Nagyobb biztonság a Zoommal! Elérhető válik a Zoom 5.0 verziója

Az elmúlt hetekben a Zoom fontosabb gondjai közé tartozott, hogy illetéktelenek be tudtak csatlakozni a nyilvános hívásokba, egyesek kontaktlistáiban akár több száz ismeretlen személy is megjelent, az iOS-es app egy darabig információkat küldözgetett a Facebooknak. Ezek mellett számos biztonsági hibát felfedeztek benne, a végponttól végpontig tartó titkosítással való hencegése pedig konkrétan a megtévesztő reklámozás kategóriába tartozott.

Az alkalmazás biztonsági problémáiról korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk. A szerk.

Forrás: zoomblog

Forrás: zoomblog

A kevesek által ismert csevegőappból a koronavírus-járvány miatt hirtelen a világ egyik legfelkapottabb videokonferenciás szolgáltatásává vált Zoom ügyvezetője nemrég nyílt levélben bocsánatot kért a termék magánszférával és biztonsággal kapcsolatos hiányosságai miatt.

A blogbejegyzésében rávilágított, hogy ezek egy része tervezési és kommunikációs hiányosságokra vezethetőek vissza, más gondok pedig azért merültek fel, mert az új felhasználók jókora tábora nem arra használja a Zoomot, mint amire kitalálták.

Ezért is a kínai cég a következő időszakban új funkciók bevezetése helyett a sürgős problémák megoldásán dolgozik majd.

Új verzió Zoom 5.0

A héten megérkezik majd a törekvés első bizonyítéka, elérhetővé fog válni a Zoom 5.0-s verziója. A fejlesztések fókuszát a zoombombing néven közismertté vált jelenség megakadályozása jelenti, ennek során ismeretlenek becsatlakoznak a videocsevegésekbe, hogy megzavarják azokat, például pornográf videókat kezdenek lejátszani a csevegésben résztvevőknek.

Újdonságok:

  • mostantól szinte bárki jelszavazhatja majd a konferenciáit, és gyárilag bekapcsolttá válik a jelszókérés;
  • alapértelmezetten aktívvá válik az előszoba funkció, így a becsatlakozni próbáló felhasználókat jóvá kell hagyniuk a házigazdáknak a belépésük előtt;
  • május 30-tól a videofolyamok AES-256 titkosítással utaznak majd az interneten;
  • sokkal egyszerűbb lesz elérni a biztonsági beállításokat;
  • a házigazdák letilthatják a résztvevőknél a képernyőmegosztási és névváltoztatási funkciókat.
  • a zoombomboló felhasználók jelenthetőek lesznek.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások