Önmegsemmisítő levél lehetősége a Gmailről!

A Gmailen mindenki számára elérhetővé vált az az új funkció, amelynek segítségével önmegsemmisítő elektronikus leveleket lehet küldeni.

(Az online levelezés zárt körű elérése, illetve titkosítása úgy a privát, mint a versenyszférában érzékelhetően felértékelődik. Épp a minap számoltunk be cikkünkben e célt szolgáló más fejlesztésről is. A szerk.)

A Google Bizalmas mód

A Google már hónapok óta tesztelte az úgynevezett Bizalmas üzemmódot (Confidential Mode) a Gmail levelezőjében. A vállalat célja a fejlesztésekkel az volt, hogy az eddigieknél bizalmasabban lehessen e-maileket küldeni, miközben lehetőség adódik az elektronikus levelek automatikus megsemmisítésére. Ennek nyilván pozitív biztonsági és adatvédelmi vonzatai is vannak.

A Bizalmas mód néven emlegetett funkció egyszerűen használható, gyorsan bevethető különösebb előkészületek nélkül. A lényege, hogy a Gmail segítségével megírt, összeállított e-mailt a küldése előtt fel kell készíteni a bizalmas továbbításra. Ezt egy-két kattintással meg lehet tenni, aminek során azt kell megadni, hogy az adott levél meddig legyen elolvasható, megnyitható. Jelenleg ez az időintervallum 1 héttől öt évig terjedhet.

A Bizalmas módban küldött levelek csak a Google szerverein tárolódnak. A címzett csak egy olyan levelet kap, amiben egy hivatkozás szerepel. Erre kattintva tekintheti meg az e-mailt teljes terjedelmében. Sajnos jelenleg a feladó nem értesül arról, hogy a levelét elolvasták, de talán ez a funkció is bekerül majd a jövőben a Gmail repertoárjába.

Az ablak a kis órát ábrázoló ikonra való kattintással érhető el.

Az ablak a kis órát ábrázoló ikonra való kattintással érhető el.

Az újdonság fontos jellemzője, hogy nemcsak gmailes levelezőpartnerek esetén működik. Ha valaki egy nem gmailes címre szeretne az új módszerrel levelet küldeni, akkor beállítható egy SMS-es hitelesítés (természetesen a címzett telefonszámának megadásával). Ekkor az e-mail kézbesítésekor a címzett egy SMS-t kap, amelyben megtalálja az e-mail megtekintéséhez szükséges jelszót. Amennyiben gmailes a partner, akkor nem kötelező ez a kiegészítő biztonsági óvintézkedés. (A biztonsági kód e-mailben is eljuttatható a levelezőpartner számára.)

Nem minden makulátlan

Sajnos a Bizalmas mód megjelenésére már az internetes csalók is készültek, akik számára egy meglehetősen magas labda adódott az új funkció bevezetésével. Jelesül adathalászatra nyílhat lehetőségük. Hamis levelek küldözgetésével átejthetik a felhasználókat, és akár bejelentkezési adatokat is kipuhatolhatnak. Ezért jobb óvatosnak lenni.

A Bizalmas mód már globálisan elérhető, és a webes Gmail mellett az Android, illetve az iOS kompatibilis Gmail appok is támogatják a használatát.

Forrás: biztonsagportal.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások