„Légzsákos” védelem az okostelefonoknak

Egy szellemes találmány a vaskos védőborításoknál vékonyabb és könnyebb kiegészítővel óvná meg a padlón csattanó eszközöket. Az ütközés pillanatában az okostelefon négy sarkában kipattannak azok a hajlékony villák, amelyek minden irányban rugalmassá teszik az ütközést.active-damping-cover

A piacon már sokféle tok és utólag felszerelhető borítás kapható, amelyek célja, hogy megvédjék az okostelefonokat a különféle káros behatásoktól, legyen szó beázásról, a kijelző karcolódásától vagy az alkatrészek törésétől, ha az eszköz véletlenül a padlóra zuhanna. Ezeknek a kiegészítőknek általában közös tulajdonsága, hogy látványosan növelik a készülékek méretét és tömegét is, ami nem feltétlenül kényelmes, ha valaki egész nap a zsebében hordja a telefonját. Nem beszélve róla, hogy az egyre vékonyabb és elegánsabb mobilok a végén mind úgy festenek, mintha a tulajdonosuk eleve valamilyen strapatelefont vásárolt volna magának.

Active damping – esés közben rugólábakat növeszt

Minderre német mérnökhallgatók új szabadalma nyújthat szellemes megoldást. Az aktív tompítás (active damping) néven oltalom alá kerülő technológia lényege, hogy a telefonra applikált, nem veszélyesen vastag borításban beépített szenzorok érzékelik, ha a készülék szabadesésben zuhan, ennek nyomán pedig az eszköz négy sarkában kipattannak azok a hajlékony villák, amelyek minden irányban rugalmassá teszik az ütközést – ezzel jó eséllyel megóvják a telefont a karcolódástól vagy a töréstől. A dolgot így kell elképzelni működés közben:

A beszámolókban “mobil légzsáknak” nevezett kiegészítő, a légzsákokkal ellentétben, nem egyszer használatos megoldás, mivel a műanyag-fém villákat ismét vissza lehet hajtogatni a borítás alá. A kiegészítő nemsokára, már a jövő hónapban előrendelhető lesz egy kickstarteres kampányban. A piacosítható termék minden bizonnyal dizájnosabb lesz – a fenti videón még a szabadalomra váró prototípus látható, amivel egyébként az ötletgazda, az Aaleni Egyetemen tanuló Philip Frenzel már díjat is nyert a Német Mechatronikai Szövetségtől (DGM).

Az új telefontok nem csak méretében, de tömegében is elmarad a telefonokat vastag gumiborításba csomagoló megoldásoktól. Bár mindentől nyilván nem védheti meg az okostelefonokat, a kemény padló minden bizonnyal a mobilos gazdasági totálkár első számú okozója. Az online vélemények között egyik leggyakoribb fenntartás azzal kapcsolatos, amikor a nyolc fémvilla az ember nadrágzsebében pattan elő; erre valószínűleg a telefonokban amúgy is megtalálható közelségérzékelő (proximity sensor) lehet a megoldás, ami jelzi, ha a készülék éppen egy zsebben vagy egy táskában lapul.

Forrás: bitport.hu

Hozzászólások