Hordozható tárgyvizsgáló röntgenek alkalmazási területei

A hordozható röntgenkészülékeket a hetvenes évek második felében kezdték el alkalmazni a rendvédelmi és tűzszerész egységek. A gyorsan és bárhol bevethető mobilröntgenek kifejlesztését a pokolgépes robbantásos merényletek egyre növekvő száma, a gazdátlanul hagyott, látszólag ottfelejtett táskákba és hátizsákokba rejtett robbanóeszközök egyre sűrűbb előfordulása indokolta.

A készülék részei

Az igény az volt, hogy a készülék kisméretű és hordozható legyen, valamint azonnal szolgáltasson eredményt, és mint legfontosabb tulajdonság, ne kelljen időt veszíteni a film előhívásával. A rendszer már akkoriban is – csakúgy, mint napjainkban – három részből állt: a röntgen generátorból, a detektorpanelből, illetve a képmegjelenítő egységből.

Hordozható tárgyvizsgáló röntgenek alkalmazási területei Forrás: ZandZ Kft

Történet

Az első generáció képmegjelenítő egysége még Polaroid rendszerű papír alapú film és előhívó készletből állt, amely az exponálás után egy perccel már képet szolgáltatott a megröntgenezett tárgy pl. egy kézitáska tartalmáról. 1984-től a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának feladatait – elsőként Magyarországon – három ilyen eszköz segítette. Ezt a típust a kilencvenes évek elejéig gyártották.

1992-től váltak elérhetővé a monitoros képmegjelenítővel rendelkező hordozható röntgenek, amelynek első szériái még fekete-fehér képcsöves monitorral működtek. A képalkotás emellett hibrid megoldást alkalmazott: a röntgensugarakra érzékeny ún. lumineszkáló filmre exponálta a tárgy röntgenképét, majd ezt a már látható felvételt egy hagyományos kamera fényképezte le és továbbította a monitorra. A lumineszkáló film újra hasznosítható volt, mivel az expozíciót követő 1-2 másodpercben leadta a fényenergiát, visszatért eredeti állapotába és várta a következő röntgenfelvételt. Mivel a speciális filmnek nagyon gyenge volt a fénykibocsájtása, ezért a kamerával együtt egy teljesen zárt ún. fekete dobozba építették. Ez a technológia még ma is elérhető a piacon, életképessége nem méreteinek vagy felbontásának, mint inkább rendkívül alacsony árának köszönhető.

Napjainkban

Napjaink legújabb generációs hordozható röntgenei már digitális, félvezető detektoros megoldást alkalmaznak. A képalkotók fejlesztése két fő irányvonalat vett: a teljes felületű félvezetős panelek, illetve a szkenner technológiát alkalmazó letapogatós detektorpanelek oldják meg a kép rögzítését.

A teljes felületű félvezetős detektorpanelt úgy kell elképzelni, mint egy CCD-s digitális fényképezőgép érzékelőlapkáját. A különbség annyi – természetesen azon kívül, hogy a röntgen detektorpanelje csak röntgentartományban tud képet készíteni – hogy a pixelek száma jóval kevesebb és azok mérete jóval nagyobb a röntgenberendezések esetében. Ennek oka az, hogy a röntgendióda jóval összetettebb, bonyolultabb a látható fény tartományára érzékeny fotodiódánál. Ráadásul a röntgendiódák gyártástechnológiája is komplikált. Fizikai okok miatt nem lehet annyira lekicsinyíteni egy röntgendiódát, mint egy fotódiódát. Ma egy csúcsminőségű félvezető technológiás detektorpanel legkisebb felbontása 0,076 mm X 0,076 mm, azaz ez a legkisebb méretű tárgy vagy részlet, amely még önálló (1 db) pixelként fog megjelenni a képernyőn. A röntgen diódának ekkora a legkisebb pixelmérete. A teljes felületű detektorpanel előnye a felbontásban, a kép zajmentességében és egyenletes fényerejében mutatkozik meg. Azonban a teljes detektorfelületre épített nagyszámú dióda miatt rendkívül magas az ára, emiatt pedig igen korlátozott a mérete. Ma a piacon kapható legnagyobb detektorpanel 36 x 43 cm területű, azonban az igen magas ár miatt, csak 140 mikron a legkisebb felbontása. Csak a kisebb panel, a 24 x 30 cm-es kapható a 76 mikronos felbontással.

Hordozható tárgyvizsgáló röntgenek alkalmazási területei Forrás: ZandZ Kft

Flatscan táska

 

A síkágyas szkennerű detektorpanel ugyanolyan röntgendiódákkal érzékeli az átvilágított tárgyon áthaladó, illetve részben elnyelődő röntgensugarakat, mint a teljes felületű, félvezetős detektorpanel. Azonban köszönhetően a felhasznált minimális mennyiségű röntgendiódának az ilyen panelek – és emiatt az egész készlet – ára jóval alacsonyabb. A fejlesztő a drága röntgendiódák igen magas árán kívánt spórolni oly módon, hogy csak egyetlen sorba rakta a diódákat és ezt a sort mozgatja fel- le, a detektorpanel teljes felületén, azaz szkennelést hajt végre. Előnye, hogy jóval kedvezőbb az ára, és jóval nagyobb a detektálási felülete, mint a teljes felületű félvezetős detektor rendszereknek. Manapság 61 x 46 cm hasznos felületű detektorpanelt gyártanak 400 mikronos, azaz 0,4 mm x 0,4 mm-es felbontással. Mindezt igen alacsony ár mellett. Hátrányai közt kiemelendő a mechanikus működésből eredő meghibásodások, a gyenge ellenállóképesség a külső behatásokkal (leejtés, eldőlés) szemben, valamint a hosszabb képkészítési (expozíciós) időigény.

Innováció és sokirányú alkalmazás

Az elsősorban biztonsági célból fejlesztett mobilröntgen berendezések innovációja egy pillanatra sem torpant meg. A készülékek egyre könnyebbek és egyszerűbbek, valamint ami a legfontosabb, mind nagyobb és nagyobb felbontású képeket adnak az átvilágított tárgyakról. Ennek köszönhetően újabb szakterületek fedezik fel maguknak a hordozható röntgeneket. Például, a roncsolásmentes anyagszerkezet és anyagminőség-vizsgálaton kívül már műtárgyak átvilágítására is használják. A mai korszerű hordozható röntgenek már annyira kifinomultak, hogy képesek kimutatni a régészeti leleltek belső szerkezetét, esetlegesen azok belsejébe rejtett, illetve töltött dolgokat. Így például megbontás és rongálás nélkül lehet feltárni lezárt amforák, kínai vázák és egyéb üreges leletekben rejtőző további érdekes és izgalmas leleteket. A régészek már nagyon régóta használják a röntgentechnológiát, hiszen az Egyiptomi Múzeumban elhelyezett régészeti kincsek nagy részét még az 50-es években analóg- tehát film alapú röntgenekkel világították át. A mobilröntgenek legújabb alkalmazási területe a festmények átvilágítása, amelyre mindössze egy évtizede alkalmazható. Egy ilyen vizsgálattal láthatóvá válnak akár az egymásra festett különböző rétegek. Nem egy festményen megjelennek egymástól eltérő témájú (egymásra ráfestett motívumok), melynek oka az volt, hogy a festőnek nem tetszett egy munkája meggondolta magát, lealapozta a képet egy színnel és egy újat festett rá. Ennek művészettörténeti jelentősége sokszor óriási, melyre a röntgenes vizsgálat nélkül nem lehetne fényt felderíteni. Természetesen ezek a korszerű hordozható röntgenek ilyen detektálási képességekkel a festményhamisítás elleni küzdelem kiváló eszközei is.

Hordozható tárgyvizsgáló röntgenek alkalmazási területei Forrás: ZandZ Kft

Szobor átvilágítás

Festmény átvizsgálás

Festmény átvizsgálás

Természetesen az összes típusú hordozható röntgen hálózati tápáram forrástól függetlenül több órán keresztül működik, köszönhetően a korszerű, nagy teljesítményű Lítium-Ion akkumulátor technológiának. Ez teszi alkalmassá az utcai és terep körülmények közötti működésre.

Szerző: Solymár Zoltán  Z&Z Biztonságtechnika Kft.

További információk: www.zandz.hu

Kapcsolódó cikkek:
CT technológia az utasellenőrző pontokon – a A HI-SCAN 6040 CTiX csomagröntgen
Termelő üzemek védelme bombafenyegetéssel szemben

Hozzászólások