Csúcsteljesítmény a sportpályán

A legfejlettebb felderítési technológia már a sportesemények biztosításának magasabb szintű elvárásait is kielégíti. A CEIA beléptető rendszerei a gyorsaság mellett könnyen telepíthetőek és egyszerűen alkalmazhatóak.

Szigorodó biztonsági elvárások

Sportverseny szigorú biztosítás és felügyelet nélkül már elképzelhetetlen a mai világban. A versenyeken tömegesen résztvevők, versenyzők-nézők, illetve a rendezvények nyilvánosságával együtt járó médiafigyelem vonzó célponttá teszi az ilyen események helyszíneit, a stadionokat, vagy egyéb sportlétesítményeket. Az akár több tízezer ember előzetes átvizsgálása és ellenőrzése hatalmas kihívás a rendezőknek, hiszen elég csak egyetlen egy apró figyelmetlenség vagy tévedés a beléptetésnél ahhoz, hogy a sportesemény másodpercek alatt tragédiába torkolljon.

Az Amerikai Egyesült Államokban már az egyetemi szintű sporteseményeket is kiemelt körültekintéssel biztosítják a szervezők. A gyors, alapos, ugyanakkor eredményes átvizsgáláshoz nem csak a biztonsági személyzet szaktudására van szükség, hanem az ellenőrzési pontokon alkalmazott technológia megfelelő kiválasztására, valamint az alkalmazott technikai eszközök megbízhatóságára és fejlettségére is. Egyre magasabb szintű biztonsági elvárásoknak kell megfelelni ahhoz, hogy a fenyegetések sokszínűségével a szervezők lépést tudjanak tartani. A biztonsági elvárások mellett természetesen a közönség, a nézők élménye is meghatározó, hiszen az eseményre érkezők sem várni nem szeretnek, sem pedig kellemetlen tapasztalatokat gyűjteni nem kívánnak a bejáratoknál.

Ceia biztonsági beléptető rendszerek

A Ceia biztonsági beléptető rendszerei a legmagasabb szinten felelnek meg a sportesemények által támasztott speciális elvárásoknak is. A mobilitás, a könnyű telepíthetőség, az egyszerű használat mellett olyan alapos detektálási módszereket kínálnak, amelyek szakértő alkalmazással a minimálisra csökkentik a sportesemények biztonsági kockázatát.
Csúcsteljesítmény a sportpályán Forrás: ZandZ Kft
A Ceia PMD2 Plus Elliptic fémdetektor kapu és a Ceia PD240 kézi fémkereső tökéletes párosítás a sportrendezvények biztosítására.

A PMD2-es detektor kapu széles spektrumban képes érzékelni a különböző fémtartalmú vagy fémből készült fegyvereket, illetve veszélyes eszközöket, legyenek azok akár még a testüregekbe rejtve is. Sokoldalú vizuális és akusztikus jelzőrendszerrel hívja fel a kezelőszemélyzet figyelmét a riasztásra, mindemellett pedig képes arra is, hogy a legmodernebb technológia segítségével megkülönböztesse a személyes tárgyakat a veszélyes eszközöktől. Kiemelkedő tulajdonsága, hogy meg tudja különböztetni a bal- és jobb oldalon, valamint a középvonalon elrejtett fémtárgyakat, miközben azok magasság szerinti elhelyezkedését 3×20 különböző zónában is ki tudja jelezni. Ezáltal az átvizsgálást végző személyzet pontosan tudja, hogy a kézi fémkereső segítségével hol kell a továbbiakban keresnie az elrejtett fémtárgyakat.

A szerkezet elliptikus alakú lábai kitűnő rálátást biztosítanak az átvizsgálás során, tehát az ellenőrzés alá vont személy folyamatosan szem előtt tartható, miközben áthalad a kapun. A termék további előnye a mobilitása, valamint könnyű, egyszerű és gyors telepíthetősége. A CEIA a könnyű mozgathatóság és a helytakarékos raktározás érdekében egy olyan kerék-szettet ajánl opcióként, amely alkalmazásával szükségtelenné válik a kapu szét- és összeszerelése, amikor csak alkalmi- vagy változó helyszínen történő használatról van szó. Szintén opcionális kiegészítőként elérhető a külső tápegység, amely akár 100 órányi üzemeltetést tesz lehetővé hálózati ellátás nélkül.

A Ceia PMD2 kültéri és beltéri változatban egyaránt elérhető. Menüjéből 22 előre programozott nemzetközi biztonsági szabványt lehet kiválasztani, köztük akár repülés- vagy börtön biztonsági szinteket is. Ezen kívül a felhasználó szabadon konfigurálhat, és előre eltárolhat 20 tetszés szerinti biztonsági beállítást, amelyek egy lépésben kiválaszthatók és azonnal alkalmazhatók. A biztonsági standardok természetesen tovább szigoríthatók a véletlenszerű riasztási funkció beállításával.
Csúcsteljesítmény a sportpályán Forrás: ZandZ Kft
A PMD2 fémdetektor kapu elengedhetetlen kiegészítője a PD240 kézi fémkereső. A detektorkapu által felderített tárgyak megtalálása a nyári időszakban egy gyengébb képességű kézi fémkeresővel is megoldható, azonban a hidegebb idő beálltával már csak a nagy érzékenységű kézi keresők képesek jelzést adni a többrétegű vastag ruházat alatt elrejtett tárgyakról. A kézi fémkereső működési hatékonyságát jelentősen megnöveli, hogy hang- és fényjelzése az érzékelt fém tömegével, illetve annak felületével arányos. Ez az intelligens figyelmeztető módszer még egy kevésbé gyakorlott kezelő számára is hasznos információkat nyújt az elrejtett tárgy tulajdonságairól.

A PD240-es fémkereső legnagyobb erénye, hogy Windows alapú számítógépről programozható, amely megoldás egyedülálló a piacon. A kezelőfelületén elérhető három szintű érzékenység fokozatmentesen növelhető vagy csökkenthető. Az adott körülményeknek megfelelő beállításokat, programozást követően az eszköz kezelőfelülete a számítógépről letiltható, így kizárható a biztonsági személyzet és az átvizsgáltak szándékos összejátszása.

A kézi fémkeresőt egy intelligens dokkoló-töltőn lehet feltölteni, amelyen feltöltött állapotban is maradhat az eszköz, mivel ilyen esetben az intenzív töltés átvált csepptöltésre. Mindemellett a processzor-vezérelt töltő automatikusan végzi az akkumulátor regenerálását is, megnövelve ezzel annak életciklusát. A kézi fémkereső töltés nélkül akár 100 órán keresztül képes üzemelni.

Szerző: Z&Z Biztonságtechnika Kft.
znz.hu

Csúcsteljesítmény a sportpályán Forrás: ZandZ Kft

 

Kapcsolódó cikk:
Termelő üzemek védelme bombafenyegetéssel szemben

Hozzászólások