Sprinklerrel a tűzfegyverek ellen

„A Sentrē  eszköz  egy rövid vízsugarat bocsájt ki nem mérgező adalékokkal a fenyegetés forrására. Ez erősen irritálja a szemet, orrot, torkot, tüdőt és a bőrt  virtuálisan mozgásképtelenné téve az elkövetőt mindaddig, míg az első  beavatkozó egység meg nem érkezik.”

Proaktívabb megközelítés a védelemre

Az aktív lövöldözős incidensek száma  növekvőben van  az  oktatási  és más közforgalmú intézményekben.  Egy tavaly  közzé tett FBI jelentés szerint  a 2014 és 2015 évben elkövetett merényletek száma kiugróan magas volt a megelőző 16 év bármelyik  két évének átlagához képest.
Annak ellenére, hogy számos szakértő hangsúlyozta a hatékonyabb biztonsági megoldások bevezetését, azok legtöbbje még mindig a video és beléptető rendszerre korlátozódik.  Néhány biztonságtechnikai cég túllépett a konvenciális megoldásokon  és sokkal proaktívabb megközelítést mutattak be.
Crotega Minneapolis-ból egy cég a Crotega’s Sentrē System  egy új innovatív, belső fenyegetést közömbösítő rendszert fejlesztett  ki az aktív lövöldöző,  vagy más támadó megakadályozására, elriasztására,  vagy késleltetésére az épületben.

Sprinklerrel a tűzfegyverek ellen Forrás: . https://www.asmag.com/showpost/23189.aspx

Ez az amerikai szabadalom  első a maga nemében,  amely alkalmazható iskolákban közforgalmú és kereskedelmi  létesítményekben, repülőtéren, bankokban, katonai  létesítményekben és más helyeken, ahol fennáll a veszélye erőszakos cselekedeteknek.

Hogy működik?

A Crotega’s Sentrē System egy gyors reagálású erőszakmentes megoldás, amely segít az életek megóvásában az erőszak feltűnésekor. A megoldás egy vizuálisan láthatatlan  beavatkozó egység a mennyezetben rejtve.

Jody Allen Crowe a Crotega elnöke és kereskedelmi igazgatója magyarázza el hogyan működik a megoldás.
„A rendszer egy gyorsműködésű érintőképernyőn keresztül működik, amely vagy az alarmgomb megnyomására, vagy a lövéshang detektor jelzésére riaszt” mondja Crowe.  „A Sentrē  eszköz egy rövid vízsugarat bocsájt ki nem mérgező adalékokkal a fenyegetés forrására. Ez erősen irritálja a szemet, orrot, torkot, tüdőt és a bőrt  virtuálisan mozgásképtelenné téve az elkövetőt mindaddig, míg az első  beavatkozó egység meg nem érkezik. Őket már aztán nem zavarják az irritáló anyagok, mivel a   kiszórásuk  nem  porlasztva történik”.
Hozzátette, hogy más irritáló vegyszerekhez nem hasonlíthatóan a vízben oldódó Crotega Repuls  hatása gyorsan semlegesíthető és a szennyeződés könnyen eltávolítható. Ez lehetővé teszi a gyors visszaállást az eredeti kerékvágásba, olaj bázisú irritálószerek hátrahagyása nélkül. Ipari szabványok garantálják e szereknek a biztonságosságát és hatékonyságát.

Technológia a megoldás hátterében

A rendszer moduláris rozsdamentes fúvókákból és hidropneumetikus, rozsdamentes tartályokból áll.  A rendszervezérlő panel a  Crotega System Software programmal felügyeli a nyomást és a megfigyelő/ aktivitás üzemmódot. A riasztás zónánként csatlakozik a rendszerhez, hogy zóna riasztást nyújtson a minél jobb hatásfok érdekében. A rendszer és alkatrészei összeintegrálhatók az aktuális megfigyelő rendszerrel.

A keresletnövelő tényezők

A Crotega rendszert kezdetben az iskolák számára tervezték, de mostanában mindenhol terjed, ahol felmerül az erőszakos fenyegetés lehetősége. Bár az iskolák legtöbbje még most is a beléptető rendszerekben és a  őrökben bízik a potenciális fegyveres támadóval szemben, a hatékonyság bizonyítottan korlátozott. A legtöbb esetben  az aktív lövöldözés vagy akkor ér véget, amikor a fegyveres öngyilkos lesz, vagy a terrorelhárítók ártalmatlanítják. Crowe terve, az volt hogy olyan rendszert találjon ki, amely lehetőséget ad az életvédelemre és az épület irányításának megtartására egyidőben, a lövöldözővel szemben.

20170712_sprinklerrel a tuzfegyverek ellen 2
Forrás.  https://www.asmag.com/showpost/23189.aspx

Fordította: Ecsedi Ákos

Hozzászólások