Előretört az IP-technológia a gyorskapukban is

A gyorskapuk fejlesztői – mint ahogy ez történik sok más biztonsági megoldás területén is –, kezdik kihasználni az IP-technológia előnyeit. Az IP-technológia fő előnyeit mind a megrendelők, mind a telepítők igénylik, egyrészt a költségek csökkentése érdekében, másrészt a távolról történő felügyelet miatt is.

Az IHS becslések szerint a világpiacon a gyorskapuk 2013-ban 219 millió USA dolláros forgalmat értek el, ez az érték 2017-re eléri a 310 milliót.

Az IHS kutatása szerint a fő előnye az IP-alapú gyorskapuknak, hogy a távoli elérés miatt jelentősen csökkennek a felügyeleti és a karbantartási költségek. Fontos ez a telepítőknek, mert akár telepítéskor, akár ellenőrzés során vagy javítás esetén a munka egy része távolról elvégezhető, és szükség esetén elég a szerelőt csak egyszer kiküldeni a helyszínre. Régebben ez úgy történt, hogy kiment a szerelő az elromlott gyorskapuhoz, megállapította a hiba okát, majd, ha nem volt nála alkatrész, akkor újra kimehetett, ezzel is növelve a szolgáltatás költségeit.

Amíg az IP-technológia még gyerekcipőben jár a világ sok részén, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában már egyre elterjedtebbek az IP-alapú megoldások a biztonságtechnika területein. Ezen belül is a beléptetés és a gyorskapuk is élvezhetik az IP-technológia előnyeit.
Ez azonban nem azt jelenti, hogy valamennyi végfelhasználó elfogadta ezt a technológiát, az elmúlt években Észak-Amerikában a becslések szerint csak a fogyasztók fele vásárolt teljes mértékben integrálható IP-alapú beléptetőkapukat rendszeréhez. Viszont előny, hogy az új kapukhoz az IP-technológiát utólag is megvásárolhatják, telepíthetik.

Hogy ez a piac is minél nagyobb mértékben kihasználja az IP-technológia adta lehetőségeket tudatosítani kell a telepítőkben és a megrendelőkben az üzemeltetés során adódó előnyöket: a szervizköltségek csökkenését, a javítás gyorsaságát, ezekből adódóan a készülékek teljes élettartamára kivetített összes költség csökkenését.

További információk: ihs.com

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?