Új nem hatástalanítható, kombinált technológia az autólopások ellen

A lopásoknak leginkább kitett fővárosban és Pest megyében a közelmúltban kiépített, LoRaWANTM hálózat a megfelelő technológiával felszerelt autókat képes nyomon követni, a rendszer lopás esetén pedig értesíti a tulajdonost. A megvalósításra egy IT vállalat és egy biztonságtechnikai cég fogott össze, a megoldás – a legtöbb védelmi rendszerrel ellentétben – hatástalaníthatatlan.

Forrás: newsit.com.cy

Forrás: newsit.com.cy

Új, a dolgok internetére épülő, kombinált gépjárművédelmi technológiai megoldást dolgozott ki az Antenna Hungária Zrt. és a P.T.B. Pajzs Kft. A szolgáltatás, amely egy zenei applikáció havidíjának megfelelő összegért elérhető, képes a rendszerrel felszerelt autók pozícióját követni és megmutatni a térképen. A konkurens szisztémákkal szemben ez a módszer a klasszikus mobil-jammer technikákkal nem blokkolható és el sem távolítható a járművekből, így a jelenlegi legbiztosabb módszer a gépjármű lopás ellen.

Szinte feltörhetetlen adatkommunikáció

Az új, kombinált technológiai autóvédelmi megoldáshoz már rendelkezésre áll a rendkívül biztonságos háttér informatikai infrastruktúra. Az Antenna Hungária több százmillió forintos beruházása keretében építette ki a saját IoT hálózatát, amely egyszerre több titkosítási kulcsot is használva szinte feltörhetetlen adatkommunikációt kínál.

Ezt az úgynevezett LoRaWANTM hálózatot használja fel a P.T.B. Pajzs Kft. a gépjárművekbe helyezett nyomkövető rendszeréhez, a nyomkövetést havidíjas formában bocsátja az ügyfelek részére. A folyamatosan fejlesztett hálózat használatához nincs szükség külön eszközre (például SIM kártyára), az alacsony energiafogyasztása miatt pedig kíméli az általa védett objektumok akkumulátorait.

Négy elemből épül fel

Az új rendszer négy különböző elemből épül fel, amelyek egyenként eltérő, különböző kihívás elé állítja a rossz szándékkal közeledőket, együttesen pedig eltulajdoníthatatlanná teszik a járművet. A lelke egy rendkívül alacsony energiafogyasztású kommunikátor egység, ami az első szinten felügyeli az autó állapotát: az ajtókat, gyújtást, távirányítókat, motorteret. Második lépésben az Antenna Hungária hálózata veszi a kommunikátor jeleit – a LoRaWAN hálózat, a széleskörűen használt cellás mobilhálózatokkal ellentétben minden, a hatókörben található bázisállomása veszi és a központba továbbítja azt. Ahhoz tehát, hogy a követést ellehetetlenítsék, város és megyeszerte több ezer helyet kellene blokkolni, elektronikusan zavarni. A harmadik elem a felügyeleti szerver, aminek szoftvere feldolgozza a rendszerrel felszerelt járművektől egyszerre beérkező, titkosított adatokat és megjeleníti azokat egy térképet. A negyedik szint a webes felület és mobiltelefonos applikáció, ami felügyeleti és beavatkozási lehetőséget biztosít a tulajdonosoknak és a cég operátorainak.

Forrás: mmonline.hu

Hozzászólások