Egységes uniós személyazonossági igazolvány lesz – Cél a nagyobb biztonság

Carmen Dan román belügyminiszter elmondta, az egységes személyazonossági kártyák a tulajdonos fényképét és egy chipet tartalmaznak majd, két digitális ujjlenyomattal. Minderre szükség van, ha a személyi igazolványokat határátlépésre is használják – érvelt a miniszter.

Forrás: maszol.ro

Forrás: maszol.ro

A belügyminiszter arról is tájékoztatott, hogy az Európai Unión belül közös keresési rendszert fognak létrehozni, amelynek segítségével egy tagállam rendőrei egyetlen keresési paranccsal minden, a rendszerben lévő adatbázisból le tudják majd hívni a körözött személyre vonatkozó információkat. Ez jelentősen megkönnyíti a körözés alatt álló személyek hollétének felderítését, és nagy segítséget nyújt a terrorizmus és az illegális bevándorlás visszaszorításában.

Egyúttal elmondta, hogy az EP-vel és az Európai Unió Tanácsával közösen tárgyalnak az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség a FRONTEX hatékonyabbá tételéről az Unió külső határainak megerősítése érdekében. Dolgoznak a terrorista jellegű on-line tartalmak visszaszorításán is, amelynek egyik fő célja, hogy megakadályozzák a terrorista szervezeteket a gyerekek és a fiatalok toborzásában.

Forrás: maszol.ro

Kapcsolódó cikkek: