„Kína gazdaságilag megerősödik, megveszi-eltünteti az európai gyártókat” – hozzászólás a kínai dömpingáruk kockázatai cikkhez.

A szerző gondolatai teljesen jogosak, valós probléma és feladat is egyben a szakma számára. Szabó László aggódó írását olvashatjuk.

Szabó László

Szabó László

A cikk szerzője nem vállalkozott a kínai dömpingáru hosszú távú gazdasági hatásainak felvázolására, amivel tönkretette az ÖSSZES európai CCTV gyártót ( Philips, Baxall, számos kisebb olasz cég ), ezzel munkahelyek és cégek százait szüntetve meg.

Nézzük történelmileg: a polgárság gazdaságilag megerősödött, majd követelte magának a politikai hatalmat. Lásd francia és angol polgári forradalom. Előtte a plebejusok – patríciusok harca Rómában.

Az emberiség a gazdasági hatalom után politikait követel magának. Hasonlótól tartok: Kína gazdaságilag megerősödik, megveszi-eltünteti az európai gyártókat (pl. Pyronix), lassan függőségbe kerülünk, végül elkezd diktálni.

A problémám: nem látom a kiutat. A profit istenítése, a költségek minimalizálása, az agymosott fogyasztói társadalom – mind Kína malmára hajtja a vizet. Ma már a kínai középosztály létszáma vetekszik a teljes Európai Unió létszámával! És ez csupán a középosztály!

Aggódom. A mentalitásunkat, gondolkodásunkat kellene tudatosan módosítani, ehhez viszont egy erős vezetőre volna szükség, amit az Európai társadalmak elutasítanak. Értsd nyugat-Európai. Minél keletebbre megyünk, ez annál inkább elfogadott társadalmilag.

Remélem még időben megtaláljuk a megoldást, és tudatosan elkezdünk védekezni.

(A hozzászólás nem mindenben tükrözi egyúttal a szerkesztőség véleményét is.)

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások