Szempontok az arcfelismeréses beléptető rendszerek kiválasztásához

Az arcfelismeréses beléptető rendszerek iránt világszerte megnövekedett a kereslet. A megfelelő megoldás kiválasztása soha nem volt olyan nehéz, mint most, mivel egyre több eladó lép be ebbe a piaci szegmensbe. Az asmag.com portál tavalyi cikkében igyekezett útmutatót adni az ázsiai piaci vélemények szempontjából a megfelelő technológia kiválasztásához, a felkért szakértők véleményei alapján.

Forrás: Forbes

Forrás: Forbes

Az ideális megoldások kiválasztása nem egyszerű folyamat. A műszaki adatok megfelelő értelmezése elengedhetetlen a helyes döntés meghozatalához. Ennél is fontosabb, hogy az ügyfeleknek azt is tudniuk kell, hogy egy gyártó saját gyártmányfejlesztéséről van e szó, vagy egy OEM szállítótól szerzi be. A portál szakértőinek véleménye szerint az önálló gyártók és fejlesztők, nagyobb valószínűséggel tudnak egyedibb és megbízhatóbb megoldásokat kínálni.

Nézzük azokat a legfontosabb tényezőket, amelyekre figyelni kell az arcfelismeréses beléptető megoldás vásárlásakor.

Világítás és hőmérséklet kültéri használatra

Szabadba történő telepítés esetén, figyelembe kell venni a közvetlen napfényt, vagy a személy mögül érkező egyéb fényt. Az erős fény befolyásolhatja a készülék pontosságát (de akár lassíthatja a képalkotást is). Kérdezzük meg a gyártót, hogy mi lenne az ideális megvilágítási környezet a termék működéséhez. Ha módosítani kell a jelenlegi telepítési környezet kültéri megvilágítási viszonyait, érdemes a döntés előtt figyelembe vennie ennek költségeit.

De a fény nem az egyetlen gond, ha szabadban telepítünk. Figyelembe kell venni a környezeti hőmérsékleti tényezőt is. Ha a készüléket a szabadba telepítjük, akkor szélsőséges hőmérsékleteknek is ki lehet téve. Az extra magas hőmérséklet pl. sok eszköz összeomlását okozhatja. Tehát ilyenkor stabil és megbízható terméket kell választanunk, amelyet a beltérhez képest magasabb hőmérsékleten történő használatra tervezték.”

Hamisításgátló technológia

Az arcfelismerő beléptető rendszerek megbízható működéséhez az eszköznek képesnek kell lennie megkülönböztetni egy valós arcot, egy digitálisan konstruáltnál. Ez a funkció hamisításgátló néven ismert, és minden arcfelismerési megoldást vásárló ügyfélnek meg kell győződnie arról, hogy ezt a választott technológia biztosítja e?

Sebesség

Az optimális megoldásnak legalább egy másodperc alatt kell felismernie és feldolgoznia az adott arcot. Ez normális körülmények között is fontos a kényelem érdekében, de most a COVID járvány idején, ahol kiemelt szempont a társasági távolságtartás. még fontosabb.

A fő ok, amely miatt az ügyfeleknek figyelembe kell venniük a felismerési sebességét, az, hogy elkerülhető legyen a lassú felismerési sebesség által okozott többlet létszám kezelése, összesítése. Gyakran tapasztalható probléma, hogy amikor a megoldások feldolgozásához szükséges arcok száma magas, gyakran lassulás következik be.

Ez az ujjlenyomat olvasóknál is gyakran tapasztalható. Az 50-100 alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál az olvasók akár valóban másodperces feldolgozásra képesek, de ha ezer, vagy több felhasználó van egy cégnél, akkor ez a másodperc kettő, három vagy több másodperc is lehet.

Felismerési pontosság

Az elmúlt években az arcfelismerés pontossága jelentősen javult. Az adatok szerint 2020 áprilisától a legjobb arcfelismerő megoldás hibaaránya 0,08 százalék, szemben a 2014. évi 4,1 százalékkal. Az ügyfeleknek tehát pontosan kel tájékozódniuk a tervezett eszköz pontossága vonatkozásában, szem előtt tartva, hogy a sebesség és a pontosság nagyban függ az alkalmazás körülményeitől.

Kiberbiztonság

A hozzáférés-vezérlő megoldás által gyűjtött adatoknak garantálniuk kell, hogy az emberek és a vállalat magánszférája sértetlen maradjon. Egyes szakértők szerint ezzel azonban az a probléma, hogy sok beléptető megoldás nem biztonságos felületet használ.

Az arcfelismerésen alapuló beléptető megoldások egyik hátránya, hogy a beléptetővel való végső csatlakozás nem biztonságos, ez még akkor is előfordul esetenként, amikor a biometrikus azonosítás maga biztonságos. A legtöbb hozzáférési rendszer a szabványos Wiegand interfészt használja, amelynek vannak biztonsági problémái, de sokan nincsenek tisztában ezzel, és ezeket az információkat nem mindig osztják meg az ügyfelekkel.

Javasolhatók olyan megoldások, amelyek a Wiegand kapcsolatot AES titkosított RS485 kommunikációval, vagy OSDP (Open Supervised Device Protocol) protokollal használják a biztonságos kommunikáció érdekében.

Arcfelismerés nehezített körülmények között

Az ügyfelek hagyományosan kérdéseket vetnek fel a pontosság vonatkozásában amikor egy személy szemüveget visel vagy szakálla van. De napjaink kérdése persze az, hogy van e olyan, vagy fejleszthető e olyan a megoldás, amely képes lesz felismerni és igazolni a maszkot viselő személyt.

Általánosságban elmondható, hogy manapság számos arcfelismerési megoldás hátránya, hogy az embereknek le kell venniük a maszkokat, hogy a rendszerek képesek legyenek a pontos felismerésre. De a JIESHUN Y10 arcfelismerő megoldása – más fejlesztők mellett – azt állítja, hogy megoldásuk akkor is működni fog, ha valaki maszkot visel. A jelenlegi helyzetben az ügyfelek ezt a funkciót is fontolóra vehetik.

Multimodális hitelesítés

Annak érdekében, hogy bármely beléptető megoldás biztos legyen, több modullal kell rendelkeznie. Az arcfelismerés lehet a megoldás elsődleges módja, de egy további társított megoldásnak, például RFID-kártyaolvasónak vagy pl. tenyérvéna azonosításnak célszerű kísérnie a megbízható azonosításhoz. Ez jól jön, ha a rendszernek nehézségei vannak bizonyos arcokkal, és nem biztos a hitelességükben, így másodlagos ellenőrzési módszerhez folyamodhat. Általában nehéz kétféle ellenőrzési módot kijátszani.

A kiegészítő technológiák között szerepelnek még ujjlenyomat, kártya, íriszdiagnosztikai megoldások is, a mindenkori biztonsági kitettségnek megfelelő alkalmazási környezetekben.

Integrált hőmérsékletmérési lehetőség

Végül a COVID-19 arra kényszerítette a vállalatokat, hogy világszerte ellenőrizzék a személyzet és egyes esetekben az ügyfél testhőmérsékletét. A piacokon tapasztalható a hőmérséklet-ellenőrző kamerák iránti kereslet megugrása. Napjainkban erősen felértékelődtek (lassan normává válnak) azok a hőkamerás hőmérséklet mérő megoldások, amelyek integrálásra kerülnek a beléptető rendszerekbe. (Több ilyen megoldásról portálunkon is beszámoltunk, lásd kapcsolódó cikkek, az írás végén. A szerk.)

Így ez a szempont is mérlegre tehető a rendszer választásánál.

Piaci helyzet, kilátások

Az ázsiai piacok az alacsony pontosság és a magánélet védelme vonatkozásába meglévő aggályok ellenére napjainkban már többnyire elfogadták az arcfelismerést. A kereslet az utóbbi két évben drámai módon megnőtt, és valószínűleg a kizárólagos ujjlenyomatos azonosítást váltja ki a biometrikus megoldások sorában.

A magas biztonságú helyeken is egyre elterjedtebben használják az arcfelismerést, leginkább intelligens kártyák társítását fontolgatják ezen a területen. További áttörés lehet, hogy a fintech ipar is tömegesen alkalmazza az arcfelismerést, különös tekintettel a kínai e-fizetési rendszerre.

Míg a kezdeti pozitív válasz erre a technológiára inkább Ázsiában volt, a COVID-19 járvány felgyorsította az arcfelismerő termékek alkalmazását a világ többi részén is. Egyre több vásárló kezdte használni az arcfelismerésen alapuló beléptető rendszereket így a szakértők már rövid távon is a technológia robbanásszerű növekedésére számítanak.

Forrás. asmag.com

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások