Bankautomata kártya nélkül – telefonos készpénzfelvétel

A Mastercard és a Diebold Nixdorf ATM-gyártó közösen dolgozik azokon az automatákon, amelyekkel telefonról is fel lehet venni pénzt, sőt még bankszámla sem kell a használatukhoz. A gyártó cég optimista, nem hiszi, hogy az összes ATM el fog tűnni. Néhány fizetés még mindig kényelmesebb vagy biztonságosabb, ha készpénzzel történik.

Forrás: fintechradarA bankautomata az idők során számos változáson ment át, eddig mindet túlélte (Fotó: Garry Knight / CC-BY)

Forrás: fintechradar
A bankautomata az idők során számos változáson ment át, eddig mindet túlélte (Fotó: Garry Knight / CC-BY)

A banki világ egyik nagy alapfogalma a bankolatlan. Azokat az embereket értik alatta, akiknek nincs számlájuk, nem vesznek igénybe banki szolgáltatásokat, nincs hitelminősítésük – és amúgy a fentiek miatt nem is kapnának hitelt. Mivel világszerte egymilliárdnál is többen vannak, mindenki gondolkodik azon, hogyan lehetne szolgáltatásokat eladni nekik.

A Mastercard kísérlete nem csak őket célozza, hanem azokat a fiatalokat is, akik a felmérések szerint egyre kevesebb készpénzt használnak. A 18-34 közöttiek havi tíz készpénzes tranzakciót végeznek átlagosan havonta az USA-ban, az 55-nél idősebbek másfélszer ennyit. A készpénz azonban nem tűnik el teljesen: a pár ezer forintos, azaz 10 dollár körüli vásárlásokra a többség a készpénzt preferálja. Csak meg kell oldani, hogy hozzájusson.

A kártya nélküli ATM-ek jelenleg NFC-t és QR-kódokat használnak kapcsolatteremtésre. Ez után a telefonon futó és támogatott alkalmazások távirányíthatják a bankautomatát. Elvben semmi akadálya nincs annak, hogy a Venmo vagy a Paypal egyenlegéről vegyen ki pénzt az ügyfél, ha a Mastercard és a fizetési szolgáltató korábban megteremtette ennek a lehetőségét.

Forrás: fintechradar.hu

Kapcsolódó cikkek:

Írjon kommentet