Miért kell a fizikai biztonságnak tanulnia a hálózati műveleti szektortól?

Peter George, az Evolv Technology vezérigatója szerint nem halasztható a hálózati műveleti központok és az azoktól jóval lemaradó fizikai biztonsági szektor műveleteinek az integrációja. Az Ifsec Global által közreadott véleményéből idézünk, ugyanakkor azt nem állíthatjuk, hogy minden sarkos megállapításával egyetértünk

A fizikai biztonsági térhez a kiberbiztonsági és hálózati világból csatlakoztam és megdöbbentő volt tapasztalanom, hogy a fizikai biztonsági világ mennyivel van lemaradva e két szektorhoz képest. A fizikai biztonsági világban sok rendszer analóg és idővel sem feltétlenül válik okosabbá. A kiberbiztonságban,- hálózati biztonságban alapértelmezés szerint minden digitális, amit a gépi tanulás még javít is.

Forrás: AdobeStock/Dmytro Panchenko

Forrás: AdobeStock/Dmytro Panchenko

A fizikai biztonság szempontjából gyakran minden érzékelő – legyen az fegyverdetektor, videomegfigyelő rendszer, jegyfeldolgozó állomás vagy emberszámláló – egy különálló technológia, amely nem kommunikál más rendszerekkel. Még rosszabb, hogy a technológiák gyakorta egymást követő sorban kerülnek alkalmazásra egy zsúfolt térben, így minden új rendszer lassíthatja a biztonsági folyamatok végrehajtását nem kevés kellemetlenséget okozva.

A világjárvány kiélezte (minden eddiginél erősebben felszínre hozta) a fizikai biztonsági világ összes hiányosságát. Az épületekben a vendégek és az alkalmazottak jelen helyzetben nem tolerálják a zsúfolt beléptető vonalakat és a fizikai érintkezést, ugyanakkor a létesítményeknek még az eddigieknél is szigorúbban kell ellenőrizniük a hozzáféréseket, a megemelt hőmérsékletet, a maszk megfelelést és a társadalmi távolságtartást.

A kiberbiztonság területén az integrált rendszerek szükség szerint párhuzamosan és automatikusan méreteznek a hatékonyság növelése érdekében. A fizikai biztonság terén szinte nincsenek elemzések, objektív kockázatértékelési módszerek, és szinte minden problémára az alapértelmezett megoldás a több embert alkalmazása, nagyobb munkaterhelésekkel.

Szilárd meggyőződésem, hogy a fizikai biztonság jövője az érintés nélküli ellenőrzés lesz integrált mesterséges intelligenciával működő platformokon, amelyek több veszélyt is képesek keresni több érzékelő használatával egyetlen menetben. A megoldás tükrözni fogja a mai modern kiberbiztonsági platformokat: intelligens, összekapcsolt, pontos és adaptív. Gyors és hatékony lesz, a nem kívánt betolakodók kiemelése vonatkozásába, miközben a többi látogató alig fogja érzékelni a kontroll folyamatokat.

Épp csak zárójeles megjegyzés. Képzeljük csak el, milyen jó lenne egyébként, ha ugyanaz a fenyegetéseket vizsgáló rendszer egy rendezvényen a jegyérvényességet is feldolgozná, a látogatókat is a helyükre irányíthatná, így nyújtva prémium élményt a vendégeknek. Ez persze megkövetelné tőlünk az üzleti folyamatok újragondolását és a látogatói élmény szem előtt tartásával történő megtervezését. Ez is benne van a digitális átalakulás paklijában.

A fizikai biztonság világának nagyon sok feladata van ebben a digitális átalakulásban. De a folyamat során végre lehetővé válik a hálózati műveleti központ (NOC) és a fizikai biztonsági műveletek központjának (SOC) teljes egyesítése. Ekkor rendelkezhetünk majd naprakész ismeretekkel minden fenyegetésről, akár bitként akár a fizikai valóságában nyilvánul meg. A kombinált SNOC rendszerében más szempontok is érvényesülhetnek hiszen a látogatók számos szempont alapján lesznek szűrhetőek. Képbe kerülnek a kockázatok, a fenyegetések, de az üzleti jövedelmezhetőséget növelő lehetőségek is.

Forrás: IfsecGlobal

Ahogy a bevezető végén jeleztük nem tudunk teljes mértékben azonosulni minden megállapítással. A digitalizáció, az intelligens videoanalitika és a rendszerintegráció – különösen is a klasszikus elektronikus biztonságvédelmi folyamatokban ( CCTV, beléptetés, behatolásvédelem, kültéri védelem, interkom) megkerülhetetlen részévé váltak az utóbbi évtizedben a biztonságtechnikai iparágnak, A rendszerelemek napjainkban már egyre inkább képesek ugyanazon a „nyelven” kommunikálni. Mindez persze nem jelenti, hogy a folyamatok gyorsítása áttekinthetősége, az alkalmazhatóságok bővítése és a hatékonyság növelése érdekében nem kell folytatni a digitalizációt, a hálózati és fizikai biztonsági műveleti központok mind szorosabb integrációját. Ugyanakkor mi úgy véljük, hogy ezeket a folyamatokat napjainkban a COVID diktálta szükség katalizálja, hiszen helyet kell adjon az épületekbe történő beléptetést, mozgást kontroláló innovációknak, integrált biztonsági megoldásoknak. A szerk.

Hozzászólások