A Zoom végülis az ingyenes videohívásokat is titkosítani fogja

Beadta a derekát a Zoom, a videokonferencia szolgáltatás rövidesen nem csak a fizető felhasználók videohívásait titkosítja majd, a cég ígérete szerint az ingyenes konstrukcióban is elérhetővé teszi a végpontok közötti titkosítást.

Forrás: zoom blog

Forrás: zoom blog

End-to-end titkosítás némi bibivel

A Zoom a videós beszélgetések titkosítása kapcsán kirobban botrányai egészen év elejéig nyúlnak vissza. A vállalat szolgáltatását már ekkor is úgy hirdette, hogy az end-to-end, azaz végpontok közötti titkosítást használ – gyorsan kiderült azonban, hogy erről szó sincs, a cég TCP és UDP protokollok bevetésével védi a beszélgetéseket. Ha tehát volt is titkosítás, lényeges különbség az end-to-end megoldásokkal szemben, hogy maga a Zoom továbbra is hozzáférhetett a videohívások anyagához. A cég akkor azzal védekezett, hogy mikor end-to-end titkosításról beszélt, az alatt valójában a “Zoom végpontok” közötti titkosítást értette – és saját szervereit is ilyen végpontnak tekintette.

Júliusban indul a béta verzió

A végpontok közötti titkosítás bétája a vállalat tervei szerint idén júliusban rajtol majd. A szolgáltatás alapértelmezetten továbbra is az adatátvitel közbeni titkosítást használja majd, az end-to-end megoldást manuálisan kapcsolhatják be a felhasználók – ez ugyanakkor némi áldozattal is jár majd, hagyományos telefonvonalról, illetve SIP/H.323 konferenciarendszerekről nem lehet majd bekapcsolódni a védett beszélgetésekbe. A funkciót az adminisztrátorok csoportszinten szabályozhatják majd.

Forrás: hwsw.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások