Virtuális tesztkörnyezet a drónipar szolgálatában

Mielőtt kárt okoznánk magunkban és a környezetben, virtuális teszt során próbálhatjuk, tanulhatjuk drónjaink üzemeltetését. Egyben nyilván komoly segítséget is jelenthet a megoldás a drónelhárítás vonatkozásában is.

A fejlesztés a Microsoft nevéhez fűződik és Arial Informatics Robots Platform név alatt került ki a piacra. Mivel nyílt forrású alapokon nyugszik, bárki számára letölthető a GitHubról. A vállalat állítása szerint, ez az eddigi legvalóságszerűbb fotorealisztikus környezet, jobb fizikával és a való életbeli paraméterek jobb visszaadásával rendelkezik, mint bármilyen hasonló korábbi fejlesztés.

Virtuális tesztkörnyezet a drónipar szolgálatában Forrás: Microsoft

Olcsóbb tesztelés, hibajavítás, valós környezet

Amint azt a Microsoft blogja írja, a platform egyszerre két problémát is megold. Egyrészt lehetővé teszi a nagy adathalmazon való tesztelést, másrészt a szimulátorban való hibajavítást (debug). Valószerű szimulációs eszközöket nyújt a tervezőknek és fejlesztőknek, hogy a kereskedelmi forgalomba szánt termékeket alapos tesztelésnek vethessék alá még a tömeggyártás/megjelenés előtt.
A platform kiaknázza a fizikai és észlelési számítógépes modellekben elért legfrissebb fejlesztéseket. A realisztikus virtuális világ révén olyan összetett feladatok végrehajtása és tanulmányozása válik lehetővé, amik egyébként időrabló és/vagy kockázatos feladatot jelentenének a valódi világban (és olyan kiegészítők alkalmazását igénylik, mint a mini ejtőernyők).

Ütközés szimuláció „számtalanszor”

Például egy ütközésszimulátor akár több tucatszor történő futtatása virtuálisan semmibe sem kerül, mégis nagyon hasznos adatokat adhat a leendő repülő eszközök tervezése, kialakítása tekintetében. Ezzel szemben ugyanez fizikailag létező, megépített drónok esetében irreálisan megdobná a tervezési/fejlesztési költségeket.
Habár a való világban zajló termékpróbákat semmi sem helyettesítheti teljes mértékben, nem kérdés, hogy az első komplex tesztek VR-ben való futtatása emberi és pénzügyi erőforrások garmadáját spórolhatja meg. Ráadásul minden egyes teszt tetszőleges alkalommal megismételhető, ha szükséges, változatlan paraméterek mellett.

Forrás: Szilágyi Szabolcs 2017.02.17.Mobilitás

 

Kapcsolódó cikkek:

Drón-elhárító rendszert fejlesztet az USA hadserege az SRC-vel
Végre Magyarországon is elérhető közelségbe került a „drón jogszabály” – Gondolatok a tervezet margójára egy szakember tollából
Célegyenesben az új drónszabályozás. A pozitívumok és néhány kérdés

Hozzászólások