Mennyire sikeresek a biztonsági rendszerek a bűnözés csökkentésében?

Az alkalmazott biztonsági megoldások alapvető célja a bűnmegelőzés, még akkor is, ha a biztonsági rendszer pusztán meggyőzi a bűnözőt, hogy más célpontot keressen. Sok mai biztonsági technológia azonban leginkább a már megtörtént bűncselekményekről.szolgáltat hasznos és bizonyító értékű információkat a hatóságoknak. A cél persze döntően a megelőzés lenne.. Egy bűncselekmény megoldása ugyanakkor teljesen új kihívást jelent. A SorceSecurity szerkesztője iparági szakembereket kérdezett meg arról, hogy véleményük szerint mennyire sikeres a biztonsági ipar ténylegesen a bűnmegelőzésben és a bűnözés csökkentésében?

Forrás: sorcesecurity.com

Forrás: sorcesecurity.com

John Davis TDSI

Az esettanulmányok bebizonyították, hogy a videó megfigyelő rendszer használata jelentős a bűnözéstől való elrettentésben. Az Észak – Karolinai Egyetem kutatása (2020. május) megállapította, hogy a megkérdezett betörők fele elmenekül a helyszínről, miután felfedezte a kamerákat. A biztonsági rendszerek nyilvánvaló jelenléte, tehát hasznos a bűnözés elleni küzdelemben, az emberek és a tulajdon védelmében. Az utcai térfigyelő kamerák és a műszerfali kamerák szintén megakadályozhatják a bűnözést azáltal, hogy növelik a letartóztatás és a büntetés valószínűségét, a többlet humánerő (rendvédelem) alkalmazási költsége töredékéért. Az így alkalmazott technikákat persze megfontoltan és célirányosan kell telepíteni és felügyelni, megfelelő biztonsági mentéssel és támogatással az esetleges incidensek kezelésére. Itt ugyanakkor létfontosságú szempont a magánszféra tiszteletben tartása.

Leo Levit ONVIF

A biztonsági menedzser számára a múltbeli események kivizsgálása nehéz és időigényes. Megtanultuk, hogyan lehetünk sikeresek a bűnmegelőzésben és ez annak köszönhető, hogy a végfelhasználók rendelkezésére állnak a különböző diszciplínák egy sikeres és holisztikus bűnmegelőzési program felépítéséhez. A megelőző intézkedések közé tartoznak a nyilvános megfigyelő monitorok, amelyek egyértelműen jelzik a megfigyelést, az objektumfelismerő elemzések és a kamerákkal integrált hangképességek a behatolók elrettentésére, valamint bizonyos területek megfelelő megvilágítása, hatékony beléptető rendszerek és a biztonsági személyzet jelenléte. A bűnmegelőzés egyik fontos aspektusa a tudatosság növelése és az érintettek tájékoztatása a konkrét fenyegetésekről. A kiberbiztonság jó példa arra, hogy a fenyegetések tudatosulása és az érinettek felkészültsége közvetlenül segíti a bűnmegelőzést és az ilyen bűncselekmények számának csökkentését. Egyre több szervezet alkalmaz megoldásokat a fenyegetések visszaszorítására.

Rick Taylor Genetic Inc.

A videomegfigyelésből, a testen hordott eszközökből, a közlekedési kamerákból és más IoT-eszközökből származó hatalmas adatmennyiség azt jelenti, hogy minden eddiginél több valós idejű és múltbeli esemény bizonyíték áll a rendőrség rendelkezésére. Ennek ellenére a megoldott bűncselekmények aránya meglehetősen állandó, a bűnesetek mintegy 64%-a. A hatóságok gyakran hivatkoznak arra, hogy ugyan „adattengerben fürdenek”, de mégis információszegények, mivel a tengernyi adat értelmezése túl bonyolult és időigényes feladat. Sokan azt is tapasztalják, hogy működésükben gátat szabnak azok a „siled” rendszerek, amelyekre támaszkodnak, amelyekben a parancsközpontba érkező minden adatforrás elkülönül a többitől. Az új egységes megoldások ugyanakkor lehetővé teszik a városok és a közbiztonsági szervek számára, hogy kihasználják a rendelkezésre álló bizonyítékok teljes potenciálját azáltal, hogy csökkentik a hétköznapi feladatokra fordított időt, és módszereket kínálnak a piaci szereplőkkel és a nyilvánossággal való hatékonyabb együttműködéshez, a magánélethez való jog tiszteletben tartása mellett.

Julie Beach Stanley biztonság

A hagyományos riasztórendszerek valós (olykor sajnos vélt) események kapcsán érzékelnek, aktiválódnak és értesítenek, amit a reagálási (elhárítási) protokollnak megfelelő cselekvések követnek. Ezek az aktivációk különböző érzékelőkből származnak, amelyek élesítéskor észlelik a behatolást. Bár ezt a technikát széles körben alkalmazzák, gyakori problémákat okoz a korai felismerés hiánya és a hamis riasztások nagy száma, ami gyakran a bűnüldöző szervek lassú reagálását és alacsony elfogási arányt eredményez. A riasztás ellenőrzése audio- és/vagy videóérzékeléssel kombinálva segíthet enyhíteni ezeket a problémákat. Az ütközéssel (érintéssel) aktivált hangérzékelők a korai észlelés bevált módszerei, amelyek lehetővé teszik a központi állomás kezelőinek, hogy hanghatásban is halják a betörést, gyakran még mielőtt a betolakodó belépne az épületbe. Ezek a hangérzékelők valós idejű információkat szolgáltathatnak a központi állomás üzemeltetőjének, és gyorsan továbbítva a rendőrségnek, ami lerövidítheti a reakcióidő, fokozhatja a biztonságot és javíthatja az elfogás eredményességét.

Szerkesztői összefoglaló

A mai biztonsági rendszerek minden eddiginél több adatot szolgáltatnak, gyakran valós időben. Az adatok felhasználása a bűnözés megelőzésére attól függ, hogy képesek -e a nyers adatokat hasznos információkká fordítani. A technológiák holisztikus folyamatba való összekapcsolása a bűnözés megelőzése érdekében folyamatos kihívás. Már a biztonsági technológia egyszerű jelenléte is segíthet elbátortalanítani a bűnözőt, ugyanakkor a tudatosság, a veszélyek ismerete is döntő szempontja az eredményes védekezésnek.

Forrás: sourcesecurity.com Larry Anderson

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások