történjenek. Túlzás lenne például egy többszintű  behatolás érzékelő rendszer telepítése, hőkamerával,  üvegszálas érzékelővel  egy átvágás és mászásvédett  kerítés esetében, amelyet még kutya  is őriz.

Az „5-D” szabály

A kültéri védelmi  rendszer funkcionális tervezésekor  fontos az „5-D” szabály figyelembe vétele :

– elriasztás
– érzékelés
– tiltás
– késleltetés
– védekezés

A rendszernek illeszkednie kell a fenyegetettség tárgyához és céljához. Bár minden szintnek van egy saját rendeltetése, mégis fontos összefogni  őket, hogy egységes rendszert képezzenek. Nézzük az elemeket.

Elriasztás

A szótár definíciója szerint  az „elriasztás”  jelentése,  elvenni a bátorságot valami elkövetésétől,  kétséget ébresztve, vagy félelmet keltve a következményektől.  Ez az a terület, amely kiemelt figyelmet igényel, mivel leválasztja a behatoló motivációját.  A legtöbb esetben a tolvaj alkalmi bűnöző, aki minél könnyebben érhet el egy értékes tárgyat, annál inkább hajlamos elvenni.
A  tiszteletet parancsoló  kerítésekkel, szögesdróttal körülvett, házőrző kutyával  védett kertek persze nagyon hatékonyan riasztják el az alkalmi tolvajokat, kiszűrve azokat, akik világos és határozott céllal érkeztek.
Kényes egyensúly van az ár, esztétika és az elriasztási képesség között, amit szintén  végig kell gondolni a periméter védelem tervezésekor. A minimális elrettentő hatás az egyik rétegben, nagyobb beruházást igényelhet a  másikban.

Mielőtt belemerülünk a technológiába, először meg kell értenünk a célját a fal vagy behatolás érzékelő rendszernek. A fő cél ugyan az elriasztás a belépéstől, azonban ebben a modern  információs világban a legkevesebb hogy hozzásegítsen minket a jobb helyzetfelismeréshez egy adott szituációban. Végül is  anélkül, hogy tudnánk mennyi kísérlet lett meghiúsítva azt érezhetnénk, hogy csak a pénzünket  pazaroltuk és soha nem tudjuk meg hány behatoló járt sikerrel.

Milyen elemek alkalmasak az elriasztásra?

Az elriasztás fizikai alapja konkrétan az a gát, kerítés, korlát, amelynek  a  hatékonyságát a  tervezés és az anyagválasztás határozza meg.  Nem könnyű, de van lehetőség az egyensúly megtalálására a küllem és a funkció között úgy, hogy az adott létesítménynek  ne legyen erőd vagy  börtön látszata, de a kialakítás és az anyagválasztás  egyúttal érzékeltesse a behatolás várható nehézségeit.
A világítás van olyan fontos, mint a fizikai kerítés, mert elriasztja a behatolót, különösen ha jól tervezett és a stratégia részeként telepített. A mozgás érzékelős lámpák szintén nagyon hatékonyak a meglepetés erejével a korai észlelést segítve. Ez egyúttal figyelmeztet  és az elkövetés közepes késleltetését is eredményezheti.
Láthattuk, hogy a figyelmeztető jelzések  stratégiai elhelyezése jelentős pszichológiai elrettentő erővel bír az alkalmi bűnözőkkel szemben, a jelzések  hatékonyan használhatók mind a lakásbiztonsági piacon mind pedig a kereskedelmi –ipari területen.
A jelzések célja az esetleges betolakodó ösztönzése a belépés szándék újragondolására azzal, hogy  minden újabb kísérlet növeli az elfogásának lehetőségét.

Érzékelés

A hatékony érzékelő rendszerek a behatolási kísérlet érzékelésén túl, nagyobb betekintést kell nyújtsanak annak természetébe és szándékába. Egy olyan rendszer tervezésével,  amely  képes azonosítani és minősíteni a behatolási kísérletet, a támadás módját és agilitását, jobban meg tudjuk érteni a fenyegetés természetét és fel tudunk  készülni egy jobb védekezésre.
Például egy magas biztonsági szintű alkalmazásban lehet egy kerítésen kívüli terület riasztó zónaként kijelölve, radar és hőképezés analitikával  figyelve a  továbbhaladást a kerítés irányába.  Az érzékelő rendszer azután, amint a behatoló belép az elrettentő  zónába kivált egy figyelmeztetést és követi a célt végig a területen, akkor riasztva, amikor eléri a kerítés közvetlen környezetét.. Ez a küszöbön álló cselekményre utaló  korai  figyelmeztetés ad egy lélegzetvételi  időt  a beavatkozásra.
Amikor érzékelési metódust választunk, különös gondot kell fordítanunk  az  érzékelt terület körüli környezeti faktorokra : mint  pl. a növényzet, domborzat, élővilág,  a láthatóság és a természetes álcázás lehetősége. Ezek erősíthetik, vagy esetenként  fals riasztásokat okozva gyengíthetik  az érzékelés eredményességét. . Minden esetben tanácsos lépcsőzetes érzékelési rendszert építeni, amely legalább két különböző technológiát használ, csökkentve a kényelmetlen  zavaró riasztások számát. Ennek egy példája  hőkamerák és egy kerítés behatolási rendszer együttes  használata, annak megállapítására, hogy valódi, vagy vadriasztás történt.
Tekintettel a behatolás érzékelésére vagy megerősítésére alkalmas technikák sokaságára, az alábbiakban következnek azok, amelyek a kültéri védelemre használhatók:

 • Száloptika vagy RF kerítésre szerelt kábelek vagy szenzorok
 • Elektronikus kerítés
 • Föld szenzorok
 • CCTV hő vagy normál képanalitikával
 • Föld és hő radar
 • Szeizmikus akusztika
 • Mikrohullám és infravörös szenzor
 • Lézer szenzor

20170801_vedekem a vegeken 2

Tiltás

Mostanáig  a folyamat passzív szereplői voltunk, bízva abban, hogy az elriasztás teszi a dolgát, de az érzékelő rendszer  bejelzésével aktivizálnunk kell magunkat a megelőzésben a belépés megtiltásával. A belépést korai fázisban kell megtiltani és olyan módon, hogy az elkövetőt  eltántorítsuk a további kísérletektől. Egyike a leghasznosabb módszereknek a fizikai kényszer mellett a szóbeli parancs. A megafon használata, a nagytávolságú akusztikus felszólítás nagyon hasznos a behatoló figyelmeztetésére, figyelemfelhívásra.  A  határozottságot érzékeltető szigorú figyelmeztető jelzés felhívja  a betolakodó figyelmét arra, hogy minden  további előrehaladás esetén erővel fog találkozni, mind demonstrált, mind  fizikai értelemben. Ez az ok, amiért az üzenet kiírása elsődleges a sikerben.

Késleltetés

A tiltás fázis kiváltja a késleltetés protokollt,  amely magába foglalhat járulékos elektronikus és tervezési taktikát  amely lelassítaná a haladást a cél irányába. A  késleltetési fázis tervezésekor három fő célt kell figyelembe venni :

 • Késleltetni a behatolót a céljának elérésében
 • A behatolót a biztonságos letartóztatási helyszín felé irányítani
 • Elegendő idő legyen a reagáló team számára az elfogáshoz.

A fizikai oldalról nézve egy LRAD ( Long Range Acousting System = irányított elsöprő erejű hangsugárzó  ) típusú rendszer egy magas intenzitású stroboszkóppal kombinálva, a pszichológiai hatásának köszönhetően hatékony lehet a behatoló távoltartására a további akcióktól. Amennyiben ezek az eszközök szétfeszítik a költségvetési kereteket, vannak olcsóbb eszközök is a behatoló megállítására.
Világítással kombinált fekvő akadályok tervezésével, hangutasítással tudnánk a behatolót egy, a biztonságos elfogáshoz vezető tölcsérbe terelni. A drónok kezdenek egyre növekvő szerepet játszani mind az elkövető késletetésében, mind az azonosításában. A megjelenésük a piacon az FAA szabályozásnak és az egyre kifinomultabb automatizmusok beépítésének köszönhető.

Védekezés

Amennyiben az előző négy szintnek nem sikerült megállítani a behatoló előrehaladását, akkor várhatóan lelassítják annyira, hogy maradjon idő megvédeni a célt. Bár a védekezés a legkevésbé kívánatos és nagyon veszélyes szituáció egy megfelelő tervezéssel a veszély részben mérsékelhető, mert addigra már ismerjük a behatoló szándékát, képességeit még akkor is, ha nem tudjuk a célját.
A behatolás érzékelés csak egy része a fizikai periméter biztonsági  rendszernek, más összetevők mint pl. a beléptetés, a CCTV,  a video menedzsment és rögzítés, analitika, a behatolás érzékelés és egy esetleges fizikai biztonságtechnikai menedzsment egészíthetik ki a rendszert.  Egy átgondolt parancs és vezérlési rendszer még szintén magába foglalhat más, pl. épületautomatizálási rendszert is mint pl. HVAC, világítás, sprinkler és parkolási rendszer.
Annak érdekében,  hogy egy átgondolt és hatékony biztonságtechnikát tervezzünk,  tanácsos  elfogadni egy holisztikus megközelítést, amely sebezhetőségi elemzéssel indul, megvizsgálva minden aspektusból a létesítményt, beleértve a funkciókat, a kihasználtságot , fizikai, emberi célokat, valamint az összes elektromos vagy elektronikus  rendszereit és kiértékelve hatásukat a biztonságra és a védelemre. Másrészt az alkalmazott  védelmi rendszer folyamatos kiértékelését  és szabályozása esetenkénti szükségszerű módosítását nem szabad figyelmen kívül hagyni, még akkor sem, ha a rendszer csak egy bizonyos időre lett kihelyezve. Rugalmasan kell alkalmazkodni a  változó külső környezeti kihívásokhoz.

Forrás: https://www.asmag.com/showpost/23312.aspx?utm_source=Newsletter&utm_medium=Email&utm_campaign=enewsletter&utm_term=News_23312&utm_content=20170727

Fordította, összeállította: Ecsedi Ákos

Kapcsolódó cikkek:
Mikrohullámú sorompók – tervezési telepítési alapok
Kültéri védelem: nélkülözhetetlen a komplex megközelítés

Hozzászólások