Év végére várható a nemzetközi MI-szabályozás

Az ENSZ internet-szabályozási kérdésekkel foglalkozó állandó fórumának (IGF) kiotói rendezvényén Kisida Fumio japán kormányfő bejelentette, hogy a G7-ek vezetői az év végéig megegyeznek a mesterséges intelligencia nemzetközi szabályozásról.

Forrás: ZDNET

A G7-es országok vezetői májusban állapodtak meg a mesterséges intelligencia megbízhatóságát célzó szabványok szükségességéről, hirosimai csúcstalálkozójukon pedig közös nyilatkozatban ismerték el, hogy a technológia szabályozása nem tartott lépést annak fejlődésével.

Ebben azt is megfogalmazták, hogy a közös célra irányuló megközelítések eltérőek lehetnek, de az MI-re vonatkozó kereteknek összhangban kell lenniük a demokratikus értékekkel. A Reuters beszámolója szerint a G7-csoport azonnali vizsgálat mellett döntött a leginkább felkapott terület, a generatív mesterséges intelligencia lehetőségeiről és kihívásairól, a soros japán elnökség pedig támogatást ígért a technológia publikus és ipari célú bevezetéséhez, figyelemmel kísérve annak kockázatait is.

Az ENSZ internet-szabályozási kérdésekkel foglalkozó állandó fórumának (Internet Governance Forum, IGF) kiotói rendezvényén Kisida Fumio japán kormányfő most azt is bejelentette, hogy a G7-ek vezetői az év végéig megegyeznek a mesterséges intelligencia nemzetközi szabályozásról. A tagok a hirosimai MI-folyamatként (Hiroshima AI Process) ismert összehangolt megközelítés részeként fogalmazzák meg a vonatkozó irányelveket, sürgősséggel tárgyalva a fejlett MI-rendszerek fejlesztőire vonatkozó magatartási kódexet is az őszi G7-csúcsra való felkészülés során.

Nagy lehetőség és ugyanolyan nagy kockázat

A hét tagország, vagyis az Egyesült Államok, Kanada, Japán, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Olaszország a keretek felállítsa során építene a kormányzati, tudományos, civil és piaci szereplők megbeszéléseire is az IGF-en keresztül. Kisida a különböző érdekelt felek véleményére alapozva olyan szabályokat ígért, amelyek a nemzetközi közösség minden tagjának lehetővé teszi a technológiából fakadó gazdasági növekedést és javuló életkörülményeket. A generatív mesterséges intelligencia hatásait az internethez hasonlította, amelyek drámai változásokat hoznak a világban.

Bár a japán miniszterelnök az internetet is alapvető fontosságúnak nevezte a demokratikus társadalmak és az emberiség fejlődése, egészsége és biztonsága szempontjából, figyelmeztetett rá, hogy a világháló a dezinformáció, a számítógépes támadások és kiberbűnözés felfutását is elősegítette, ami éppenséggel veszélyt jelent biztonságunkra és szabad társadalmi-gazdasági tevékenységünkre. Éppen ezért olyan technológiák kifejlesztését is szorgalmazta, amelyek segítenek majd a mesterséges intelligencia által előállított információ eredetének és valódiságának igazolásában.

Forrás: BitPort

Kapcsolódó cikkek: