Amitől a tehetetlen tömeg is megmozdul… Blue Ocean megafon

A Blue Ocean megafon a Nielsen Kellerman (NK) amerikai cég legutóbbi fejlesztése. ( Az 1978-ban alapított cég, az USA-ban és a nemzetközi piacokon a környezeti, időjárási és teljesítmény mérő műszereiről lett nevezetes. Eszközei saját tervezésű, kizárólagosan az USA-ban gyártott és szerelt produktumok.) A fejlesztési célkitűzés eredetileg egy Marine Grade fokozatú, tengerálló megafon építése volt, de a felhasználók előzetesen felmért elvárásain alapuló körültekintő tervezés, anyag és technológia választás kiemelte őt a standard megafonok közül.

A kereskedelmi termékek közül a Blue Ocean megafonnak sikerült egyedül katonai minősítést elérni köszönhetően az extrém tartós alkatrészeinek és a legkeményebb környezeti feltételeknek is ellenálló víz és ütésálló konstrukciójának. Előnyös tulajdonságai hamar népszerűvé tették a szabadtéri rendezvények szervezői, a vízi rendőrség, katonaság,  katasztrófa védelem és mindenki más köreiben, akinek a munkája során tartós, jó minőségű mobil hangosításra van szüksége.

Forrás: nkhome.com

Forrás: nkhome.com

Nem minden a teljesítmény…

Egy mobil megafonnak a nagy hallótávolság, a jó érthetőség, a hosszú üzemidő és a kis súly egymásnak sokszor ellentmondó követelményei között kell egyensúlyoznia. Mert hiába a nagy teljesítmény, ha a torz hang és az elhibázott iránykarakterisztika csak rövid távra korlátozza az érthetőséget, vagy a magas fogyasztás sűrű telepcserét igényel. A Blue Ocean igencsak a középmezőnyben marad a 22W elektromos teljesítményével, de a digitális „D” osztályú erősítő még mostoha viszonyok közt is – 25Hz – 18 kHz átviteli sáv mellett – elviselhetetlen 110 dB hangnyomást teljesít, ami a jól méretezett tölcsérrel 750 méter hallótávolságra elegendő, másrészt kisebb kapacitású és tömegű telepekkel is megelégszik.

Könnyű súly és korrózió állóság

A súlycsökkentést az előbbiek szerint egyfelől az energiaigény csökkentésével és a telepek könnyű tölthető akkumulátorra cserélésével érték el. A kis súlyú, de nagy kapacitású Lítium Polimer akkumulátor 8 óra üzemidőt biztosít a specifikáció szerinti bontásban. Másrészről a megafon héját abból a könnyű polikarbonát anyagból készítették, amely jól vizsgázott a bukósisakok anyagaként is és természete szerint nem hajlamos korrózióra és nem érzékeny az ultraibolyára sem. A héj kialakítása vízzáró, megakadályozza az elektronika elázását, másrészt ergonómikus a keretként is funkcionáló hordfülekkel együtt. Külön említést érdemel a bajonettzáras telepfészek, ami a készülék megnyitása nélküli rekord gyorsaságú akkucserét tesz lehetővé.

IP 67 és MIL-STD-810 Transit Shock Standards környezet és ütésállóság

Az IP 67 környezetállósági fokozat olyan por és vízzáró kialakítást jelent, amely nemcsak az időjárási viszontagságoknak, de konkrétan a vízbemerítésnek is ellenáll. Az pedig egy Marine Grade fokozatú készüléknél már csak hab a tortán, hogy teleppel együtt is úszóképes marad. A military üzemeltetés velejárója az ütés, rázkódás, ezért a Blue Ocean megafont kiképezték erre a feladatra is és sikerrel levizsgázott a MIL-STD-810 Transit Shock Szabványokból.

Forrás: nksports.com

Forrás: nksports.com

Fejpántos mikrofon, jelzőkürt és sziréna

A megafon sokoldalúságát fokozza a kezek használati szabadságát visszaadó fejpántos mikrofon, vagy a beépített jelzőkürt és sziréna, amelyekkel kezelője a szituáció jellegéhez mérten felhívhatja magára a figyelmet.

Akkumulátor élettartam garancia, karbantartás

A tartozék Lítium Polymer akkumulátor élettartama megfelelő kezelés és a tartozék gyári töltő használata mellett részese az extrém hosszú, 5 éves garanciális időtartamnak. A megafon az akkumulátor előírás szerinti kezelésén és a tisztántartáson kívül más karbantartást nem igényel. Ezidő alatt a gyártó számításai szerint kiegyenlítődik, sőt megfordul a megvételkor a Blue Ocean és elemes táplálású versenytársai között fennálló lényeges árkülönbség.

Forrás: nksports.com

Forrás: nksports.com

Törésteszt

Fordította: Ecsedi Ákos

Forrás: nkhome.com, sportelektronika.hu, nksports.com, prweb.com

Hozzászólások