Hordozható, egy darabból álló, backscattering technológiájú röntgenfelvevő

A Heuresis HBI-120 (1) a világ első, egy darabból álló backscattering röntgenfelvevője, egyike azon eszközöknek amelyek eredményesen segítik a hatóságok munkáját vám- és határvédelem, a kábítószer- és a bombakeresés, a VIP személyek biztonsága szempontjából kritikus fontosságú helyzetekben.

Heuresis HBI-120Forrás: securityinfowatch.com

Heuresis HBI-120
Forrás: securityinfowatch.com

A backscatter technológia

A hagyományos röntgenkészülékek  az eltérő sűrűségű anyagokat a céltárgyon áthaladó röntgensugár intenzitás  változásából képezik le, amihez a röntgen forrás- és érzékelő modul közre kell fogja a céltárgyat. Néha nem lehetséges olyan forrás és detektor elhelyezés, ami egy jó átviteli röntgen kép előállításához szükséges, – például a vizsgálandó objektumnak csak az egyik oldala hozzáférhető – ilyenkor segít a backscatter technológia. A Backscatter röntgen egy fejlett röntgensugaras képalkotó technológia, amely a céltárgy szerkezetéről visszavert sugárzás intenzitásából dolgozik. Olyan potenciális alkalmazásokkal rendelkezik, ahol cél a roncsoló vizsgálatok csökkentése, vagy elkerülése és akkor is működtethető, ha a célnak csak egy oldala áll rendelkezésre vizsgálat céljából.

2.5 mm-es acélfalon keresztül is

A HBI-120 röntgen szkenner 1 négyzetláb ( 30×30 cm ) / másodperc szkennelési sebességgel, egyoldalú röntgenfelvételeket kínál ömlesztett kábítószerekről, rejtett értékekről, robbanóanyagokról, lőszerekről és egyéb csempészáruról maximum 2,5 mm-es acélfalon keresztül, amikor  a tipikus acélkarosszéria panelek nem több mint 1 mm vastagak. Különösen alkalmas a börtönkörnyezetben az ágyneműbe rejtett rögtönzött fegyverek gyors megtalálására. A technológia egyike az egész testre kiterjedő képalkotó megoldásoknak, amelyek a légi utasok teljes körű vizsgálatát végzik el rejtett fegyverek, szerszámok, folyadékok, kábítószerek, pénznemek és egyéb csempészáru felfedezésére.

Felépítés, működés, alkalmazás

A technika miniatürizált, árnyékolt, 5 wattos, 120 keV-os, 42 micro Amperes, röntgen generátort és szabadalmazott optikát tartalmaz, amely fókuszált röntgensugárral raszteresen szkenneli a vizsgált tárgyakat. Ahogy a HBI-120 készüléket a vizsgált tárgy fölé helyezik, az objektum visszaverődéses, kétdimenziós, valós idejű röntgenképe jelenik meg a nagy felbontású transzflektív LCD érintőképernyőn, illetve kerül tárolásra a készülék memóriájában.

Légiutas átvilágítás backscatteres röntgen készülékkelForrás: securityinfowatch.com

Légiutas átvilágítás backscatteres röntgen készülékkel
Forrás: securityinfowatch.com

A HBI-120 a széles körű szolgáltatáskészletet tartalmazó Android ™ operációs rendszerrel működtetve, beépített Wi-Fi, Bluetooth ™ kapcsolattal, GPS-szel, lézeres célzással és zseblámpával kiegészítve, a beolvasott képek minél gyorsabb összegyűjtésére, dokumentálására, valamint az eredmények gyors megosztására lett optimalizálva. A kivitelét tekintve a legnehezebb munkakörnyezetekre tervezték, az akkumulátorral működtetett készülék a -40 °C-tól +60 °C-ig terjedő hőmérséklettartományban működőképes, míg klímaállósága IP54 besorolást nyert.

“A HBI-120 először is lehetővé teszi, hogy gyorsan megtalálják a fenyegetéseket és a csempészárut ott ahol a sokkal nagyobb és drágább teherautó- és portálalapú röntgenfelvevő rendszerek alkalmazása nem praktikus vagy megfizethető. A 120 keV-es röntgen generátorral, a beépített kijelzővel és az ergonómikus kialakítással a HBI-120 a bűnüldöző szervek tisztviselőit, a vámügynököket és másokat új eszközként segíti a járművek, rakományok és poggyászok anomáliáinak azonosításában.” Nyilatkozik Grodzins úr a Heuresis Corp szóvivője: “A HBI-120 használata sok izgalmat okozott, különösen a kábítószer-elhárítási csapatok, valamint a vám- és határvédelmi ügynökök köreiben. A kábítószerektől a pénztárcán keresztül a rejtett fegyverekig és az ömlesztett robbanóanyagokig a HBI-120 célja a globális bűnüldözési közösség támogatása a terrorizmus elleni harcban, valamint a csempészet és a kereskedelem közötti küzdelemben”.

http://www.hazmatlink.com/hbi-120.html

  1. A Heuresis Corp. egy olyan kutatási és technológiafejlesztési cég, amely különleges röntgenfizikai tapasztalattal rendelkezik és innovatív analitikai eszközök tervezésével foglalkozik. A Heuresis név a görög “felfedezés” vagy “találmány” szóból származik. A vállalat jelenleg részt vesz olyan technológiai fejlesztési erőfeszítésekben, amelyek lehetővé teszik a nagyobb teljesítményű röntgen rendszerek kialakítását

Fordította: Ecsedi Ákos

Forrás: securityinfowatch.com

Forrás: securityinfowatch.com

Forrás: securityinfowatch.com

Kapcsolódó cikk: