Bankjegyek festése a pénzszállításban

Bankjegyek védelme közúti szállítás közben színes füstöt fejlesztő patron alkalmazásával.

Már a ZH 1/209 német előírás 1998. évi kiadásában (4.2.2 pont) is javasol rakodótérbe beépíteni kellő hatékonyságú, színes füstfejlesztő egységet, amelynek a rakodótérbe megkísérelt illetéktelen behatolás esetén kell működésbe lépnie. Hasonlóan a német előíráshoz az MSZ 20300:2002 „Páncélozott pénz-és értékszállító gépjárművek. Követelmények, gyártás, javítás, üzemeltetés és ellenőrzés” című szabvány is javasol pirotechnikai termék alkalmazását (lásd: 1.13 és a 2.7.3 pontokat) a szállított bankjegyek védelmére.

Az „Európai Parlament és a Tanács 1214/2011/EU (2011. november 16.) az euró készpénz euróövezethez tartozó tagállamok közötti, határon átnyúló, üzletszerű közúti szállításáról” című rendelete továbblépett, és intelligens bankjegy-érvénytelenítő rendszerrel felszerelt pénzszállító járművel történő bankjegyszállítást ír elő. Továbbá azt is meghatározza, hogy a járművön és a bankjegytárolón jól látható jelzés utaljon arra, hogy intelligens bankjegy-érvénytelenítő rendszerrel rendelkeznek.

Az intelligens bankjegy-érvénytelenítő rendszerrel felszerelt pénzszállító járművek piktogramja

A jelenleg leggyakrabban használt érvénytelenítési folyamatok pirotechnikával, festékkel valamint a kettő kombinációjával fejtik ki hatásukat. Követelmény, hogy ezek a módszerek a védett bankjegyek véglegesen érvénytelenítsék, mégpedig úgy, hogy a bankjegyek birtokosai számára az érvénytelenítés ténye egyértelmű legyen.

Ebben a tanulmányomban célom bemutatni azokat a kísérleteimet, amelyek érzékeltetik egy pirotechnikai eszköz, nevezetesen a színes füstöt fejlesztő patron, bankjegy érvénytelenítő képességét és használatának lehetséges veszélyét. Majd egy következő dolgozatban kívánom ismertetni az intelligens bankjegy-érvénytelenítő rendszereket.

Bankjegyek festése a pénzszállításban

A 35 mm-es piros színű füstöt fejlesztő patronok

 
A kísérletekhez felhasznált piros színű füstöt fejlesztő patron tulajdonságai

 • Megfelel:                                                 MSZ 15761/94: V/2
 • Hatóanyag tömege:                                  50 g
 • Összetétele:                                          
                                                                        porcukor,
                                                                        káliumklorát,
                                                                        amoniumklorid,
                                                                        szudánrot,
                                                                        oil dark braun
 • Színes füst keletkezése:                             porfestk szublimálódik
 • Papírkorong:                                             pirosra festett
 • Füstölési idő:                                            15–20 sec
 • Tűzveszélyessége:                                    „A”
 • Terítő képessége:                                     30 m3/patron
 • Füst átláthatósága:                                   30 sec ideig átláthatatlan (szélcsendben)
 • Színező képessége:                                   papíron, textilen, fémen, emberi bőrön a szublimált festék kicsapódik
 • Élettani hatása:                                         ne legyen mérgező
 • Gyújtás:                                                  elektromos (minimum 0,8 A, 4,5 V)
 • Működési hőmérséklete:                            –20 °C-tól +50 °C-ig

 

Bankjegyek festése a pénzszállításban

A 35 mm-es piros színű füstöt fejlesztő patron metszete

A láng hatásának veszélye a patron működése során

A patronban a cukor égésekor keletkező hő (láng) következtében – az agresszív kálium-klorát oxidálja a cukrot – a szerves színezékek szublimálnak. A szublimáció olyan halmazállapot-változás, amely során hő (láng) hatására a szilárd halmazállapotú anyag gázzá fejlődik anélkül, hogy közben folyékony halmazállapotot vennefel. A szublimátum a hidegebb környezetben szétterülve, a festékanyag megfogja (elszínezi) az ott lévő tárgyakat. A képeken bemutatott kísérlet első célja megvizsgálni a keletkező szúró láng (hő) lehetséges következményeit a bankjegyekre, másodszor megoldást találni arra, hogy miként lehet elkerülni a védett dolgok meggyulladását. A kísérlet alkalmával a két patron 100 mm távolságra volt a fémlemezre felragasztott papírlapoktól.

Bankjegyek festése a pénzszállításban

Bankjegyek festése a pénzszállításban

A patronok működése után keletkező szúró lángok a papírlapokat elszenesítették

 

A szublimátum takaró képessége
Vizsgálat tárgya volt még, hogy milyen mértékben képes a fehérre festett, 900 × 400 × 900 mm nagyságú fém tartályba beépített, kettő darab 35 mm-es patron működése során pirosra színezni a fém tartály belső felületeit.

Bankjegyek festése a pénzszállításban

Bankjegyek festése a pénzszállításban

Bankjegyek festése a pénzszállításban

A patronok teljes mértékben elszínezték a belső felületeket

 

A gyakorlatban

A színező patronok segítettek felderíteni egy gépkocsiba telepített, 2 + 1 rekeszes, forgókanalas értékszállító konténer kirablóját.

Bankjegyek festése a pénzszállításban

A konténer belsejét a szakértői vizsgálat patronok által elszínezve találta, a fenéklemez teljes mértékben pirosra színeződött, a leszakított ajtó keretének helye nincs pirosra színeződve

A szakértői vizsgálat megállapította, hogy a konténerből a polietilénből készített pénzes zsákokat a színező patronok működése előtt már kivették.

Bankjegyek festése a pénzszállításban

Ha a fenéklemezen polietilén pénzes zsákok lettek volna a patronok működése során, akkor csak részleges lett volna az elszíneződés, az ajtókeret helyének elszíneződése azt jelzi, hogy az ajtó nem lehetett zárva

 

Bankjegyek festése a pénzszállításban

A kirabolt, gépkocsiba telepített, 2 + 1 rekeszes, forgókanalas értékszállító konténer

Eur. Ing. Frank György címzetes docens, SzVMSzK mérnök szakértő (B5, B6), Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Szakmai Kollégium elnöke

Felhasznált irodalom

 1. Eur. Ing. Frank György: Kísérletek a 35 mm-es színes füstöt (piros) fejlesztő patronnal – saját jegyzetek, saját fotók
 2. Eur. Ing. Frank György: Szakértői vizsgálat – saját jegyzetek, saját fotók
 3. BGF Berufsgenossenschaft für Fahrzeughaltungen: ZH 1/209 Oktober 1990: Sicherheitsregeln für Geldtransportfahrzeuge Aktualisierte Fassung 1998.
 4. „Európai Parlament és a Tanács 1214/2011/EU az euró készpénz euróövezethez tartozó tagállamok közötti, határon átnyúló, üzletszerű közúti szállításáról” című rendelete, 2011. november 16.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?