Új nagyobb biztonságú euróbankjegyek kerültek forgalomba

Több biztonsági elemmel hozta forgalomba a hét elején az Európai Központi Bank (EKB) az új 100 és 200 eurós címleteket, írja az MTI. Sajnos Európa – szerte egyre több a hamis eurobankjegy. Kontinensünkön majdnem 1,2 millió volt a hamis bankjegyek száma, ez 30 százalékos emelkedés az előző évhez képest.

Az Európé-sorozatot 2013-ban kezdték el kiadni, először az 5 eurós újult meg, majd a rákövetkező évben a 10 eurós, 2015-ben a 20 eurós, két évvel ezelőtt pedig az 50 eurós bankjegy kapott ráncfelvarrást. A továbbfejlesztett biztonsági elemekkel ellátott száz és kétszáz eurós címletekkel vált teljessé az új bankjegysorozat, ugyanis az eddigi legnagyobb, 500 eurós címlet kibocsátását az EKB leállította.

Bevonástól azonban még nem kell aggódni, ugyanis mind az ötszázas, mind a régi sorozat eddigi címletei is törvényes fizetőeszköznek fognak számítani.

Az 50 és a 20 eurós után a 100 eurós a harmadik leggyakrabban használt bankjegy, a kereslet pedig folyamatosan nő iránta. Az egyik legszembetűnőbb különbség a régi és az új 100-200 eurós címletek között azok mérete, az új bankjegyek ugyanis elődjeiknél kisebbek lesznek. Mindkét címlet ugyanolyan magas, mint az 50 eurós bankjegy, hosszuk viszont marad a régi, így könnyen felismerhető lesz: minél hosszabb a bankjegy, annál nagyobb értékű a címlet. Ez megkönnyíti a bankjegyeknél a gépi kezelést és az ellenőrzést és jobban bele fognak férni a pénztárcákba.

Fotó: Hatim Kaghat / AFP

Fotó: Hatim Kaghat / AFP

Biztonsági elemek

Az új, Európé-sorozat sajátja a „tapintás–szemügyre vétel–mozgatás” módszerrel történő ellenőrzés, az új 100 és 200 eurósok ezüstös csíkján ugyanis Európé arcképe, egy építészeti motívum és egy nagy €-jel mellett egy szatellit hologram is látható. Ha pedig megmozgatjuk a bankjegyet, a hologramban apró €-jelek mozognak a szám körül, ezek közvetlen fényben tisztábban kivehetők.

Forrás: MTI, index.hu

Hozzászólások