OPTEX WX sorozatú kültéri panorama-mozgásérzékelők

Az Optex gyártó mindig is kiemelkedő minőségű érzékelőiről volt híres. Ezúttal a kültéri védelem témaköréből mutatjuk be a WX Shield termékcsaládot, mely a kültéri védelmet új szintre emeli. Ezen belül is kiemeljük a WXS-DAM változatot, mely a legteljesebb összeállítást kínálja – PIR, MW és anti-maszk érzékelés egyben!

WS Schield WXS-DAM!

Az OPTEX legújabb, 180°-os kültéri mozgásérzékelői rugalmasan állítható érzékelési tartománnyal és beállítási lehetőségekkel rendelkeznek, valamint lehetőség van két különböző magasságba telepíteni őket. Öntanuló digitális IR kitakarásvédelemmel és kettős ellenfény-kompenzációval is el vannak látva. Természetesen a kisállattűrés is a csomag része. Ideális megoldást nyújtanak a könnyen megközelíthető, valamint épület körüli udvarok, terek vagy akár lapos tetők védelmére.

A telepítési magasságra két opció áll rendelkezésre: egy magas (2 m) és egy alacsony (0,8-1,2 m). Az első esetben az érzékelési rádiusz 9 méter. A második megoldást választva, mikor az érzékelőt kis magasságba szereljük fel, ez az érték 2,5 és 12 méter között állítható.

A magas telepítés előnye, hogy az érzékelő kevésbé van kitéve az esetleges sérülésnek, illetve szándékos rongálásnak. A 180°-os látószög két, egymástól függetlenül állítható és önálló kimenettel rendelkező 90°-os félből áll össze. Ez a tulajdonság még rugalmasabb testreszabhatóságot kínál. Az így biztosított, fokozott szelektivitás segít a riasztás helyének pontosabb meghatározásában, valamint hasznos információt biztosíthat egyéb alkalmazások számára, például PTZ kamerák vezérlésére. A WX sorozatú érzékelők toleránsak a házikedvencek mozgásával szemben, ezenkívül az OPTEX Super Multidimensional Analysis (SMDA) funkcióval is rendelkeznek, amely kiszűri a zavaró környezet, például a hajladozó növényzet, vagy az árnyék hatásait. Lehetőség van a látómező részletes maszkolására is, melyet részben az érzékelőbe épített, behúzható maszkkal, részben pedig a csomagolásban található pálcákkal lehet megvalósítani.

A maszkolás mellett mindkét oldal egyénileg, egymástól függetlenül is állítható – így a lehető legnagyobb helyszínre szabhatóságot biztosítja.

A WXS-DAM különleges védelemmel rendelkezik a direkt és a becsillanó napfénnyel szemben, így ideális ilyen környezetben – nem okoz gondot sem a közelében parkoló autó szélvédőjéről becsillanó napfény, sem a kerti medence fodrozódó vizének tükröződése…

A gyártó a WXS szériánál is alkalmazza a Blue Touch™ technológiát – vagyis kék színnel jelöli az összes, a beállításkor releváns részegységet.

A telepítést segíti még a csavarmentes szerelhetőség és a beépített vízmérték is, valamint a gyári oszlopszerelő konzol, ha nem falsíkra, hanem oszlopra vagy konzolra telepítenénk. Igazi profizmus a legjobbtól a legjobbaknak!

Egy rövid bemutató a WS szériáról:

És egy további videó az alacsony és a magas szerelésű alkalmazásról:

Az érzékelő vezetékes és vezeték nélküli változatban is kapható. A vezeték nélküli változat típusa WXS-RDAM.

A vezeték nélküli telepítés olyan esetekben jó alternatíva, ahol a vezetékezés nem kivitelezhető, de mégsem szeretnénk lemondani a nagyfokú biztonságot nyújtó érzékelő alkalmazásáról. Ennél a típusnál a sorkapcsok helyett dedikált kivezetések állnak rendelkezésre a bekötéshez, ehhez tudjuk csatlakoztatni az elemtartót, illetve a riasztórendszerünkkel kompatibilis rádiós átjelzőt. Paradox márka esetében használhatjuk a DCTXP2, vagy a DCT10 rádiós nyitásérzékelőt, melyek saját REED reléjük mellett rendelkeznek egy külső érzékelők számára fenntartott kontaktus bemenettel, vagy a hamarosan érkező ZX22 nevű illesztőmodult, amivel két zónát és külön szabotázsjelzést vihetünk át – mindezt az Optex gyári elemtartójáról táplálva!

A ZX22-es modul megoldja még az elemállapot-figyelést is, ami a DCT-s átjelzéssel nem, illetve csak a DCT saját elemére lehetséges. A ZX22 tökéletes választás, hiszen a WX esetében mindkét független kimenet és az érzékelő szabotázsjelzésének átvitele is megoldható egyetlen modullal. Ez a lehetőség nem csak a WXS-RDAM sajátja – a teljes Optex elemes érzékelő széria átjelzése megoldható a Paradox rádiós nyitásérzékelőivel, vagy még inkább az új ZX22 átjelzővel.

Minden elemes érzékelőhöz illeszthető egy, az érzékelő alá szerelhető gyári szerelődoboz, ami mind az elemtartónak, mind az átjelzőnek helyet biztosít.

Sétateszt

A végén a telepítéshez, konkrétan a sétateszthez is láthatunk egy rövidt videót:

Az érzékelőcsalád ideális megoldást nyújt kertek, udvarok és teraszok, valamint lapos tetők védelmére. A többi érzékelő típussal szemben nem akadály számára a zavarteli környezet, a napfény szempontjából rossz tájolás, vagy a kiskedvencek jelenléte. Az érzékelő könnyen és gyorsan telepíthető, hála az Optex kiváló mérnökeinek és az alkalmazott forradalmi újításoknak.

A WS Schield termékcsalád a megbízható kültéri védelem alapköve, mely a legkülönfélébb körülmények között is a maximumot nyújtja. A WX szériát, valamint a többi Optex terméket keresse a Power Biztonságtechnika üzleteiben, webáruházában!

További információért keresse kereskedelmi vagy műszakis kollégáinkat:

Termékfelelős: Gyigor Tamás

Műszaki támogatás: Kalahuz László és Kertész Miklós

Forrás: POWER Biztonságtechnika Kft.

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások