A legjobb gyakorlat átgondolása a COVID-19 árnyékában: telepítők- mérnökök- vállalkozók

Hunter Seymour arra törekszik, hogy megértse, hogy a COVID-19 hatása hogyan változtathatja meg a munka- gyakorlatokat mindazok számára, akik a biztonsági és tűzvédelmi ágazatban szerződési és szerelési szolgáltatásokban vesznek részt. A telepítőktől származó forrásokból származó bevált gyakorlati tanácsokat szintén összegyűjtötték, hogy támogassák a munkába visszatérőket. Az Ifsec Global cikkéből szemezgetünk.

Forrás: Ifsec Global

Forrás: Ifsec Global

Az Ifsec Global szakértőjének cikke értelemszerűen a brit helyzetre vonatkozik, de nyilván számos tanulsága a hazai gyakorlatba is megszívlelendő a telepítő kollégák számára. A szerk.

Vajon állíthatjuk-e hogy megfelelő készségekkel rendelkezünk egy új bevált gyakorlat elfogadására a vállalkozók és a szerelők számára a folyamatos COVID-19 válság keretein belül? A helyzet áttekintésére, a szakma vezető testületeivel a gyakorlati kockázatkezelést kívánjuk megvizsgálni a telepítéssel foglalkozók munkaterületén, ideértve az alapvető feladatok szorosabb problémáját is, ha a munkák során az előírt új két méteres biztonsági távolság betartása mindenképpen szempont.

Az ECA (Villamosipari Vállalkozók Szövetsége, amely a Tűz- és Biztonsági Szövetséget is magában foglalja) vezető szakmai szövetség felmérése szerint, az ágazati forgalom jelentős csökkenése ellenére a válaszadók 70% -a számít a vállalkozások életképességének megőrzésére. A COVID-19 visszaesés durva valósága egyértelműen látható a kombinált brit biztonsági és riasztási piac (azaz CCTV, műholdak és biztonsági rendszerek) elemzésekor is. A leállást követően a biztonsági és riasztási munkák száma is drámai csökkenést mutattak. Április közepére az Rated People adatai szerint a március elejéhez képest 57% -os csökkenést regisztráltak. Jelenleg érzékelhető csak a nagyobb a kereslet indulása.

Biztonságos munkavégzés a koronavírus alatt a kormány szerint

A BEIS (az Egyesült Királyság kormányának üzleti, energiaügyi és ipari stratégiájáért felelős minisztériuma) vezető irányelve szerint a munkahelyeken ahol csak lehet, fenn kell tartani a biztonságos távolságtartás gyakorlatát (2m) ahol ez nem lehetséges ott a telepítőknek egymás mellett és lehetőleg nem egymással szemben kell dolgozni. A gyakorlat szerint persze ez számos esetben megoldhatatlan (ha például adott feladatot csak két kézpár tud megoldani), azaz a biztonságos munkavégzéshez kapcsolódó gyakorlati tanácsok esetről esetre alakulnak ki a helyszíni körülmények alapján.

Igencsak vegyes telepítői hozzáállás és szempontok, információhiány

A telepítők szerint az előirt elvárások számos vonatkozása betarthatatlan és napjainkban (amit nem kevesen már a lazítás periodusaként élnek meg) a kötelező óvatosságra is kevesebb figyelem jut. Igaz a kép elég színes.

Idézve a telepítőktől:

Egyik kolléga határozottan állítja, hogy még nem látott olyan munkacsoportokat amelyek egy építkezés során következetesen tartanák a társadalmi távolságot, vagy a megfelelő COVID PPE-t (személyi védőfelszerelést) viselnék . Sőt, tekintettel arra a tényre, hogy egy létesítmény befejezése többszörös átalakítási szolgáltatásokat igényel (villanyszerelők, ácsok, vakológépek, vízvezeték-szerelők, festők stb.), A munkások a belső terek közvetlen közelében kell koncentrálódniuk, ilyen számok esetén nem létezik szempontként a távolságtartás.

Más telepítő ezzel szemben óvatosabb utat követ. Családi vállalkozása amely egy tűzjelző, biztonsági karbantartási és telepítési csapatot foglal magában. „Tájékoztatjuk az ügyfelet, mielőtt megérkeznénk a helyszínre. Először ellenőrizzük, hogy az ügyfél teljes mértékben megérti-e a szerződést és a társadalmi distancia szükségességét. Soha nem vagyunk ugyanabban a szobában, mint az ügyfél. Valamennyi felületet fertőtlenítjük, mielőtt távoznánk. Családként figyelemmel kísérjük egymást a tünetek ellen. Minden tekintetben felelősségteljes, vírus-rezisztens vállalkozásnak tekintjük magunkat. ”

Harmadik telepítőnk egyértelműbb ítéletet hoz a jelenlegi helyzetről: „ Az első hetekben a munka csekély mértékűre lassult, és ebben az időszakban az emberek és különösen az idősek nagyon óvatosak voltak és a társadalmi távolságtartás is nagyon jelen volt. Nemrég szállodákon és az üzletnyitásokon dolgoztam. Ezeken a munkahelyeken több szakma dolgozik közel egyidőben és nyilván a társadalmi távolságok valóban nem teljesülnek biztonságosan. Az ügyfelek a mielőbbi munka befejezésben érdekeltek. Ha itt a biztonsági szempontokon szőrözől amiket a legkeményebben igyekszel is betartani, az ügyfelek másokat kereshetnek, akik hamarabb befejezik a munkát. Ami az egyéni védőeszközök viselését illeti, amikor egy fülkében vagy padlólapok alatt mászkálunk, ez nyilvánvalóan nem kivitelezhető. A PPE megsérül, akadályozza a munká,t vagy elviselhetetlenné teszi a most következő forró nyáron. “

A munkaviszonyoknak a COVID-19 kockázata alatt álló pillanatképei láthatóan tehát széles szakadékot mutatnak a bevált gyakorlatok és a jó szándékok között.

COVID-19-telepitok

A tapasztalatok alapján mégis összeállt egy COVID biztonsági útmutatás, amit a szakemberek követendőnek tartanak. Ebből idézünk a következőkben.

A bevált gyakorlatok kezelésének ellenőrző listája a telepítők számára

 1. Fontolja meg, hogy mi elengedhetetlen a telepítési vagy karbantartási feladatok elvégzéséhez; például a támogató személyzetnek otthonról kell dolgoznia, ha csak lehetséges.
 2. Ezért tervezzen meg minimális létszámot, amire szükség van a helyszínen ahhoz, hogy biztonságosan és hatékonyan működjenek „stabil csapatokkal vagy partnerrel” (tehát mindenki csak néhány emberrel dolgozik).
 3. Ahol a PPE-t a munka során már használja a nem-COVID-19 kockázatokkal szembeni védelemhez, ezt továbbra is folytatnia kell. Ezen túlmenően a COVID-19 kockázatát társadalmi távolságok, higiénia és állandó csapatok vagy partneri viszonyok révén kell kezelni, nem pedig csak az egyéni védőeszközökre való támaszkodás révén. A helyes személyi higiéniát és a kézmosás rutinjainak prioritását a légzés – köhögés-tüsszentés-higiéniával együtt kell kiemelni.
 4. Győződjön meg arról, hogy a munka során vannak megfelelő helyek, ahol a 20 másodperces kézmosást rendszeres be tudja tartani szappannal. Biztosítson kézi fertőtlenítőt az alkalmazottak számára, és ösztönözze az eszközök fertőtlenítését is. Hagyjon rendszeres szünetet a kézmosáshoz. Rendszeresen tisztítsa meg a kézmosó berendezéseket és a WC-ket.
 5. Gondoskodjon arról, hogy a munkahelyen a terek optimalizálva legyenek, a társadalmi távolság megtartása érdekében, ahol csak lehetséges. Ahol a társadalmi elhatárolódási intézkedéseket nem lehet alkalmazni, minimalizálják a munkavállalók jelenlétének a gyakoriságát és az időtartamát 2 méteren belül. Minimalizálja az ezekben a feladatokban részt vevő munkavállalók számát
 6. A fertőzés csökkentése érdekében fontolja meg a munkaváltás és a felszerelés forgásának csökkentését, napi beosztását.
 7. Hasonlóképpen vegye fontolóra a helyben történő utazáshoz használt járművek kihasználtságának csökkentését és szükség esetén a járművön belül szociális távolsági intézkedéseket kell követni. A jó szellőzés (azaz az ablakokat nyitva tartva) és egymástól elfordulva csökkenthető az átvitel kockázata.
 8. Rendszeresen tisztítsa meg a járművet kesztyűkkel és szokásos tisztítószerekkel, különös tekintettel a fogantyúkra és más felületekre, amelyeket az utazás során érinthet. Ami a munkavégzés egyéb útjait illeti, kérjük, vegye figyelembe, hogy az arcmaszkok kötelezővé válnak minden angliai tömegközlekedésben június 15-től.
 9. Rendszeresen tisztítsa meg a munkanapok során felmerülő érintkezési pontokat: ajtókat, gombokat, fogantyúkat, járműfülkéket, szerszámokat, felszereléseket stb.
 10. Fontolja meg a munkahelyi eligazításokon részt vevő emberek számának csökkentését, és próbálja meg, ahol csak lehetséges, online illetve a társadalmi távolságokkal szabad levegőn tájékoztatni őket.
 11. A kockázatkezelés érdekében ismerni kell a COVID-19 tüneteire utaló helyzetek felismerését , tisztában kell lenni a vonatkozó folyamatokkal és eljárásokkal, ideértve a betegség bejelentését is.
 12. Ahol a készletek be- és kirakodása lehetővé teszi, a járművezetőknek járműveikben kell maradniuk. Ahol a járművezetőknek el kell hagyniuk a járműveiket, bármilyen anyag kezelése előtt mossák, vagy tisztítsák kezeiket.
 13. Az otthoni telepítésnél azt tanácsolható, hogy a tulajdonosok lehetőleg otthonukon kívűl tartózkodjanak a munka elvégzése során. Előzetes intézkedéseket kell hozni az érkezéskor történő személyes kapcsolat minimalizálása érdekében. A helyszín elhagyását követően el kell végezni az összes felület tisztítását (telepítő-tulajdonos)
 14. A fertőzés terjedésének kockázatának minimalizálásához szükséges intézkedések az iparág egészén alapulnak, mindazokon, akik felelősséget vállalnak tetteikért és magatartásukért. A kockázatkezelésnek ösztönöznie kell az összes vállalkozó közötti nyílt és együttműködő megközelítést, hogy minden kérdést nyíltan meg lehessen vitatni és kezelni.

Nyilvánvaló, hogy az ágazatban (mint ahogy számos más területen is) a szoros ügyfélkapcsolatokban, építkezéseken, kivitelezési helyszíneken, akár más ismeretlen szakemberekkel együtt dolgozó telepítők, szerelők kockázatai jelentősek. Mindemellett úgy véljük, hogy a legnagyobb kockázat szakmai szinten is belealudni, vagy immár elbagatellizálni a jelen COVID helyzet veszélyeit és még ha sokan gondolják is úgy, hogy a fenti szempontok betartása legalábbis problémás, mégis fordítsunk mindezekre figyelmet. A szerk.

Forrás: ifsecglobal.com

Hozzászólások