Visszajelez az Apple iPhone, ha ellopják

Milyen szuper lenne, ha maga az ellopott technika jelezne vissza a tulajdonosnak az eltulajdonításról! Valami ilyesmit próbál az Apple. A cég vezeték nélküli biztonsági rendszert szabadalmaztatott. Elege lett abból, hogy időről időre kirabolják az Apple-boltokat.

Forrás: origo

Forrás: origo

Nem egy olyan eset történt már, hogy fizikai Apple-boltból loptak, olykor nagy tételben iPhone-okat. (A cikk alatti videó egy olyan esetet mutat, amikor a rablókat a vevők jelenléte sem zavarta.) Az ismeretlenek, akik nyitvatartási időben törtek be az üzletbe, 27 ezer dollárnak megfelelő árut vittek magukkal. Az abcNEWS beszámolója szerint az akció kevesebb, mint 30 másodpercig tartott. Vagyis ennyi idő telt el aközben, hogy a tolvajok megjelentek az üzletben, összepakoltak, majd a megszerzett laptopokkal és telefonokkal együtt távoztak. Az esetről készült videó szerint az elkövetők négyen voltak, mindannyian maszkot viseltek, és főként iPhone-okra és MacBookokra utaztak. Ezeket csak úgy kitépték a helyükről, majd futásnak eredtek. Rendőrségi hírek szerint a támadóknak nem volt fegyverük

Egy új Apple-szabadalom viszont (amelyről a Patently Apple számolt be) arról gondoskodna, hogy értelmetlenné váljon az iPhone-lopás.

A szabadalmi leírás szerint az iPhone-ok üzenetet küldenének az előre meghatározott személyeknek akkor, ha egy adott területen kívülre kerülnek. Ezt a területet is előre meg lehet adni, lehet az üzleten belül is, de akár az üzlet fala, ajtaja is lehet a határ. Számos beállítást lehetne megadni, például azt is, hogy mennyi idő után aktiválódjék a figyelmeztetés.

apple-biztonsag

Ez azonban csak az egyik része lenne a lopás elleni védelemnek. Jóval hatékonyabb lehet, hogy az eszköz lezáródna, ha a meghatározott területen kívül kerül. A hardvergombok is le volnának tiltva, és a kijelzőn egy (törölhetetlen) üzenet jelenne meg: ezt az iPhone-t ellopták, kérem, hívjon minket, hogy segítsünk visszajuttatni. Egy másik üzenet szerint: Az eszköz véglegesen le van tiltva, mivel engedély nélkül távolították el az Apple Store-ból.

Egyelőre még csak szabadalomról van szó, azaz nincs garancia a megvalósulására. Az viszont tagadhatatlan, hogy igen csak szüksége volna az Apple-nek (és nyilván más gyártóknak is) egy ilyesfajta biztonsági védelemre.

Forrás: hvg.hu

Hozzászólások