A drónok kerületvédelmi használatának előnyei és hátrányai

A pilóta nélküli légijárművek (UAV) számos előnyt kínálnak a hagyományos biztonsági intézkedésekkel szemben, beleértve a jobb lefedettséget, a gyorsabb válaszidőt és a csökkentett költségeket. A fizikai biztonságot telepítők számára a drónok integrálása a kerületvédelmi alkalmazásokba versenyelőnyt jelenthet, és új üzleti lehetőségeket nyithat meg.

Forrás: IfsecGlobal

Az asmag.com cikkében megvizsgálja drónok perembiztonsági használatának előnyeit, és gyakorlati szempontokat ad arra, hogy a fizikai biztonsági rendszerek integrátorai hogyan tudják hasznosítani ezt a technológiát vállalkozásuk fejlesztése érdekében.

Konkrét előnyök a drónok kerületvédelmi alkalmazása mellett

Noha a drónok használatának számos előnye van, az ügyfeleknek tudniuk kell, hogy nem minden előny érvényesül minden vertikumra. Például a drónok bizonyos esetekben jobb lefedettséget kínálhatnak, de ha egy helyszín tele van akadályokkal, például összetett épületekkel, az UAV-k működése nehézségekbe ütközhet. Ennek ellenére nézzünk néhány előnyt

 • Szélesebb lefedettség
  A drónok peremvédelmi célú használatának egyik legjelentősebb előnye a megfigyelt terület szélesebb lefedettsége. Az eszközök különböző magasságokban és szögekben repülhetnek, így olyan helyekről is rögzíthetnek felvételeket, ahonnan a hagyományos biztonsági technológiákkal nehéz, vagy egyáltalán nem lehet. Ennek eredményeként a drónok átfogóbb képet nyújthatnak a kerületről, és hatékonyabban azonosíthatják a potenciális biztonsági fenyegetéseket.
 • Gyorsabb válaszidő
  A drónok sokkal gyorsabban tudnak reagálni a biztonsági eseményekre, mint az emberi biztonsági személyzet. Amint egy lehetséges fenyegetést észlel, a drón gyorsan a helyszínre tud menni, és felméri a helyzetet, valós idejű információkat biztosítva a biztonsági csapatoknak. Ez lehetővé teszi a gyorsabb és hatékonyabb reagálást, potenciálisan akár meg is előzve a biztonság megsértését vagy minimalizálva az ilyen események által okozott károkat.
 • Csökkentett költségek
  A drónok a hagyományos biztonsági intézkedések költséghatékony alternatíváját jelenthetik, használatukkal csökkenthetőek az élőerős védelemre fordított költségek. A drónok. Ezenkívül Arról nem is beszélve, hogy a drónok a hét minden napján, 24 órában képesek felügyeletet biztosítani, csökkentve a többszöri biztonsági műszak szükségességét és az általános működési költségeket.
 • Rugalmasság
  A drónok gyorsan és egyszerűen vethetők be, így ideálisak a biztosítási feladatokra számos forgatókönyv esetén. Használhatók rendezvények, építkezések biztonsági megfigyelésére, kritikus infrastruktúrák biztonságát segítő eszközként és sok más alkalmazásra. Ezenkívül a drónok programozhatók meghatározott repülési útvonalak követésére, vagy meghatározott területek őrjáratára, ami jelentős rugalmasságot és testreszabhatóságot biztosít.
 • Fokozott biztonság
  A drónok biztonságot nyújthatnak a veszélyes vagy nehezen elérhető területeken, csökkentve ezzel a humán kockázatokat. Például felügyelhetnek olyan területeket, amelyek ki vannak téve a természeti katasztrófáknak, például az árvíznek vagy a földrengésnek, vulkáni működésnek stb. Egyúttal hatékony segítséget nyújthat adott esetekben a szükséges evakuációs műveletek koordinálásában is.

Forrás: Likedin

Hátrányok

Bár az előnyök sok ágazatban meghaladják a hátrányokat, az ügyfeleknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a drónok alkalmazhatóságának számos korlátja van. Felhasználásukat számos tényező korlátozza és a biztonsági műveletek e korlátozások körüli optimalizálása elengedhetetlen a legjobb eredmény eléréséhez.

 • Korlátozott repülési idő
  A drónok peremvédelmi célú használatának egyik elsődleges korlátja a korlátozott repülési idő. A legtöbb kereskedelmi drón repülési ideje 20-30 perc, ami nem biztos, hogy elegendő nagy területek lefedéséhez, vagy hosszabb megfigyelési időszakokhoz. Ez azt jelenti, hogy több drónra lehet szükség egyetlen kerület lefedéséhez, ami növeli a költségeket, de a művelet bonyolultságát is.
 • Technológiától való függés
  A drónok nagymértékben függenek a technológiától és érzékenyek lehetnek a rendszerhibákra, például a jelvesztésre, vagy a berendezés hibás működésére. Ez veszélyeztetheti a biztonsági rendszer hatékonyságát, és potenciálisan a biztonság megsértéséhez vezethet.
 • Időjárási viszonyok
  Sok drón rendkívül érzékeny az időjárási viszonyokra, és a nagy szél, az eső, vagy a köd veszélyeztetheti a hatékonyságukat. Ez azt jelenti, hogy nem minden időjárási körülményben alkalmazhatók tetszőlegesen, ami viszont csökkenti általános hatékonyságukat.
 • Adatvédelmi aggályok
  A drónok biztonsági célú használata magánéleti aggályokat vethet fel a megfigyelt területen tartózkodó egyének körében. Ez adatvédelmi problémákat jelenthet aminek jogi következményei lehetnek és akár a közvélemény negatív megítéléséhez is vezethet az alkalmazott technológia vonatkozásában, ami alááshatja annak hatékonyságát.
 • Szabályozási korlátok
  A drónok biztonsági célú használatára számos szabályozási korlát vonatkozik, beleértve a repülésre vonatkozó korlátozásokra bizonyos területeken, vagy a bizonyos időszakokon (napszakokon) belüli üzemeltetés tiltását Ez korlátozhatja a biztonsági rendszer hatékonyságát, vagy bonyolultabbá teheti működését. Ezenkívül számos ország, például az Egyesült Államok megköveteli a kereskedelmi drónok üzemeltetőitől, hogy rendelkezzenek érvényes engedéllyel, ami tovább növelheti a működési költségeket.

Forrás: asmag.com